Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Isteni színjáték - Világpremier 2010-ben

Kultúra - Pécs lesz Magyarországon 2010-ben európai kulturális fővárosa. A programsorozat szervezői azonban szeretnék bevonni a pályázó városokat is a rendezvényekbe.
A részben győri kezdeményezés célt ért, lesz közös győri–pécsi–szegedi balettprodukció. Világpremierként az Isteni színjáték. Ahogy arról a Kisalföld a Győri Balett évadnyitójának kapcsán már beszámolt, nagyszabású és egyedülálló együttműködés kezdődött.

Kiss János, a Győri Balett igazgatója, Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója, Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője és Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója.
Kiss János, a Győri Balett igazgatója, Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója, Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője és Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója.


A páratlan együttműködés keretében 2010-ben Dante Isteni színjáték című műve balettszínpadra alkalmazott változatának bemutatóját tervezte hazánk három meghatározó balettegyüttese. A tervek egy együttműködési megállapodás aláírásával most már biztos, hogy valóra válnak. Világpremier részesei lesznek megyénk táncosai.

Mint azt Kiss Jánostól, a Győri Balett vezetőjétől megtudtuk, a hosszú előkészítő munka meghozta gyümölcsét. Most már nem csupán a társulatok, de az érintett városok önkormányzata is felsorakozott az ügy mellé. A nagy közös szándéknyilatkozat-aláíráson a 2. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón mindenki jelen volt, aki számít az ügyben. Gonda Tibor, Pécs alpolgármestere, a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó védnöke, dr. Ottófi Rudolf, Győr alpolgármestere, dr. Solymos László, Szeged alpolgármestere, Mészáros András, a Pécs 2010 – Európa Kulturális
Fővárosa Program főigazgatója, Szalay Tamás, a Pécs 2010 –
Európa Kulturális Fővárosa Program kulturális igazgatója, Pál Zoltán a Pécs 2010 – Európa Kulturális Fővárosa Program művészeti tanácsának képviseletében, Kiss János, a Győri Balett igazgatója, Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója, Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője és Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója.

A névsor jelentős, ám szükséges a széles összefogás, hiszen egy ilyen világpremierhez nagyon sok minden szükséges. A tervek szerint a bemutató egy rendező és három koreográfus keze nyomát viseli majd magán. Az alkotók azt szeretnék, ha közös próbák után (egy darabig szó volt arról, hogy az Isteni színjáték különböző színeit egy-egy társulat gyakorolja be, de ezt elvetették) a három városban, az adott település filharmonikus zenekarával, élő zenével kerüljön közönség elé a darab. Az sem tiszta egyelőre, hogy milyen zenét választanak. Esetleg íratnak-e a társulatok egy önálló művet?

Sok minden még annak a kérdése, mekkora támogatást kaphat a világon is egyedinek számító hármas együttműködés. Ahogy Kiss János elmondta, januárig kell a pontos művészi koncepciót kidolgozni a szerződés szerint, utána kezdődhet a munka.

A világpremier szándékaik szerint mindhárom városban, valamint minden, az Európa Kulturális Fővárosa címért pályázó magyarországi városban és a remények szerint Essenben és Isztambulban is bemutatásra kerül.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az év végéig még 105 parkoló

Győr - A végleges használatbavételi engedélyhez még 105 parkolót kell építenie a Dunapart… Tovább olvasom