Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Ismét tanítanak az Audi-iskolában

Mint írtuk, a győri Audi-iskolában korábban kezdődött el a téli szünet, mert egy vizsgálat váratlanul kimutatta: az ötvenes évek végén átadott intézménynél az építkezés során salakot használtak. Szakértőket hívtak, íme az eredmény.

Emlékeztetőül: a jövő tavaszra tervezett, milliárdos iskolafejlesztés miatt végeztek decemberben statikai és építészeti vizsgálatokat a győri Audi-iskolában. Arra senki nem számított, hogy olyan építőanyagot – jelesül salakot – találnak, amely káros anyagokat tartalmazhat. Az iskola vezetése ezért úgy döntött, hogy a téli szünetet kicsit előbb kezdik meg és egy nappal ki is tolják; ez idő alatt pedig külsős szakértőkkel felméretik a teljes intézményt.

Ahogy ígértük, a vizsgálat eredményére visszatérünk. Az a tény, hogy már tegnap is volt tanítás az épületben, egyben választ ad a legfontosabb kérdésre: olyan anyagot nem találtak, amely káros lenne bárkire is.

Helmut Seiler, az Audi Hungaria-iskola főigazgatója részleteket is mondott: az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) mintegy félszáz anyagra végzett vizsgálatot, s mindegyik esetében jóval a határérték alatti számokat mért. Mindez azt jelenti, hogy a tanév és a tervezett beruházás is az eredeti tervek szerint folyhat.

A beruházásról is érdemes szót ejteni: az utóbbi évek talán legnagyobb iskolafejlesztése kezdődik idén tavasszal, s tart 2018-ig. Több ütemben, több milliárd forintból új épületeket, konyhát és új sportcsarnokot is felhúznak, közben az intézményt 12 osztályosra bővítik, ami az eredeti cél is volt.

Amikor a hír kirobbant, felmerült, hogy a többi győri iskolánál, amelyet hasonló időben építettek és ahol esetleg hasonló technológiát is alkalmaztak, érdemes lenne-e szintén vizsgálódni. Ezeknél az iskoláknál eddig éppúgy nem volt ok a mérésekre, ahogy az audisnál (volt Mayer-középiskolánál) sem.

A lényeg: az önkormányzat rendkívüli vizsgálatot nem rendelt el, de minden felújításnál elvégezték, illetve elvégzik ezt a kontrollt. „Eddig semmilyen különleges megállapítást nem tettek a szakemberek" – mondta Domanyik Eszter győri szóvivő.
Az önkormányzat rendkívüli vizsgálatot nem rendelt el, de minden felújításnál elvégezték, illetve elvégzik a kontrollt.


Az iskoláról. Az Audi-iskola korábban Mayer-középiskolaként működött, aztán a Szent-Györgyi Albert általános iskola diákjai tanultak ebben az épületben. A jelenleg a város tulajdonában lévő intézményt alapítvány működteti, amelynek kuratóriumi tagja az Audi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rudi bácsi a fagyos Minnesotából: `az átlagos tél nálunk mínusz 20 fokkal jár´

Az egykori győri diák több mint 40 éven keresztül dolgozott az IBM-nek, s már rég megszokta a zord teleket Minnesota államban. Tovább olvasom