Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Ítélet: a bíró jó hírnevét megsértette az újságíró

Győr–Budapest - Elfogultság miatt Győrött tárgyalták csütörtökön az M. Szabó Imre újságíró elleni pert, amelyet egy fővárosi bíró, dr. Cserni János indított jó hírneve megsértése miatt. Az újságírót, a Hír TV-ben tett, korábbi kijelentése miatt elmarasztalta az ítélőtábla.
Megsértették Cserni János, a Fővárosi Bíróság bírája jó hírnevét – ezt állapította meg jogerősen csütörtökön a Győri Ítélőtábla. Dr. Cserni János bíró büntető- és polgári eljárást egyaránt indított a Hír Televízió 2004-es adása miatt M. Szabó Imre újságíró ellen, aki akkor azt állította: „Ezekkel a kirívó emberekkel van baj, akik pártutasításokat hajtanak végre."

A büntetőperben M. Szabót nem marasztalták el, mivel úgy vélték: „az újságíró nem tényt állított, csupán a véleményét fogalmazta meg", amikor ezt a kijelentést tette. A Győri Ítélőtábla a polgári peres eljárásban jogerősen elmarasztalta azonban csütörtökön az újságírót, s helybenhagyta a polgári perben született elsőfokú döntést.

A győri testület szerint tehát M. Szabó Imre igenis megsértette Cserni János személyiségi jogait, s ezért 700 ezer forint, nem vagyoni kártérítést kell fizetnie. Kifejtette, hogy M. Szabó kijelentése – miszerint egy bírónak közszereplőként többet kell eltűrnie – nem fogadható el, részben, mert nem közszereplő, másrészt, mert a valótlan állításokat senki sem köteles tolerálni.

Ugyanakkor módosította is a tábla az elsőfokú ítéletet, mivel az kötelezte volna az újságírót, hogy a Hír Televíziónak ugyanabban a műsorában adjon elégtételt a bírónak. Az indoklásból kiderül: a televízió szerint ez ma már nem megoldható, s a jog szerint ebben az esetben magát a médiumot nem is kötelezheti erre a bíróság, hiszen nem a televízió volt az alperes. M. Szabó egyébként olyan indulatosan fogadta a döntést, hogy fel kellett szólítani: azonnal hagyja el a tárgyalótermet.

Olvasóink írták

  • 1. Cseter János 2008. február 22. 08:26
    „Addig, mig a hatóságok vezetőit pártvezérek, politikusok helyezik a poszttjaikra addig fel is tételezhető, hogy lekötelezettjeikké vállhatnak a politikai elitnek. Pl. mint egy havan jogászból még húszan sem adtál voksukat egy bírósági elnökre a posz még is az övé lett! Itt csupán játszák a demokráciát a kinevezési diktatúra a mérvadó!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétszázmilliós támogatás: Minden 50. kilométer megújul

Győr-Moson-Sopron - Huszonöt kilométernyi alsóbbrendű útszakaszt újítanak fel 2009 közepéig a… Tovább olvasom