Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Ismét teszteltünk: robotok dolgoznak a győri Lidlben?

Mosonmagyaróvári Tesco-tesztünk után a kisalfold.hu csapata a Szeszgyár úti győri Lidl-ben portyázott. (Élmény)beszámoló.

Mosonmagyaróvári Tesco-tesztünk után lássuk, mire jutottunk a Lidl-vel a megyeszékhelyen.

Mint ismert, Győrben elsőként ezt a boltot nyitotta meg a német kiskereskedelmi lánc.

Igaz, mindez finoman fogalmazva sem volt sima ügy: végtelennek tűnő engedélyeztetési procedúrát követően több mint egy év csúszással fogadhatta csak az első vásárlókat a Lidl a kisalföldi megyeszékhelyen.


Lidl 1, Győr
Lidl 1, Győr


"A Lidlben a pénztárak környékén standard sor kígyózik"

Ott jártunkkor magyarországi terjeszkedésének épp hatodik születésnapját ünnepli a német multi - ennek megfelelően rengeteg árucikk jelentős kedvezménnyel szerezhető be.

Maga a bolt pedánsan tiszta; már-már azt gondoljuk, hogy annyira sterilek a körülmények, hogy szükség esetén akár műteni is lehetne az áruház kellős közepén.

Mindez nyilvánvalóan túlzás, de a németek rend és precízség mániáját ha akarná, akkor sem tudná letagadni a Lidl.

A félreértések elkerülése végett: utóbbi verzió nyilvánvalón jobb és tiszteletreméltóbb, mintha kosz uralkodna az üzletben.

Az ugyanakkor már sokkal kevésbé becsülendő, hogy a Lidlben a pénztárak környékén állandóan hosszú sor kígyózik.


Karácsonyig folytatjuk a tesztelést

A kisalfold.hu karácsonyig minél több megyei üzletet, bevásárlóközpontot (le)tesztel.

Célunk: ünnepek előtt bemutatni, milyen körülményekre számíthatnak a vásárlók a nagyobb láncoknál. 


"Ketten a kasszánál szakadtak meg"

Teljesen egyértelmű, hogy a német multi meglehetősen szűkösen bánik a humán erőforrásokkal: írd és mondd a Szeszgyár úti Lidlben összesen három (!) munkatárssal találkoztunk péntek délelőtt 10 óra magasságban.

Ketten a kasszánál szakadtak meg, egy srác pedig a polcokat töltötte rendületlenül.

Ekkor jutott eszünkbe: a pedáns tisztaságért vajon robotok felelnek éjszakai műszakban?

Azt pedig nem értjük, hogy minek építettek 6-7 pénztárat az üzletbe, amikor 2-3 működő kasszánál többre nem emlékszünk, bár persze lehet, hogy mindig rossz időpontban térünk be vásárolni ezt-azt korábban.

2.0 puding 66 százalékos akciója stimmelt

A két pénztári dolgozó előtt amúgy le a kalappal: mindenkihez emberi hangon szólnak, nincs arcoskodás, holott melójuk akad dögivel.

Még akkor is, amikor a tesztünk vakvágányra készül futni: jelesül pont olyan pudinggal szerettük volna ellenőrizni a 66 százalékos akciót, melyről eltűnt a vonalkód.

Bár "lehúzható" csokis édességért nekünk kellett visszasétálni, a pénztáros hölgy kedvesen kért meg erre bennünket.

A 2.0 pontos puding 66 százalékos akció amúgy stimmelt, mint ahogy lejárt szavatosságú termékbe sem botlottunk túránk során.

Végszóra pár jó tanács

Noha a Lidlben az árukészlet elhelyezése vitán felül logikus és könnyen átlátható - az üzlet mérete véleményünk szerint sokkal barátságosabb, mint egy hipermarketé -, az előbb hosszasan taglalt, vészes emberhiány miatt nincs igazán lehetőség utánakérdezni egy-egy terméknek.

Így például azt most már soha nem fogjuk megtudni, hogy kedvenc sajtos rudunkat csak mi nem fedeztük fel, vagy hiánycikk volt péntek délelőtt?

Végezetül még egy jó tanács: árellenőrző készülék mellett pár kosarat nem ártana beszerezni a Lidlnek, merthogy négy darab puding és egy félliteres üdítő kedvéért nem túl nagy élmény bevásárlókocsival bohóckodni.Lidl: 62,25 százalékos a magyar termékek aránya

A Corvinus Egyetem nemrégiben végzett egy kutatást, melyben arra kereste a választ, hogy a Magyarországon működő kiskereskedelmi üzletláncok hány százalékban árulnak hazai termékeket.

