Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Ismét áll a márvány emlékkő

Győr - Nyolc évvel ezelőtt csonka lett egy család, miután egy szabálytalanul közlekedő autós kamion alá lökött egy Daewoo-t, abban meghalt az anya és 10 éves lánya. A körforgalommá átépített kereszteződésben ismét áll az értük állított emlékkő.
Tragikus baleset történt az 1-es főút likócsi elágazásánál 2001. április 11-én. Egy Győr felé haladó Daewoo Ticót a benne ülő anyával és 10 éves lányával együtt kamion alá lökött egy, a stoptábla ellenére a főútra megállás nélkül, szabálytalanul rákanyarodó Renault. A kisautóban ülők a helyszínen meghaltak. A vétkes jármű hátulról rohant a kisautóba és elhajtott a helyszínről.

A Renault vezetője egyszer még visszament a helyszínre, miután egy másik autós utánaeredt, s figyelmeztette. De látva, hogy mit tett, ismét elhajtott. Autóját üveggyapotbálák mögé rejtette Balatonalmádin lévő telkén. Lámpáját kicserélte, később javítgatási nyomokat is találtak kocsiján a rendőrök.

Az akkor 55 éves férfi ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt indult eljárás. A városi bíróság első fokon négy év fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte, de az ügyész súlyosbításért, míg a védelem részben felmentésért és enyhítésért fellebbezett. A megyei bíróság azonban nem látott semmi okot arra, hogy helyt adjon a védelem kéréseinek, s úgy döntött, hogy szigorítja az elsőfokú ítéletet. Az első fokon kiszabott négy évet a szigorúbb fokozatú börtönben kellett letöltenie a cserbenhagyó gépkocsivezetőnek.

A balesetben elhunyt felesége és lánya emlékére – s figyelmeztetésül a történtekre – a tragédia helyszínén, a likócsi kereszteződésben emlékkövet állított a férj, Mikó Zoltán. Rajta két név, „Márti és Regi". A követ a körforgalom építése miatt el kellett bontani.

Az emlékkő visszakerült az átépített likócsi kereszteződésbe, emlékeztetve az egykori tragédiára. Fotó: Krizsán Csaba
Az emlékkő visszakerült az átépített likócsi kereszteződésbe, emlékeztetve az egykori tragédiára. Fotó: Krizsán Csaba

– Az önkormányzat nagyon korrekt volt, hivatalos levélben közölték, hogy a munkálatok idejére el kell vinni onnét az emlékkövet. Előtte megbeszéltük, hogy később visszatehetem, s azt is, hogy hová. Közölték, hogy ha ezzel kapcsolatban bármi költségem felmerül, azt átvállalják. Megköszönve korrektségüket, nem éltem ezzel a lehetőséggel, miután ezzel foglalkozom – mondta el megkeresésünkre Mikó Zoltán.

Az apa visszaemlékezve a tragédiát követő időszakra, elmondta, „borzasztóan nehéz volt".

– Családunk csonka lett, és sok-sok hónapnak kellett eltelnie, mire valamilyen szinten kilábaltunk a tragédiából a nagyobbik lányommal. Úgy volt, hogy az ausztriai munkámat is abba kell hagynom, de végül a lányom, Zsanett vállalta, hogy ő mindent elrendez itthon, hogy tudjak kint dolgozni. Ő pedig négy éve Londonban él, egy sörös cégnél reklámterületen dolgozik. Most várom haza őt és barátját az ötvenedik születésnapomra, addig továbbra is telefonon és interneten tartom velük a kapcsolatot – mesélte Zoltán.

Arra a kérdésünkre, hogy találkozott-e a tragédia óta a baleset okozójával, csak annyit válaszolt, a tárgyaláson látta utoljára. Azt nem várja el, hogy elnézést kérjen a férfi, hiszen azt még a bíróságon sem tette meg...

A férj – mint nyolc éve minden tavasszal – a hétvégén szombaton rendezi meg felesége tiszteletére a Mikó Zoltánné-tekeemlékversenyt Győrszentivánon, a Kék Golyó tekézőben.

Olvasóink írták

 • 6. AHA. 2009. május 14. 10:25
  „Az emlékezésnek a temetőben a helye, ahol az elhunyt nyugszik.
  A gyertyagyújtással semmi gond, de azért az egész országból nem kellene emlékhelyet csinálni.
  az biztos,hogy ez egy borzalmas és sokkoló baleset volt.”
 • 5. MTT 2009. május 13. 21:36
  „pampus, te nem értheted, - de ezt az embert meg a nagylányát, a családjukat egy életre tönkrevágta ez a baleset. Nem beszélve arról, hogy a Mártikát mindenki szerette, senkit, soha meg nem bántott volna. Igazi szerelemben éltek a férjével. Emlékszem,a baleset előtti napokban találkoztunk, akkor a tárcájában láttam egy üzenetet, egy újság kivágás volt, csak NEKI, egy kis vallomás a férjétől. Megmutatta, csillogott a szeme. Ettől az asszonytól vették el az életét a gyönyörű pici gyerekével együtt...Legyen méltó a mementó, figyelmeztesse a még élőket arra, hogy ennyi az emberélet.”
 • 4. farkasbalintm 2009. május 13. 18:41
  „pampus-nak abban igaza van, hogy sokan túlzásba viszik már ezt.”
 • 3. admen 2009. május 13. 16:51
  „Pampus, te egy tapló vagy! Az édesapámat is halálra gázolták, s rá is emlékeztet egy út mentén kis síremlék minden arra járót, hogy mi figyeljünk jobban, mert itt meghalt valaki, aki még élhetne, ha a gázoló is figyelt volna!!! Nagyon jó, hogy egy önkormányzat így is tud problémát kezelni, s megoldani!”
 • 2. Haniel 2009. május 13. 10:53
  „pampus bölcsebb maradtál volna ha nem szólalsz meg”
 • 1. pampus 2009. május 13. 08:25
  „Lehet, hogy az utak szélére fogják ezután a balesetek áldozatait is temetni? Vagy jó üzlet lesz valakinek az útmellé engedélyezés? Mi lesz,ha nemcsak egy egy keresztet,toemet,vagy ép márvány emlékművet,hanem egy akár "lélek házikót" akarnak e helyre építeni? Ki dönti el,és mennyiért, hogy mit lehet és mit nem? vagy itt is a pénz beszél? A szegény balesetesnek egy fakereszt a gazdagnak akár indiai márványt, ami divat Győrben?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyító simogató

Győr - Pónilovagoltatást és kutyasimogatást tartottak fogyatékkal élő gyermekeknek a… Tovább olvasom