Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Ismét erősen habzik a bakonyi Cuha-patak - fotók

A Cuha-patakban időről időre felbukkanó habzás valószínűleg természetes eredetű, de a pontos okát nem sikerült megfejteni az utóbbi években.


Akárcsak 2008 novemberében, most is erősen habzik a bakonyi Cuha-patak. (Cuhai-Bakony-ér a patak hivatalos neve; mi cikkünkben az általános, köznyelvi változatot használjuk.)

A patakban a habzás jelei sokkal inkább a Vinyéhez közeli szakaszon észlelhetőek; érdekes módon Porvacsesznek közelében gyakorlatilag nem vagy csak alig.


Ismét erősen habzik a bakonyi Cuha-patak

"A habzás valószínűleg most is természetes eredetű"

A Bakonyban kiránduló természetbarátok már évekkel ezelőtt felhívták a Cuha ellenőrzését és rendszeres vizsgálatát végző Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség figyelmét az időszakosan megjelenő habos buborékokra, de a habzás eddig szerencsére mindig elmúlt pár nap, legfeljebb néhány hét alatt.

Megkeresésünkre Janák Emil vízügyi igazgató annyit mondott portálunknak, hogy "a patak vízminőségének ellenőrzésé folyamatos, s a habzás valószínűleg most is természetes eredetű".

Minden kétséget kizáró választ és biztos adatokat szerda délelőttre ígért Janák Emil.

A vízvizsgálatok - többek közt - azért is nélkülözhetetlenek, mert a Cuha-patak Gönyűnél a Dunába torkollik.

"A Cuha-völgy olyan természeti kincs, melynek érintetlen tisztaságát meg kell őrizni"

"A Cuha habzását az utóbbi években nekem is többször jelezték erdészek és kirándulók is, de egyelőre nem sikerült végére járni az okának.

Az általános tapasztalat azt mutatja, hogy csapadék után, illetve ha jelentős vízmennyiség áramlik a patak medrében, akkor figyelhető meg a habzás.

A Cuha-völgy olyan természeti kincs, melynek érintetlen tisztaságát meg kell őrizni, s ezért az időről időre előforduló habzást szükséges komolyan venni, még ha vizsgálatok eddig azt is mutatták ki, hogy természetes eredetű jelenségről beszélhetünk" - mondta a kisalfold.hu-nak Sebestyén Vince, Bakonyszentlászló polgármestere.

Amikor nem kell a habokat `átszelni´ a bakonyi túra során - fotó: Kisalföld-archívum (H.Baranyai Edina)
Amikor nem kell a habokat `átszelni´ a bakonyi túra során - fotó: Kisalföld-archívum (H.Baranyai Edina)


Olvasóink írták

 • 11. gonzo 2012. január 11. 09:51
  „Herbert74,nem igaz:)
  A Cuha,mint kisteso írta Olaszfalu mellett(alatt,Eplény felett) ered,több ágból "jön össze"miután Cuhának hívjuk.
  A Pakuts-pihenő altti szakasz az Alsó-Cuha szurdok,tehát még északabbra tehető szerintem az a pont amitől Cuhai-Bakony-érről beszélhetünk.”
 • 10. kisteso 2012. január 11. 07:27
  „A Cuha patak a Zirc és Olaszfalu között ered, a Hódos-ér pedig Porva mellett. A Pakuts pihenőtől Cuhai-Bakony ér. A Pakuts pihenő pedig a Kőpince forrás és az Ördögrét között van kb félúton. A piros jelzésen kell menni...
  Egyébként a Bakonykarszt egyszer már kötelezve lett, hogy pucolja ki a medret, ennek eleget is tett...”
 • 9. Herrbert74 2012. január 10. 19:56
  „A Cuhai Bakony-ér Vinye mellett ered, ha igaz. Nem sokkal később egyesül a Cuhával és a Hódos-érrel.

  http://www.openstreetmap.org/?lat=47.36493&lon=17.82394&zoom=15&layers=M

  A másik Bakony-ér a Marcalba ömlik Koroncónál. Ez is rajta van a fenti térképen.”
 • 8. gonzo 2012. január 10. 19:38
  „urbanpista,jól mondod!
  Pár éve mikor voltak tavasszal a nagyvizek,olyan klórszaga volt hónapokig a Cuhának,hogy ihajj!!A zirci szv-telepnek pedig a Cuha a befogadója sajnos.
  Nos,kedves ottani polgármesterek,környezetvédelmi illetékesek,itt van pár ötlet,lehet utánamenni a témának-már ha tényleg érdekel valakit a téma....”
 • 7. urbaniastapista 2012. január 10. 19:22
  „A zirci szennyvíztisztítót sem ártana megnézegetni.”
 • 6. gonzo 2012. január 10. 19:05
  „pappe,én a térképen nem látok olyat,hogy Bakony-ér.Van a Cuha,abba balról folyik be Borzavár felett a Csárda-völgyi patak,Vinye felett a Hódos-ér.Ahogy írtad Szentkirály felett jobbról a Dudari-patak.Aztán ahogy halad északra a Cuha,valahonnét(én sem tudom a pontos helyet)elkezdik Cuhai-Bakony-érnek nevezni.”
 • 5. gonzo 2012. január 10. 18:43
  „Az illetékesek figyelmébe ajánlanám a borzavári tehenészetet,akik folyamatosan hígtrágya-folyássá alakítják a Borzavári-ér nevű vízfolyást,ami nem sokkal a Porva-Csesznek vasúti megálló felett ömlik a Cuhába.(Ott már Csárdavölgyi patak a neve.)Tudom,hogy a cikk most külön kiemeli,hogy P-Cs térségében semmi baj.Nem habzik ott a patak,csak simán trágyalével keveredik...És folyamatosan.
  Ha a sok turista aki jó időben jókat mosakodik a Cuhában ezt tudná........”
 • 4. anuvuk 2012. január 10. 11:56
  „Egyrészt természetes eredetű a habzás,de mosószer is kerülhet bele!
  Angliába pl megfigyeltem, hogy a lakott területeken átfolyó kis patakocskák is mind habzanak!”
 • 3. SiLa 2012. január 10. 10:42
  „A nagy demokráciát hirdető nyugat azt csinál velünk amit akar (büntetlenül), de ha mi szennyeznénk az ő környezetüket, akkor tudnák hogy minket hogy kellene büntetni.
  Azt hiszik, hogy a tiszta környezethez csak nekik van joguk? Aztán majd jönnek a nyugati környezet védők a negatív kampánnyal, hogy a magyaroknál kosz és mocsok van, nem ajánlják a külföldi turistáknak az ország látnivalóit.”
 • 2. arrabonem 2012. január 10. 09:21
  „Osztrák bőrgyár eldugva valahol a Bakonyban?”
 • 1. pappe 2012. január 10. 09:03
  „Szerintem meg van külön Cuha patak (Eplény környékén ered) meg van külön Bakony-ér, az meg valahol nyugatabbra ered. Aztán Bakonyszentkirály után valahol összefolynak és a (közös) nevük onnantól fogva: Cuhai-Bakony-ér! Csak a rend kedvéért...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol épüljön meg Győr új uszodája?

A '90-es évek közepe óta téma az 50 méteres versenyuszoda építése Győrben. Most reális esély van a… Tovább olvasom