Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Ismét leáll a Rába

Győr - A jövő héten ismét leáll a Rába Járműipari Holding valamennyi leányvállalata. Az ok ezúttal is a pénzügyi válság nyomán fellépő keresletcsökkenés.

A vállalat az érdekképviseletekkel október 31-ig 32 órás heti munkaidőkeretről kötött megállapodást.

Hasonló helyzet áll elő június első hetében, mint húsvétkor. A hétfő ezúttal is munkaszüneti nap, pénteken a négynapos munkahét miatt pedig amúgy sem lenne termelés, ezért a megmaradt három napra, június másodikára, harmadikára és negyedikére termelésszünetet rendelt el a Rába vezetése. A győri központú nagyvállalat minden leányvállalata jelenleg munkaidőkeretet alkalmaz. Május 1. és október 31. között ennek heti ideje 32 óra.

A munkaidőkeret lehetővé teszi, hogy vannak olyan hetek, amikor a leányvállalatoknál öt napot, esetleg négyet vagy három napot dolgoznak. Ha kevesebb a munkaidő heti 32 óránál, a dolgozók akkor is megkapják az erre az időszakra vonatkozó bért – tudtuk meg Pintér István elnök-vezérigazgatótól. A megállapodást az érdekképviseletek aláírták, az hivatalosan május 1-jén lépett életbe, s október végéig tart.

A munkaidőkeretet alapvetően természetesen a piaci megrendelések és a termelés ésszerűsége határozza meg.
A jövő heti, pünkösdi leálláskor a dolgozók vagy a korábban összegyűjtött pluszidőkkel egyenlítik ki a leállást, vagy pedig fizetett szabadságra mennek.

A Rábánál úgy vélik, hogy a munkaidőkeret alkalmazása lehetővé teszi a képzett munkaerő megtartását, a vállalat versenyképességének megőrzését, a költséghatékonyság növelését, továbbá a vevői igényekhez való rugalmas alkalmazkodást. A munkaidőterv havi pontosítása a munkavállalók számára is kiszámíthatóbbá teszi a nyári idő-
szakot.

Értesüléseink szerint a Rába munkahelyteremtésre 450 millió forintot nyert egy központi pályázaton, amelyet rövidesen aláírnak és ami után az érdekképviseletekkel kötött megállapodás pozitív irányba módosulhat.

Olvasóink írták

  • 2. Ubul007 2009. május 28. 18:15
    „Vigyázzál!”
  • 1. adalfold 2009. május 28. 14:32
    „Miért még nem ment csődbe?D:D:D:D:
    Hülye aki elhiszi,hogy nem.
    Meg hisz a 1995 óta tartó gyári fejlődési kamuknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dunapart Rezidencia: korzó, parkolók, rendezett viszonyok

Győr - A belváros egyik legszebb helyén épült modern, látványos lakóházegyüttes, a Dunapart… Tovább olvasom