Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Iszap lepte el a kőtárat

Minden eddiginél nagyobb kárt okozott a legutóbbi árvíz a győri kőtárban, ezért a szakemberek tanácstalanok. Nem tudják, hogyan teremtik elő a tárlat rendbetételéhez szükséges összeget.
Kattintson a képre!
Szürkeség, halszag, döglött patkányok látványa fogadta a megyei múzeumi igazgatóság vezetőit a győri kőtárban, ahova az árvíz óta tegnapelőtt tudtak először bemenni. Az ágyúknak, kapuknak, 45 római és 35 újkori kőnek otthont adó boltívek alatt mindent belepett a sár, ezért a szakembereknek az iszap miatti gondokkal kell megbirkózniuk. Szőnyi Eszter, az igazgatóság vezetője úgy véli, legalább tízmillió forint kellene ahhoz, hogy a tárlat jövő nyárra újból látogathatóvá váljon.

Ár a boltívek tetejéig

A lapidárium Győrött 1971-ben nyílt meg. Az ott tárolt műtárgyak együttes értékét nehéz pénzben kifejezni, de óriási eszmei kincset képviselnek. Ennek ellenére létrehozása óta a kőtárban nem történt átfogó felújítás, pedig több dunai áradásnál is átszivárgott a Rába vize a török kori várfalon. Korábban a legmagasabb vízszint a termekben egy méter körüli volt, a legutóbbi alkalommal azonban két méter fölé – teljesen a boltívek tetejéig – emelkedett.

Kattintson a képre!
Tönkrement a villamos hálózat, a kapcsolószekrény, az összes fakorlát és bútor. Több újkori, 600 kilós követ úgy alámosott a medrét elhagyott folyó, hogy azok megdőltek. Egy helyen a padozat is megsüllyedt. Sár lepi azt a nyolc római kori követ is, melyek kiállítására idén pályázat révén 1 millió forintot költött az igazgatóság. Megrongálódott a Fehérvári kapu is, melyet a győri vár töröktől való visszafoglalásakor Pálffy és Schwarzenberg kapitány furfanggal robbantott be.

Csak restaurátorokkal

A múzeumi igazgatóság önerőből nem tudja megoldani a kőtár rendbehozatalát. Pesztenlehrer Lajos megyei katasztrófavédelmi igazgató lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a falak és az aljzat takarításánál, fertőtlenítésénél a tűzoltók segítenek. Ám a kiállított darabok tisztítását csak restaurátorok végezhetik, így ez a munka kövenként mintegy százezer forintba kerül. Ezért a múzeumi szakemberek a biztosító kártérítését várják és pályázatokkal próbálkozhatnak.
Szőnyi Eszter szerint végleges megoldást a költözés jelentene. A jelenlegi helyzetet pedig azért tartja igazán elkeserítőnek, mert a lapidárium sűrűn látogatott intézménynek számított. Sok külföldit, köztük japánokat is vonzott. Jövő nyáron pedig, mikor a hajdani római határvonalakkal foglalkozó Limes Világkonferenciát hazánkban tartják, a találkozó résztvevői is ellátogathatnának ide.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett a töltet

Mint arról korábban beszámoltunk, a megyei kórházban a rákos betegek sugárterápiás kezeléséhez… Tovább olvasom