Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Ítélet a beledi fojtogatási ügyben - szerepcserékkel

Hát ilyet sem hallunk minden nap a bíróságon: nem az ügyvéd, hanem az ügyész kérte az enyhébb minősítést, s a Győri Ítélőtábla végül ezzel megegyezően könnyű testi sértés miatt ítélte el kedden négy évre azt a férfit, aki két éve fojtogatni kezdett egy nyolcvanöt éves nénit Beleden.

Azért nem emberölési kísérlet miatt marasztalták el Kovács Istvánt, mert saját elhatározásából állt el szándékától, a földön fekvő nénit végül felültette a székre. A képre azért árnyékot vet, hogy ki is fosztotta a sértettet és hát ne szépítsük -  megfulladhatott volna az idős asszony.

Aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés miatt ítélték el jogerősen Kovács Istvánt, akinek tettét igen röviden összefoglalható események előzték meg 2010-ben.

Volt élettársának idős nagynénjével továbbra is jó viszonyban volt, s épp nála tartózkodott,  amikor a néni arra kérte: tanúskodjon a közös ismerős ellen egy polgári perben.

Ezen a férfi annyira felháborodott, hogy pár pillanattal később hirtelen hátulról tarkón ütötte  az asszonyt, aki először azt se tudta, mi érte a fejét.

A következő pillanatban már a  földön volt, hason fekve, s az egyébként eléggé ittas támadó egy párnát próbált az arcába nyomni, a sértett szájába gyömöszölve annak csücskét.

A néni hátranyúlt, karmolt, végül élettelenül elernyedt. Igen ám, de kiderült: tettette csak az eszméletvesztést, s miközben a férfi kiment a  tükörhöz lemosni a karmolásait, a sértett felült. Visszatért a haragos fél, s minden kényszerítő körülmény nélkül felültette áldozatát a székre.

Az értetlenül álló -  helyesebben ülő - sértett megkérdezte: "pénzt akarsz?" A még értetlenebb férfi rávágta: "igen, azt". És eltette a kezébe nyomott tárcát, 68 ezer forinttal.

A törvényszék első fokon emberölés kísérlete és kifosztás miatt ítélte el, de a főügyészség szerint nyereségvágyból követte el ezt. Mindegyik oldal fellebbezett, de a  szerepek érdekesen kuszálódtak össze ezután.

A fellebbviteli főügyészség már az aljas indokból elkövetett könnyű testi sértést hangsúlyozta az önkéntes elállás miatt, ugyanakkor súlyosítást kért.

A védő enyhítést indítványozott, de sajátos tilalmi helyzete miatt nem szállt vitába az emberölési kísérlettel, míg a vádlott köztesen életveszélyt okozó testi sértésre hivatkozott. A bíróság végül a vád pártjára állt, ami azt jelenti, hogy a legenyhébb minősítést fogadta el, és ettől függetlenül ugyanúgy négy év börtönre ítélte a fojtogató férfit.

Olvasóink írták

 • 7. atinam 2012. november 26. 14:43
  „Az eset nem egészen így történt, a pénzt nem a néni adta Kovácsnak,hanem Kovács I. vette ki a szekrényből.
  Bűnhődjön azért amit tett. A néni sokszor tett jót vele, és tessék ez lett a köszönet.”
 • 6. vera2012 2012. november 21. 10:35
  „4. Pontosan így van. Gyilkossággal, rablással gyanusítottaknak joguk van ahhoz, hogy míg bünösségük be nem bizonyul, nem lehet fölfedni nevüket. Mi van akkor, ha az eljárás végén kiderül, hogy vétlen? Ilyen is volt már sok esetben. Azután soha nem élhet rendes életet. Ezt is meg kell ám gondolni, mielött elítélünk valakit.”
 • 5. Szerafina 2012. november 21. 10:29
  „A cikk írójához címezném a kérdést: Miért nem vett részt egyetlen tárgyaláson sem a másodfokú ítélethozatalon kívül????
  Nyílt tárgyalás volt, bárki részt vehetett volna rajta. Akkor talán tudott volna részletes és valós tájékoztatást adni az ügyről. Az, hogy Ön ebben a cikkben a másfél órás tárgyalás alatt leszűrt és KISARKÍTOTT következtetéseket írta le, nem a bírót, ügyészt és az elítéltet minősíti hanem Önt Kedves Uram, és véleményem szerint egy ilyen cikk megírásához (ami ha jól sejtem 40 kerek percet vehetett igénybe, mivel a tárgyalás befejezte után cirka 50 perccel már itt olvasható volt) tehát egy ilyen cikk megírásához úgy gondolom még a 8 általános sem szükségeltetik.
  Ha e konkrét esettől teljes mértékben elvonatkoztatunk, mondhatjuk, hogy Ön és Társai miatt az emberek 90%-a egy olyan elferdült világképpel és ideállal rendelkezik, amit a média és a hasonló cikkek letolnak a torkukon. Az előttem szólóval pedig teljes mértékben egyetértek. Önnek az emberek tájékoztatása lett volna a feladata, mert a véleményére kevesen vagyunk kíváncsiak. És térjünk már észhez... Egy újságíró ne akarjon bölcsebb, gyakorlatiasabb lenni mint az ítélőtábla tagjai.”
 • 4. H.anna 2012. november 20. 20:26
  „Csak emiatt regisztráltam, mert ez a cikk... Nem látom benne az objektivitást!
  1. Azért, mert valakinek ez a szakmája még nem jogosult arra, hogy a saját véleményét írja egy cikkbe: "hát ne szépítsük". Arra ott vannak a különböző fórumok, blogok, stb.!
  2. Nekem olyan színezete van, mintha lejáratás folyna. Látásból ismertem az illetőt; igaz senki nem TUDJA, hogy VALÓJÁBAN mire képes a másik. A tettéért megkapta/ja a büntetését. Még egy dolgot nem értek a cikk írójától! Itt volt a sok szörnyű, súlyosabb eset (gyilkosságok, stb.), akkor az elkövetőket MONOGRAMMAL fedék le! Akkor itt nem lehetett volna?!?! Van tippem a cikk írójára is, de ebbe ne menjünk bele! Félreértés ne essék: senkit nem szeretnék védeni, de az biztos, hogy bárki bármit követ el, azt nem névvel írják ki! (Még annyi: ennyi erővel a lakcímét is beleírhatták volna.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!)”
 • 3. vera2012 2012. november 20. 15:49
  „Akkor minek kell ügyvéd és ügyész? Minden birósági tárgyalást meg lehetne spórolni.”
 • 2. Szabra 2012. november 20. 14:33
  „Az igazságszolgálat szabadságon volt, így a jogszolgáltató helyettesítette......miként a magyar bírók esetében nem éppen ritka esemény.”
 • 1. Jandex 2012. november 20. 12:50
  „Ügyész féláron eladó! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júlia és Belovai Zsuzsanna kiállítása Győrben - képgaléria

November 17-én megnyílt a Magyar évezredek 7vége rendezvény keretében Balassa Júlia és Belovai… Tovább olvasom