Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Ítéletek a megyei utak tragédiáiban

Győr-Moson-Sopron - A bírói gyakorlat szerint felfüggesztett szabadságvesztést kapnak azok a sofőrök, motorosok, akiknek szabálytalansága emberéletet követel. Természetesen sokkal súlyosabb a tragédia megítélése, ha ittas volt a vezető. Néhány példát elevenítünk fel az elmúlt évek szomorú eseményeiből, amelyek a Győri Városi Bíróságon folytatódtak.

A megye közlekedési büntetőpereiben ítélkező intézmény tájékoztatása szerint szinte kivétel nélkül felfüggesztett szabadságvesztést és kettő-négy évig tartó eltiltást kaptak azok a vezetők, akik józanul okoztak halálos balesetet. Természetesen vannak az ittasságon kívül más minősítő és súlyosító körülmények is, ilyen, ha valaki több mint két ember haláláért felel vagy ha szó nélkül továbbhajt a baleset után. Alapesetben viszont a felfüggesztett szabadságvesztés a megszokott, ennek minimuma egy év lehet, kevesebbet akkor szabhat ki a bíróság, ha valaki például a családtagja halálát okozza, s így többszörösen, könyörtelenül bűnhődik a jóvátehetetlen hibáért. Nézzük az elmúlt évek tragikus eseményeit.

Három éve, decemberben történt Kópházán, hogy egy markológép vezetője tolatást végzett és halálra gázolt egy dunaszegi férfit, aki egyébként kollégája volt.

A történteket először munkahelyi balesetként kezelték, de bebizonyosodott, hogy a KRESZ megszegése miatt kell felelnie a férfinek.

A bíróság ezért egy év fogházra ítélte, büntetését két év próbaidőre felfüggesztette, s két év két hónapra eltiltotta mindennemű jármű vezetésétől.

Győr mellett, a győrújfalui bányató leágazójánál ma is kereszt emlékeztet a 2006 nyarán történt kettős tragédiára: egy huszonévesekből álló baráti társaság fürdött meg a tóban, és visszafelé a vezető – egy fiatal nő – túl gyorsan közelítette meg a stoptáblát. Azóta egy húszéves lány és egy huszonöt éves fiú családja gyászol. A vétkes sofőr ügye viszont a bíróságon folytatódott, a lányt 1 év 8 hónap fogházra ítélték, büntetését három évre felfüggesztette a bíróság, őt pedig négy évre eltiltotta a vezetéstől.

Említettük: egészen más az eset megítélése, ha az ital szerepet játszott. Valószínű, hogy a megyében a legsúlyosabb büntetést közlekedési balesetért az a férfi kapta, aki 1997-ben autójával erősen ittasan három életet oltott ki az egyik nyúli kanyarban. A szörnyű diszkóbaleset áldozatai közül ketten testvérek voltak. Életükért hét év börtönre ítélték a sofőrt, többre, mint amit egy átlagos rablásért szokás kiszabni. Ez nyilván kiugró – és a háromszoros halál miatt többszörösen is minősített – eset, de az biztos, hogy az ittasan halált okozó vezetők legtöbbször végrehajtandó börtönt kapnak. Így például 2 év 9 hónapos szabadságvesztésre ítélték, és négy évre eltiltották a vezetéstől első fokon azt a férfit, aki 2006 júliusában, a győri Bácsai és Boglárka út kereszteződésében halálra gázolt egy hetvenhét éves asszonyt. Az ítélet egyelőre nem jogerős.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kortársaktól inkább elfogadják a jó tanácsot

Győrújbarát - Továbbra is a joint – marihuánás cigaretta – vezet az iskolások között… Tovább olvasom