Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Ítéletidő a megyében: Borkai és Széles megköszönte - videó

"Kemény, embert próbáló napok voltak, de vitt előre minket a tudat, hogy az emberek bajban vannak, és nekünk segítenünk kell rajtuk" - mondta Németh Szilárd önkéntes.


Polgármesteri köszönet a bajba jutottak győri segítőinek

Március 15-én összefogásból és emberségből is jelesre vizsgáztak a győriek. A városi rádiók koordinálásával létrejött széleskörű lakossági mozgalom segítette az utakon bajba jutottakat…

A rendkívüli időjárás miatt több ezren akadtak el az utakon, és sokan rekedtek városunkban is. A győriek önzetlenül ajánlották fel segítségüket, akciókat szerveztek az utakon veszteglők ellátásáért. Az akciók koordinálásához a Győr+ Rádió és az Ozone FM összekapcsolt adása biztosította a hátteret. A két rádió munkatársai a hétvégén emberfeletti munkát végeztek, a lakosságot a nap 24 órájában folyamatosan tájékoztatták az utak járhatóságáról, több nyelven is információkkal látták el a hallgatókat, és összefogták a lakossági kezdeményezéseket. A győri civilek önfeláldozó módon szerveztek gyűjtéseket, és juttatták el az élelmet, vagy épp a meleg teát a bajba jutottaknak.Az akciókban közreműködők, műsorvezetők, tudósítók, a Máltai Szeretetszolgálat és a Vöröskereszt, valamint a civil, győri polgárok helytállását Borkai Zsolt polgármester oklevéllel és ajándékcsomaggal köszönte meg a város nevében. Mint mondta, büszke a győriek példamutató helytállására, legszívesebben minden győrit meghívott volna, ám mivel több ezer emberről van szó, ez nem volt lehetséges. Az ünnepségen jelen lévő civil, egyszerű győri polgároktól azt kérte ezért, ahány embernek csak tudják, adják át a város köszönetét, mert az nem csak a meghívottaknak, de mindenkinek szól.  Mint mondta, a helyszíneken járva maga is tapasztalta azt az erőt, amit a győri rádiók közös adása adott a bajba jutottaknak és a segítőknek egyaránt. A rádiók a nagybetűs média szerepét játszották a történetben – fogalmazott, majd hozzátette, a győriek emberségességének országosan is híre ment.

Dr. Báthy Andrásné a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat- Dunántúli Regionális Központjának vezetője hangsúlyozta, segítő munkájuk során megható érzés volt látni, hogy mennyi győri csatlakozik be önként a munkába. Köszönetet mondott a katasztrófavédelemnek azért a pontos tájékoztatásért, amelynek révén célzottan tudtak segíteni az elakadtakon, valamint a polgármesternek azért az anyagi támogatásért, amelynek segítségével tudtak annyi élelmiszert vásárolni, ami vasárnapig kitartott.

Borbélyné Nagy Ágnes a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója kifejtette, a katasztrófavédelmi igazgatóság a külföldi járművezetők tájékoztatásához kért tolmácsolási segítséget. Kezdetben ebben vettek részt, majd fogadták az osztrák Vöröskereszt munkatársait, akik az autópályán kezdték a takarók, enni- és innivalók osztását.

A kritikus három nap alatt fogalommá vált „Lajta 26." elindítója, Tamasics Gábor volt, aki személyesen nem tudott részt venni a köszöntésen. Tamasics Gábor barátjával, Németh Szilárddal fogott össze és kérték a rádiókon keresztül, hogy aki teheti, hozzon élelmiszert, teát a rögtönzött utcai „elosztóközpontba". Németh Szilárd kérdésünkre elmondta, álmában sem gondolta volna, hogy a hívó szót ennyien meghallják. „Az emberek csak jöttek, és az autó pillanatok alatt megtelt." Hozzátette: „kemény, embert próbáló napok voltak, de vitt előre minket a tudat, hogy az emberek bajban vannak, és nekünk segítenünk kell rajtuk." A rádió rendkívüli adásából csak „Marcsi" néven ismert Gyimesi Mária a Lajta utcai kezdeményezés koordinátoraként tevékenykedett. A szükség óráiban rengeteg telefont intézett, utólag már sokkal szűkszavúbb. Szerényen csupán ennyit kívánt nyilatkozni: „Köszönet minden embertársunknak, akik segítettek abban, hogy mi segíteni tudjunk!"