A Lidl esetében ez a mutató 62,25 százalék. 

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. Babenko 2013. augusztus 11. 14:50
  „Én is tapasztaltam már nemegyszer, hogy milyen gyorsan dolgozik egy német Lidl vagy Aldi pénztáros. Sajnos azt hiszem ez itt Mo-n csak vágyálom marad. :(
  Meg vágyálom marad az a szalag előtt két méterrel lógó zsinór is, amit az alatta álló vásárlónak meg kell húznia, és fél percen belül kinyit a másik pénztár is.Ledarálják a fizetni vágyókat, majd a pénztár bezár. De amint feltelik a sor, a vevő odaállt a zsinór alá, már nyit is ki. Itt mi lenne? Már hallom a kommneteket. Mit ugráltatják az ember? Mi vagyok én? Keljfeljancsi?
  A kiejtésemen bőven hallani, hogy nem vagyok echte deutsch, de az általam vásárolt krémet a kezébe véve, szólt, hogy van olcsóbb de ugyanolyan hatóanyagú, csak nem olyan díszes a doboz, ő is azt veszi. És türelmesen megvárta amíg a kollégája hozott oda egyet. Amikor meglátta, hogy mennyi fémpénzem van, kérdezte, hogy kell-e nekem, mert neki szüksége lenne rá. Fizettem, majd megálltam oldalt, ahol a kollégája átszámolta az apróságot, majd beváltotta. Tehát nem ő tartotta fel vele a sort. Bizony a cikkben említett Lidlben előfordult, hogy a tizenkettedik voltam a sorban. A vezető(?) előrejött az üzlet mélyéből, végignézett a soron, majd bement az irodába. Vártam, hogy majd kinyit a pénztár, de nem. Sajnos itt még mindig van tanulnivalójuk azzal kapcsolatban, hogy nem a vevő van a boltért, hanem a bolt a vevőért. Végig kell dolgozni a munkaidőt? Nekem is.”
 • 59. annobon 2010. november 22. 17:48
  „44-hez: "németországi Aldi, fiatal hölgy alkalmazott, havi nettó 1200 euró." Köszi a választ. Tehát az durván 324 000 forint. A magyar Lidl-s mennyit keres ugyanazon munkakörben? Szóval állítólag 3x lassabban dolgozik. Nem tudom, de ha az összes győri multiban stopperolnánk egy ugyanannyi terméket tartalmazó kosár "lehúzását" és kiszámlázását a pénztáros részéről, szvsz legrövidebb idő alatt a Lidl pénztárosa végezne!”
 • 58. Börzseiedit 2010. november 22. 17:29
  „Az áruházakkal megvagyok elégedve. A lehetőségemet kihasználva vásárolok Önöknél. A nagy kifogásom a LIDL üzletekkel, hogy csak NAGY, MÉLY bevásárló kocsik vannak. Nem hiszem, hogy egyedül én vagyok kb.1,5méter magas. Ha belerakodok a kocsiba, az árut csak úgy tudom kiszedni, ha fejjel beleesek. Ezt megakadályozva pár ruhagombom áldozatul esett már. Ez vicces megfogalmazás! Tehát a kérésem- nem valószinü, hogy csak az enyém- LEGYENEK KISEBB, KEVÉSBÉ MÉLY BEVÁSÁRLÓ KOCSIK IS.”
 • 57. duc_de_Orbieu 2010. november 22. 10:59
  „#53szocdem:Én már akkor ismertem e két láncot, mikor még a nagy többség azt se tudta, hogy van ez a két lánc, illetve e két lánc Mo-i üzletei még csak a holdban léteztek.”
 • 56. duc_de_Orbieu 2010. november 22. 10:48
  „#46reszegenisjózan:Addig míg a feleségem azért húzta a száját, mert már ismerte a Mo-i Aldit, Lidl, addig nekem aki viszont meg ismerte az itteni láncaikat annak meg óriási csalódás a Lild és Aldi Mo-i üzletei.”
 • 55. reszegenisjozan 2010. november 21. 17:12
  „53. szocdem 2010.11.21. 16:20
  Magyaro-on van Tesco és Spar is. Te mit mondanál egy németnek, melyikben kik vásárolnak?????
  Sparban a szegényebbek, Tescoban a gazdagabbak?????”
 • 54. renmari 2010. november 21. 16:32
  „Az is probléma hogy toalett nincs a közelben”
 • 53. szocdem 2010. november 21. 16:20
  „47. kerepelek1 2010.11.21. 10:04

  Ne dühöngj... Az emberek 95%-a csak kommunikál, de fogalma sincs róla hogy mit mond vagy ír - általában amit hallot azt szajkózza szóban és írásban. Az önálló vélemény ritka. (sajnos)

  A németek épp úgy supermarketban vásárolnak mint mi, hiszen nem it találták fel ezeket hanem nyugaton.

