Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Ismét sok a szúnyog, irtani kell

Egész nyáron irtani kellett a vérszívókat Győrben, mégis folyamatosan érkeznek a panaszok és a bejelentések
Egész nyáron irtani kellett a vérszívókat a megyeszékhelyen, mégis folyamatosan érkeznek a panaszok és a bejelentések: Győr több városrészében elviselhetetlenül sok a szúnyog. A feladatot végző Győri Kommunális Szolgáltató Kft. ez idáig több mint harmincmillió forintot költött a gyérítésre, s most már azt az összeget használja fel, amelyet pluszban szavazott meg a győri közgyűlés erre a feladatra. Pénteken ismét irtottak, de csak négy területen: Győrszent- ivánon (és kertvárosban), Révfaluban, a Belvárosban és Nádorvárosban.

„ Már a múlt héten is jeleztük, hogy folyamatosan figyeljük a szúnyogok szaporodását, a repülőgép és az irtószer is »bevetésre« készen áll. De abban, hogy hatékony legyen a gyérítés, az időjárásnak is szerepe van. Ezért szálltak fel pénteken a gépek, amikor a szélirány is kedvező volt, s azokban a városrészekben, ahol irtottunk, a hatása is érezhető" – mondta tegnap Nagy Csaba, a Komszol szóvivője.

Mintegy ezer hektáron irtottak a levegőből, azokon a városrészeken, ahol a monitoringrendszer nagyobb csípésszámot regisztrált. Ez persze nem vigasz azoknak, akik nem ott élnek – Ménfőcsanakról, Pinnyédről és Szigetből több panasz is érkezett szerkesztőségünkbe. A Komszol szóvivője azt ígéri, ahol a tűréshatárt meghaladó mértékben mérik a szúnyogok elszaporodását, azonnal irtani fognak; „pénz és paripa" ugyanis most még van hozzá.

A meteorológia szerint néhány napig még folytatódik a késő nyári időjárás, ami viszont kedvez a vérszívók elszaporodásának. Legutóbb június közepén írtunk hasonló helyzetről, akkor az volt az ok: „Győr földrajzi fekvése több szempontból is indokolttá teszi a rendszeres szúnyoggyérítést. Elég, ha arra gondolunk, hogy a város a Duna és mellékfolyóinak közvetlen közelében terül el. Minden év tavaszán, a Duna árhullámának levonulása után nagy területet borít el a víz. Különösen igaz ez a 2006. esztendőre, amikor a Duna rendkívül magas vízállása miatt az ártereken kívül mezőgazdasági művelésű területek is víz alá kerültek."
Most a meleg időjárás keseríti meg a győriek életét, a szúnyogok ráadásul agresszívan támadnak. A szakemberek szerint ez a populáció az ősz elejéig biztosan életben marad.

Nem csak Győrben probléma

Természetesen nemcsak a megyeszékhelyen, hanem a Győr környéki településeken is gondot okoznak a szúnyogok. Ráadásul a falvakban – ahogy már megírtuk – jóval kevesebb pénz jut a gyérítésre. Számukra a harmincmillió forint irreálisan magas összeg, s az is baj, hogy a határhoz közeli községekben még a szél is átfújja a vérszívókat a szomszédos településekről. Az itt élők ugyanazt tehetik, mint a városban lakók: kitartanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dupla ünnep a táncművészetiben

Dupla ünnepet tartottak tegnap a művészeti intézményben: a tanév első napján köszöntötték az iskola 247 tanulóját, s felavatták a Szabolcska utcai, 82 férőhelyes új kollégiumot is. Utóbbi nemcsak a vidéki tanulók elhelyezése miatt jelent nagy lépést az iskola életében – hetven hely már most foglalt –, hanem azért is, mert lehetővé válik külföldi szakmai cserekapcsolatok szervezése, szakemberek, táncosok vendégül látása. Tovább olvasom