Egy másik önkéntes, Andorka Péter a pénteki napon „teljesített szolgálatot". Mint mondja, cégük révén van egy dobozos autója, ezért jött az ötlet, hogy ő is tudna segíteni. „Már útnak indultam, amikor hallottam a rádióban, hogy a Lajta út 26. elé szerveztek gyűjtést, ekkor csatlakoztam a mozgalommá dagadó kezdeményezéshez." Úgy fogalmazott, jól esnek a köszönetek és a gratulációk, de szerepvállalásukat nem ez motiválta. Nem gondolták magukat hősöknek, csak mentek előre és csinálták, amíg csinálni kellett. „Nem éreztük, hogy éhesek vagyunk, vagy fázunk, mert elég sok volt a tennivaló" – tette hozzá.

Venczel-Kovács Zoltán a Győri Nemzeti Színház művésze egy másik önkéntes, az úgynevezett zöld terepjárós csoport szervezőjeként járta az autópályát, ahol kétkezi munkájukkal számos embert tudtak kiszabadítani a hó fogságából. Később - a Győrbe való visszatérést követően – a nagyszentjánosi felhajtónál tértek újra vissza a pályára, ahol több mint húsz gyerek rostokolt egy buszban. Őket Győrbe szállították, és szállást is intéztek nekik. „Amikor kiírtam a facebookra, rengetegen jöttek segíteni. Ki étellel, ki itallal, ki pedig szállással próbált a bajba jutottak segítségére sietni. Reggel, amikor elkezdtük az akciót, természetesnek tűnt, hogy ez a dolgunk. Utólag persze látja az ember, hogy a teljes ismeretlenbe mentünk bele, de ezt meg kellett tennünk embertársainkért."

Az oklevél szövege szerint „2013. március 15. az összefogás és az önzetlenség napja volt városunkban. A győri emberek tanúbizonyságot tettek segítő szándékukról és önfeláldozásukról a bajba jutott emberek megsegítése érdekében." Az összes önkéntest, önzetlen céget, szállodát, üzletet, szervezetet és intézményt, akik hozzájárultak a különböző akciók sikereihez, felsorolni lehetetlen, ezért csak röviden: Köszönet érte mindenkinek!"


Széles Sándor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság kormánymegbízottjának hivatalos sajtóközleménye:

"A Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság elnökeként ezúton szeretném kifejezni köszönetemet azoknak a szervezeteknek és civil személyeknek, akik aktívan közreműködtek az elmúlt napok rendkívüli időjárása okozta veszélyhelyzet elhárításában.

2013. március 14-én az Országos Meteorológiai Szolgálat piros riasztással figyelmeztetett a közeledő hófúvásra és viharos erejű szélre. A hatóságok felkészültek a rendkívüli időjárás kapcsán esetlegesen bevezetésre kerülő intézkedésekre.

Az eddig még nem tapasztalt időjárás ellenére a rendőrség, a katasztrófavédelem, a közútkezelő, a mentők és a polgárőrség magas fokú szakmai hozzáértésükről és rátermettségükről tettek ismét tanúbizonyságot.

A 48 órás folyamatos, megfeszített munka mindannyiunk számára példaértékű magatartást mutatott. A hivatalos apparátus fáradtságot nem kímélve - munkaideje leteltét követően civilként - takarította a havat, vágta át az autópálya korlátait, ha kellett élelmiszert szállított vagy meleg teát osztott. Szinte minden hatósági feladatokat ellátó személy az emberi életek biztonságba helyezésén dolgozott. A hóban veszteglő embereket senki nem hagyta cserben, kiszabadításukon több szerv teljes apparátusa dolgozott, személyesen siettek bajba jutott embertársaik segítségére.

