Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Ismét csökkent a munkanélküliség a megyében

Csaknem másfél éve nem voltak olyan kevesen állás nélkül a megyében, mint májusban. Az okok közül az egyik, hogy élénkül a gazdaság.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat közzétette a legfrissebb munkaerő-piaci adatokat, amelyek ezúttal többnyire jó hírekről szólnak. A nyilvántartott álláskeresők száma 1400-zal csökkent egy hónap alatt a megyében, és májusban már csak épphogy meghaladta a 13 ezret. Ennél kevesebben utoljára tavaly januárban voltak az utcán, míg tavaly májusban tizedével nagyobb számot hozott nyilvánosságra a hivatal. Az örömteli csökkenés februártól zajlik, azóta négyezerrel apadt a munkanélküliek száma, míg a megyei munkanélküliségi ráta 8,1-ről 6,5 százalékosra olvadt. A pályakezdők helyzete ugyanakkor érdemben nem lett könnyebb, sőt. Ebbe a kategóriába majd 800-an tartoznak, hatodával többen, mint egy éve.

Májusban 1818 új, az állam által nem támogatott álláshelyet jelentettek be a kirendeltségeken.
Rimányiné Somogyi Szilvia, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szolgáltatási főigazgató-helyettese portálunk kérdésére kifejtette: az álláskeresők számának visszaesése több tényező egyidejű hatására következett be. Az önkormányzatok, intézmények által kínált  közmunkákon kívül egyre több a szezonális munkalehetőség, ami elsősorban a kereskedelemben, a vendéglátásban és az idegenforgalomban érződik, de az építőiparban is keresik a szakembereket és a segédmunkásokat. Emellett nőtt a külföldön – főleg Ausztriában – munkát vállalók száma. Legalább ennyire lényeges az is, hogy a magyar gazdaságban élénkülés tapasztalható, amit mutat, hogy jóval több munkaerőigény fut be a munkaügyi központhoz a korábbinál.


Az utóbbi megállapítás egyértelműen kiderül az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatsorából is. Májusban 1818 új, az állam által nem támogatott álláshelyet jelentettek be a kirendeltségeken, miközben január-márciusban 700 és 1200 között volt ez az érték.  A munkanélküliek ezúttal 2711 állás közül válogathattak (miközben februárban 1125, márciusban 1392, áprilisban 2325 szerepelt a rubrikában).


Országos adatok

Míg a megyében 9,5, az országban csak 7,5 százalékkal csökkent az álláskeresők száma májusban. Érdekesség, hogy egy év alatt a munka nélküli férfiak száma 3,3 százalékkal csökkent, a nőké viszont 0,9 százalékkal nőtt. Visszaesett valamelyest az utcán lévő szakképzetlenek száma is (3,9 százalékkal), a diplomásoké viszont meredeken (csaknem 30 százalékkal) emelkedett.

Olvasóink írták

 • 5. Zotya13 2010. június 15. 10:38
  „Azért csökkent a munkanélküliek száma, mert lejárt nekik a támogatás.
  Az igen tisztelt előadók zöme, tisztelet a kivételnek, elfelejtik tájékoztatni a támogatás nélkül maradt embert arról, hogy igenis van még folytatás!
  A rendelkezésre állási támogatás.
  Hogy van ez tisztelt Rimányiné????”
 • 4. buggyant 2010. június 14. 11:26
  „Béla, azt kellett volna írnod hogy nem.”
 • 3. Tabornok 2010. június 13. 21:32
  „"Ismét csökkent a munkanélküliség a megyében." Kikerültek a munkanélküli ellátásból, mert olyan régen munkanélküliek, ezért csökkent.”
 • 2. Béla59 2010. június 11. 09:52
  „Csoportos leépítés után bementem a MÜH-ba. Adatlap kitöltés... Egyik rovat tartalma: társaságnak tagja-e ?
  mondom igen bent vagyok kültagként egy olyan BT-ben, ami már csak azért van fenntartva, mert sokba kerül a megszüntetéséhez szükséges közjegyzői költség. Jövedelmem nincs, mi a gond...? Rögtön megtudtam !
  4 hónapig (nyugdíjba menetelemig) egy büdös vasat nem kaptam.

  Ez a mai magyar törvény és a vele együtt járó statisztika.”
 • 1. prettywoman 2010. június 10. 18:07
  „Na ez az, amit nem hiszek. Nem tudom, kik generálják ezeket az adatokat. Talán csak a regisztráltak száma fogyott, mert sokat töröl a rendszer (bizonyos okok miatt). Én mostanában nem boldog emberekkel találkozom, akik azzal üdvözölnek, hogy helló, képzeld találtam munkahelyet. Fordítva. Egyre többektől hallom, hogy most vesztették el az állásukat, vagy a közeljövőben fogják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bőséges a kínálat a nyári táborokból

Drágább és a tavalyinál is bőségesebb a nyári táborok kínálata. A szervezők számára megszűnt a… Tovább olvasom