Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

Ítélőtábla a Domb utcában

Ítélőtábla és Fellebbviteli Főügyészség felállításáról írt alá pénteken Együttműködési megállapodást dr. Lomnici Zoltán, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) és a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke, dr. Polt Péter legfőbb ügyész és Balogh József polgármester.

Az aláírók az ítélőtáblától azt várják, hogy felére-harmadára csökkenhet az ügyek befejezési időtartama.
A megyeszékhely önkormányzata vállalta, hogy a regionális szerepet betöltő igazságszolgáltató szervezetek részére ingatlant biztosít.

Többszöri egyeztetés és szakmai vizsgálatok után a Domb utcában találtak megfelelőt. A beruházás előkészítésének támogatásaként a győri polgármesteri hivatal folytatja le az országos nyilvános tervpályázatot, majd a bíróság és az ügyészség elkészítteti a megvalósításhoz szükséges további terveket és végrehajtja a beruházást.

A megvalósításról, az Ítélőtábla és a Fellebbviteli Főügyészség felállításáról tegnap együttműködési megállapodást írt alá dr. Lomnici Zoltán, az OIT és a LB elnöke, dr. Polt Péter legfőbb ügyész és Balogh József polgármester.

Túlságosan sok a per

A Kisalföld érdeklődésére dr. Lomnici Zoltán elmondta: 1891-ben a Monarchia 11 közjogi és gazdasági szempontból legfontosabb városában – így Győrött is – működött ítélőtábla. Megszüntetésük 1950-ben történt. A rendszerváltást követően felvetődött, gyorsabb lenne az eljárás – fellebbezés, felülvizsgálat –, ha visszaállítanák az igazságszolgáltatás re-

gionális fórumait. A Legfelső Bíróság elnöke megjegyezte: Magyarországon a lélekszámhoz viszonyítva túlságosan sok per – tavaly például több mint egymillió – indul. Ezek 86 százaléka egy éven belül lezárul.

A nagy ügyek évekig tartanak

– A magyar igazságszolgáltatást az EU-bizottság országjelentésében európai viszonylatban a leggyorsabbak közé sorolta. A nagy ügyekben – amelyek a közvéleményt érdeklik – az eljárás két-három évet vesz igénybe. Reményeink szerint az ítélőtáblákkal – a hátralék feldolgozása után – felére-harmadára csökkenhet az ügyek befejezési időtartama.

Az ügyész nem politizálhat

Dr. Polt Pétert arról kérdeztük, hogy miként éli meg szakmailag és emberileg a főügyészség munkáját és a személyét célzó folyamatos támadásokat.

– Rosszul teszi a politika, hogy az igazságszolgáltatást be akarja rángatni a saját küzdőterére. Természetesen szakmai vitákat szívesen vállalnánk, de nem erről van szó – vélekedett a legfőbb ügyész. – Munkánk mindenki előtt ismert, az ügyészség lépéseit-döntéseit mindenkor szakmai érvekkel támasztja alá, amelyek szakszerűek, megfelelnek az adott tényállásnak, a magyar alkotmánynak, törvényeknek. A vitákról szólva ritka, hogy azokban valódi szakmai érvek kerülnének elő. A politikai kritikákkal vagy támadásokkal szemben mi eszköztelenek vagyunk, annál is inkább, hiszen a törvény szerint az ügyész nem politizálhat. Az emberi oldal? Az igaztalan vádak, alaptalan kritikák senkinek sem esnek jól, így nekem sem. 
 

Kapcsolódó cikkek >>

Heidrich Gábor lett a szegedi ítélőtábla elnöke (2002-10-04) >>
Alkalmatlan a Napóleon-ház (2003-05-23) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teherautó-parkoló az iskolaudvaron

Teherautó-parkolót épít a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) a Kálvária úti általános… Tovább olvasom