Az elmúlt napok időjárása újfent bebizonyította, hogy a hirtelen bekövetkezett baj vagy a váratlan szükséghelyzet képes összefogásra buzdítani az embereket. A Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, önkormányzatok, polgármesterek, önkormányzati képviselők és civil személyek segítő szándéka százakat segítette meleg takaróhoz vagy egy pohár forró teához jutni. Sokan traktorral, saját mezőgazdasági gépeikkel fogtak hozzá a hó eltakarításához. Munkájuknak köszönhetően Győr-Moson-Sopron megyében 2500 személy vészelte át a rendkívüli időjárást a megye valamely melegedőhelyén és még ennél is többen szabadultak ki a hó fogságából.

A természet olykor váratlan erőpróba elé állít bennünket. A márciusi hófúvás megmutatta számunkra, hogy a mentésben résztvevő kollégáim és embertársaim páratlan helytállása és embersége olyan tőke, amely szakmai hozzáértésükkel párosulva bármilyen válsághelyzet biztonságos leküzdésére képessé teszi Győr-Moson-Sopron megyét.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság a példaértékű helytállás és emberség elismeréseként tisztelettel fejezi ki köszönetét a mentésben résztvevők részére."

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. VJack 2013. március 20. 21:58
  „Ennyit tudtak hozzátenni a probléma megoldásához. Röhej.”
 • 20. Mankapunka 2013. március 20. 17:02
  „Óhhhhh, a mindenhatók próbálnak a létrára felkapaszkodni. Hamarabb kell felkelnetek.”
 • 19. hades01 2013. március 20. 12:06
  „mankapunka

  Mo.-on demográfia van. Mindenki annak magyaráz, akinek akar!

  http://wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar/K%C3%B6cs%C3%B6g

  .....és az is maraccccc!”
 • 18. Lacika62 2013. március 20. 11:40
  „Igaza van Beretta84 2013.03.20. 10:26 Vagy fáj az igazság??”
 • 17. Mankapunka 2013. március 20. 11:12
  „Beretta

  Mi még mentünk csütörtök este is, mikor te már otthon csicsikáltál.
  Keress magadnak másik embert, akinek magyarázhatsz, hogy mit csináljon, vagy mert megkentél egy zsíros kenyeret, már hősnek érzed magad?

  Olyan jó volt a közlekedés a városban, pár autó az úton, és lehetett haladni.”
 • 16. dzsoni 2013. március 20. 11:03
  „Szerintem is szép amit véghezvittek az emberek, de nekem nem szimpi ami lejön a facebook-on. Szabályosan hátba veregetést vár, főleg egy emberke. Folyamatosan írogatta, hogy Ő aztán mindent és ott volt és hűha!
  Na a szerénységet ide is lehetne kérni. Elég szomorú, hogy mint színész így tud kitűnni. Mert egyébként nem megy!
  Sokan segítettek és névtelenül, önzetlenül és annyi bőven elég volt, hogy akit kisegítettek a bajból, azt mondja köszönöm!”
 • 15. gonzo 2013. március 20. 10:30
  „Minden elismerésem azoknak,akik bármi módon segítettek,ételt/italt/takarókat/ruhákat/gyógyszereket vittek a gyűjtőpontokra,azokat kiszállították a bajba jutottakhoz,járművek kiásásában segítkeztek,vadidegen embereket fogadtak be otthonukba.Nagy köszönet a rádiósoknak,akik éjt nappallá téve non-stop tudósítottak az eseményekről!

  Remélem az itt bírálók is hozzátették a magukét az ügyhöz,nem teljesen kívülállóként mondják,amit mondanak.