  Hogy csak a beveándorlók?? röhögnöm kell.... Ezzel a dumával kéne hogy korteskedjen egy német Aldiban a szöveg gazdája a pénztárnál... elébb utóbb kék zöld lenne és kiutasítanák örökre az országból:))))))”
 • 52. reszegenisjozan 2010. november 21. 16:11
  „51. fortuna54 2010.11.21. 13:45
  Senki nem írta, hogy németek nem vásárolnak olyan helyen. 54 évesen illene értened is, amit olvasol.
  A Tescoba is járnak Magyaro-on gazdagok, de mégsem ez a jellemző.
  Továbbá igazad van, hogy akad bőven csóró német is, de ezzel is csak azt írod, hogy Nemeto-ban elsősorban az olcsósága miatt járnak oda az emberek. Náluk olyan a Lidl, Aldi, mint nálunk a Tesco.
  Cégeim vannak Nemeto-ban, így nem a munkahelyen vagyok reggeltől estig, amíg ott vagyok, hanem a városokat járom, tárgyalok, ügyeket intézek, így adódik lehetőségem az embereket ismmegfigyelni, megismerni.
  54 éves tapasztalatod hasonló ahhoz akinek 30 éve van jogsija, de 30 ezer km sincs a lábában.”
 • 51. fortuna54 2010. november 21. 13:45
  „50-es.Én 54éves tapasztalatombol kiindulva,teljes mértekben igazat adok kerepelek1 nek.Még jó,hogy van lakásod n.országban,hiszen ott dolgozol.Azért ne hidd,hogy a németek olyan válogatósak,hiszen ott is vannak,nem éppen olyan gazdag emberek.”
 • 50. reszegenisjozan 2010. november 21. 11:55
  „47. kerepelek1 2010.11.21. 10:04
  Kerepelhetsz, de akkor is igaz, hogy elsősorban bevándorlók vásárolnak az Aldiban, Lidlben Németo-ban.
  Ez nem azt jelenti, hogy oda német be nem teszi a lábát.
  Mivel Németo-ban is van lakásom és így kétlaki életet élek, az általam leírtak saját tapasztalatot jelentenek, ami nem feltétlenül reprezentatív.”
 • 49. titokgyula 2010. november 21. 11:02
  „Megint nyalunk a multinak. Ha magyar üzlet lenne, többet hozna az állam kaszájába. Ha magyar áru lenne , többet hozna az állam kaszájába. hajrá, adjuk el az országot.
  A politikusok szerint a magyarok nem alkalmasak az üzletre. Honnan gondolták, csak nem saját tapasztalat?”
 • 48. robi04 2010. november 21. 10:54
  „47.ó,yeah”
 • 47. kerepelek1 2010. november 21. 10:04
  „Ebben a cikkben is mint a többi 90%-ban is az a legcsodálatosabb, hogy jön ide fröcsögni a sok gyökér kispolgári nullajóska, kb az összes max a kommersz kábelTV adókból látott a lakótelepén kívül eső helyszíneket, de itt marha gyorsan megmondja a frankót, hogy a németek mit vesznek, honnan meg mennyiért, ez azért szánalom, nem is kicsit, vicc ez a sok magyarisztáni tapló.
  Persze a német az nem vásárol diszkontüzletben, cska a bevándorló, mert a jürgen papa biztos kimegy a lakótelepi szántóföld és gyümölcsösre és decemberben is leszedi frissen a körtét meg kiássa a krumplit, sőt marhalábszárat is a marhatelepről vesz ami a lekótelep ellenkező felén van mint a szántóföld és frissében kivágja a milkatehénből a bélszínt, nehogy MÉRGEZETT legyen az!
  Most komolyan pár nyomorék bele se gondol mekkora hülyeségeket ír?”
 • 46. reszegenisjozan 2010. november 21. 08:42
  „45. duc_de_Orbieu 2010.11.21. 05:24

