Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -3°C | 6°C Még több cikk.

Ítéletre vagy egyezségre várnak a bencések

Oroszvár, Panonhalma - Három hét múlva Pozsonyba látogat a brit királyi pár: ennek kapcsán ismét szóba került az oroszvári kastély felújításának szükségessége. A szlovák állam és a pannonhalmi bencések közötti tulajdonvita azonban majd egy évtizede tart. A bencések szerint a pozsonyi bíróság húzza az időt.
Október 23-án és 24-én Szlovákiába látogat a brit királyi pár, II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg. A házigazda, Ivan Gasparovic szlovák államfő a királyi vizit kapcsán gondban van, mert nem tudni, hol találnak majd méltó szálláshelyet nekik: köztudott, hogy sosem szállnak meg szállodában.

A szlovák államfő ennek kapcsán ismét felvetette, milyen égető szüksége lenne az elnöki irodának az oroszvári kastélyra, amely méltó módon reprezentálná a hivatalát.

Az épülettel azonban nemcsak felújítási, hanem tulajdonjogi gondok is vannak: a kastélyt és annak ősparkját utolsó tulajdonosa, Lónyai Elemér és felesége, Stefánia belga hercegnő 1944-es végrendeletükben a pannonhalmi bencésekre hagyták. A kastélyra a Benes-dekrétumok alapján kobzó határozatot állítottak ki, csakhogy Lónyayék nevére. Ekkor azonban már nem az ő tulajdonuk volt – az épületről a bencések rendelkezhettek volna. Várszegi Asztrik főapát néhány éve megpróbálta a révkomáromi bencések javára átruházni az örökséget, de ez a kísérlet zátonyra futott.

„Mindent megteszek, noszogatom a kormányt, a parlamentet, hogy a kastélyt restaurálják és az épület méltó módon reprezentálja Szlovákiát" – mondta Gasparovic elnök. „Csakhogy van egy gond, mégpedig a bírósági per." Az elnök hozzátette: az egyháznak „minden jel szerint más állam, más egyházmegye területén nem lehet vagyona, a kastély tehát Oroszvárt illeti". Gasparovic sajnálkozva jelentette ki, hogy „jön őfelsége, az angol királynő, akit nincs hol elszállásolnunk". A másfél évtizede használaton kívül álló, erőteljesen pusztuló oroszvári kastély tulajdonjogát rendezendő Pozsonyban több bírósági per is folyamatban van.

Egyre rosszabb állapotban van az impozáns oroszvári kastély. Felújítani sem a szlovák állam, sem a bencések nem akarják, amíg tart a tulajdonvita. Fotó: H. B. E.
Egyre rosszabb állapotban van az impozáns oroszvári kastély. Felújítani sem a szlovák állam, sem a bencések nem akarják, amíg tart a tulajdonvita. Fotó: H. B. E.

Pannonhalmán Rábai László főapáti titkár elmondta: a Pozsonyban zajló két per egyelőre lezáratlan. „Várszegi Asztrik több mint egy évtizede a Lónyay család végrendeletét szeretné érvényesíteni, ám úgy tűnik, a pozsonyi bíróság húzza az időt a kérdésben, emiatt nem született ítélet" – mondta. Érdekesség: a végrendelet szerint, ha bármely okból nem valósulhatna meg, hogy Pannonhalmára szálljon a kastély, akkor az örökös a római apátság lenne. „Itt azért még nem tartunk" – mondta Rábai, majd hozzátette, hogy a főapát az Európai Parlament támogatását is kérte az ügyben, jogsegélykérelemmel fordulva hozzájuk. „Mindenkinek az lenne az érdeke, hogy minél előbb befejezzük a tulajdonvitát: a kastély állapota folyamatosan romlik, az épületet fel kellene újítani.

A szlovák kormánynak kifejeztük szándékunkat: hajlandóak lennénk egyezkedni, peren kívüli egyezség is szóba jöhet. Ajánlat híján azonban ilyen tárgyalások nem folytak.

A szlovák köztársasági elnök elképzelésének, miszerint előkelő vendégeket helyeznének el Oroszváron, valószínűleg nem lennénk akadálya: ehhez azonban vagy jogerős bírósági ítélet, vagy peren kívüli tárgyalás és egyezség szükségeltetik" – mondta Rábai. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a nagyberuházások csak szóban léteznek

Győr - A győri MSZP szerint a városban továbbra sem úgy mennek a dolgok, mint ahogyan két éve azt… Tovább olvasom