  Borkai Úréknak köszönjük az elismerést,egyet kérnék csak tőle,ha találkozik legközelebb Pintér miniszter úrral,egy szót,egy szép magyar szót véssen bele a fejébe:szerénység.Kicsit több szerénységet,visszafogottságot kérnénk a jövőben,mert ez a sikerpropaganda amit kommunikáltak ezekben a napokban.....hát az köszönő viszonyban sem volt a helyzetet átélők beszámolóival.Legalább a késést(ami teljesen nyilvánvalóan az ünnepnapnak volt köszönhető)illene beismerni.

  Vagy ez politikuséknál lehetetlen?”
 • 14. bazsifekete 2013. március 20. 10:28
  „Szavak és szavak....
  Ez a köszönet sem szívből jött.”
 • 13. Beretta84 2013. március 20. 10:26
  „8. Mankapunka 2013.03.20. 00:50 Te hol voltál?? A monitor előtt? Onnan könnyű okosnak lenni... Éjjel nappal ott üldögélsz inkább csinálj valami hasznosat!”
 • 12. gylj 2013. március 20. 09:34
  „Mindenkinek köszönet, aki segített! Nagy-nagy köszönet a sok információért a GYŐRI RÁDIÓKNAK!!”
 • 11. ATX 2013. március 20. 08:23
  „9: "szimpatikus polgármester és kiváló sportember" És a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának tagja, valamint ezt se felejtsük el vele kapcsolatban: "A második Orbán-kormány alatt elfogadott, a katonákat és a rendőröket passzív választójoguktól (választhatóságuktól) megfosztó törvényben eredetileg szereplő öt éves moratóriumot miatta módosította Kocsis Máté, a rendészeti bizottság fideszes elnöke három évre, ezért a törvény a ,,Lex Borkai" gúnynevet kapta. Borkai azt nyilatkozta, büszkeséggel tölti el, hogy törvényt neveztek el róla." /forrás: Wikipédia/”
 • 10. mekkmester 2013. március 20. 08:11
  „legalább ők nem egy wellnessz szálloda medencéjéből nyilatkoztak...”
 • 9. elemér 2013. március 20. 02:54
  „Nagyon szép volt ez Borkaitol, aki egy szimpatikus polgármester és kiváló sportember.”
 • 8. Mankapunka 2013. március 20. 00:50
  „Tényleg, Győr részéről egy hivatalos emberről sem hallottunk, hogy valamit "tett" volna az asztalra. Vagy már mindenki csütörtökön valamelyik medencében hesselt?”
 • 7. tkrs9980 2013. március 19. 21:55
  „A kommentekből mársi látszik, hogy vannak olyan emberek, akik zsigerből utálnak mindent és mindenkit, vannak olyan emberek is akik éppen ellenkezőleg, nemhogy saját érdekük védelmében, de annak feláldozásával segítenek a bajba jutottakon. Egyáltalán nem értem miért nem jó, ha a segítséget valaki megköszöni. Nézzünk már magunkba egy kicsit......”
 • 6. pemozsu 2013. március 19. 21:20
  „Gratulálok ! Emberségből jelesre vizsgáztak´ ! Jó egészséget kívánok !”
 • 5. kenderice 2013. március 19. 20:59
  „Biztos kitüntetik egymást!”
 • 4. szabadságharcos 2013. március 19. 20:49
  „3. sopron700 2013.03.19. 19:30
  Nagy tisztelet Neked is mint soproni. Ezt írtad rólunk. Köszönjük.”
 • 3. sopron700 2013. március 19. 19:30
  „A távolból(Sopron), meleg szobából halhatva a(100,1-Mhz) rádióközvetítést figyeltük többen az eseményeket.Méltán büszke lehet a város és környéke,lakosaira.Áldozatkész munkájukat, jóságukat Isten Áldja meg.”
 • 2. poorman 2013. március 19. 18:27
  „Na a két főfényező megszólalt......

  Hallgattatok volna inkább.......”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr is csatlakozik a Föld Órája akcióhoz

Március 23-án este fél 9 és fél 10 között a világ több mint száz országa burkolózik sötétségbe. Tovább olvasom