  A cikk nem az árakról szól, de nagyrészt igazad van.
  Ha valakinek nem lenne világos, a fenti cikk egy, a Lidl által fizetett írás.
  Annyira ne legyünk butuskák, hogy azt higgyük ez valóban egy független teszt!!!
  A kapitalizmus annál sokkal gonoszabb, mint nagyon sokan hiszik.”
 • 45. duc_de_Orbieu 2010. november 21. 05:24
  „Nos nekem van szerencsém ismerni mind a német, mind a magyar Lidlt, de ugyanez igaz a magyar és a német Aldira is. A német Lidl és Aldi itt diszkontlánc, mely az olcsóságával tarol a normális minőség mellett. Magyarországi láncaik pedig drágák. Vannak olyan termékek, melyek itt éppen feleannyiba kerülnek az itteni Lidl-be
  Hosszú évek személyes tapasztalata alapján a németországi láncok között felállítottam egy sorrendet ár, kiszolgálás és minőség szempontjai szerint:
  A listát az Edeka vezeti, ahol az eladók ritka segítőkészek és nem csak egy üzletben. Ugyanolyan segítőkészek voltak az osnabrücki filiáléjaikban, mint a kitzingeni, leisnigi, fuldai és a neuhofi üzletekben. Mindezeken túl elfogadható árakon kínálják a termékeiket. Szimpla városi legenda csupán drágaságuk, mert semmilyen tény nem támasztja ezt alá. Mindezeken túl minőségben is ott vannak.
  1.Edeka
  2. Aldi/Lidl
  3. Norma/Rewe(Régen: EinsA néven futott)
  4.Novo
  5. Real (nem összekeverendő a magyar Real-lal!)
  6. Spar/Interspar
  7. Az egykori E-Plus- A gyatra áruválaszték miatt került ennyire leminősítésre az olcsósága ellenére.
  8. tegut drága is meg a kisebb boltjaiban nincs választék ráadásul regionális, csak Hessenben vannak üzleteik.
  9.K+K: Minden szempontból átlagos, csak ez is regionális, 1 üzletében jártam benn, még pedig az Osnabrückiben.
  Németországba meg nem véletlenül nem engedték be a tecsót, azt hiszem ez mindenki számára világos kell legyen.
  A Mo-i Lidl és Aldi inkább csak drága és persze az is igaz, hogy Magyarországra csak a másodosztályú termékeiket viszik. Azokat, amelyeket a német vásárlók már nem biztos, hogy megveszik.
  Manapság nagyon meg kell nézni, hogy mit vesz meg az ember. Mert ezek a nagyüzemileg előállított mezőgazdasági termékek és élelmiszerek tömve vannak kémiai anyagokkal (zöldség-gyümölcs esetén növényvédőszerekkel, az élelmiszerek megy ilyen olyan aroma, konzerváló és ízfokozó anyagokkal - Eszámok). Mindezen összetevők hosszútávú hatásuk máig nem tisztázott, de csoda, hogy nem tűnt fel senkinek menyi daganatos megbetegedés és allergiás ember van az egész világon.
  Mézet kizárólag csak piacon ismert méhésztől szerzem be. Mind idekinn, mind odahaza.”
 • 44. reszegenisjozan 2010. november 20. 23:08
  „23. hozzászólás annobon 2010.11.20. 18:04

  Végigolvastad a kommentemet???

  De, hogy kérdésedre is válaszoljak: konkrét példa, németországi Aldi, fiatal hölgy alkalmazott, havi nettó 1200 euró.

  Tanács minden eladónak: a mosoly legtöbb esetben mosolyt csal, amely legalább részben feledteti a munka nehézségeit, az alacsony fizetés szomorúságait!!!! Magyarán, legyél ÖNZŐ és mosolyogj, hogy rád is mosolyogjanak!!!! Tedd könnyebbé a munkádat!”
 • 43. antikomcsi 2010. november 20. 22:19
  „"A Lidl esetében ez a mutató 62,25 százalék"

  Hát ezt jól titkolják, én kb. 80:20 százalékre tenném a német:magyar termékek kínálatát.”
 • 42. fortuna54 2010. november 20. 22:19
  „40-es.Hát te azt honnand tudod,hogy mit esznek a németek?Mindenhol a multik a menök.Én is ott vásálok finom magyar paprikás kolbászt,unikumot,magyar borokat.”
 • 41. Agent 2010. november 20. 22:18
  „40, ahh és ezt honnan vetted? Lévén németországban járva szinte kizárólag lidl-be és aldiba botlottam úton útfélen, persze vannak még nagyobb élelmiszerboltok a belvárosi plazakban, de oda nem sokan járnak.

  "Együk a sok ...árut aztán ne csodálkozzunk hogy mitől vagyunk vagy leszünk betegek."

  Fenét, az átlagember attól lesz beteg, hogy a TV előtt pusztul naphosszat, cseszik mozogni, sportolni, csak stresszel, meg agyonsózott zsíros "magyaros" kaját tol két pofára.”
60 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enesei elkerülő: 2011 augusztusára készülhet el - nézze meg videón!

Az enesei elkerülő szakasz a régészeti munkálatok, illetve a túlzott csapadékos időjárás miatt nem készül el a novemberi határidőre. Tovább olvasom