Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Itt a telefonadó

Nem könnyű kiigazodni a telefonadó miatti tarifaváltozások dzsungelében – ahány szolgáltató, mondhatni annyi különböző reakció született a tegnap életbe lépett távközlési adóra. Megnéztük, ki mekkora pluszköltséggel számolhat.

A telefonadó néven ismertté vált távközlési adó mértéke hívás esetén percenként, SMS-nél üzenetenként két forint azzal a kikötéssel, hogy magánszemély esetén nem haladhatja meg havonta a 400, cég esetén az 1400 forintot.

A maximális mérték januártól 700, illetve 2500 forintra emelkedik. A teher megosztására, ügyfélre hárítására a szolgáltatók szinte mindegyike más-más konstrukciót dolgozott/dolgoz ki.

A három legnagyobb hazai mobilszolgáltató közül a Magyar Telekom (T-Mobile) még nem döntött az esetleges tarifaemelésről, így ügyfeleik júliusban még biztosan változatlan percdíjak mellett telefonálhatnak. A Telenor július 16-tól alkalmaz új árakat: számlás ügyfeleik előfizetésének havidíja nem emelkedik ugyan, mégis hízik kicsit a havi kiadás, ugyanis minden sikeres hívás után nettó 1,96 forintos kapcsolási díjat kell fizetni. Ennyivel nő az SMS-ek ára is.

A családi csomag ára – amellyel a családtagok fix díjért belföldön korlátlanul hívhatják egymást – változatlan marad, csupán a benne foglalt percek száma csökken, ezerre korlátozódik. A kártyás ügyfelek rosszabbul járnak: nettó 1,4 forinttal többet fizetnek percenként, s emellett leróják az 1,96 forintos kapcsolási díjat is. A Vodafone előfizetői havidíját az egyes díjcsomagokban foglalt percek mennyiségével arányosan változtatta meg, a kártyásoknak pedig a percdíja nő (csomagonként különböző mértékben, de a nettó két forintot egy esetben sem haladja meg). A szolgáltató az egymás közötti ingyenes beszélgetéseket, továbbá a bónuszperceket és üzeneteket nem terheli.

Bár a Digi nem válaszolt a tarifaváltozásokat érintő kérdéseinkre, sajtóinformációk szerint a Digifon csomagos ügyfelek helyi vonalas hívásokért bruttó 2,5, mobilhálózatok irányába induló hívások után 4,5 forinttal fizethetnek többet percenként e hónaptól. A UPC-sek még egy hónapig változatlan áron telefonálhatnak és SMS-ezhetnek, a szolgáltató augusztus 1-jétől alkalmaz új tarifákat. Szűcs László, a vállalat kommunikációs igazgatója konkrét árakról nem beszélt, csak annyit közölt: "Változnak egyes díjcsomagjaink kedvezményes havidíjai, illetve szolgáltatásunk percdíjai. Ugyanakkor a legnépszerűbb szolgáltatási csomagunkat (Bronze) és a hálózaton belüli díjmentes hívásokat nem érinti a változás. Egymás között az előfizetők változatlanul díjmentesen beszélgethetnek."

A ViDaNetnek fizetők is olcsóbban megúszhatják a júliust, a szolgáltató ugyanis még nem döntött az áremelés mértékéről. Abban azonban ők sem reménykedhetnek, hogy nem nőnek a díjak. Amrein Katalin titkárságvezető annyit elmondott: "A telefonadó ismét jelentős terhet ró a távközlési szektorra. Ennek költségeit részben eredményeinkből finanszírozni tudjuk, ugyanakkor rákényszerülünk a szolgáltatás árának emelésére is."

Hozzátette: terveik szerint júliusban döntenek a változásokról, amelyekről legalább egy hónappal az alkalmazás előtt értesítik ügyfeleiket.

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2012. július 02. 11:10
    „Háromszoros hurrá.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Te hol buliztál Győrben? - képgalériák

Íme a legfrissebb party képek! Keresd meg magad, ha Győrben buliztál! Három teljes képgaléria,… Tovább olvasom