Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Ismét a bíróságon parkolnak a perek

Győr-Moson-Sopron - A tavaly indult parkolási pereknek majdnem az ötöde indul most újra a megyében, minthogy jó néhányat felfüggesztettek nyáron az egyéves elévülésről szóló rendelkezés miatt. Az Alkotmánybíróság azonban ezt a jogszabályt most megsemmisítette.
A szélvédőre helyezett „Mikulás-csomagok" egy részétől sokan megszabadultak: volt, aki rögtön, ahogy a kezébe vette, de olyan autóvezető is akadt, aki csak tavaly nyáron dobta el. Az Országgyűlés ugyanis június 9-én fogadta el azokat a törvénymódosításokat, melyek alapján június 19-étől az egy éven túli parkolási díjak rendezését a bíróságok nem tárgyalhatták tovább és megszüntették a folyamatban lévő pereket.

Az Alkotmánybíróság azonban a minap megsemmisítette az amnesztiáról szóló törvényt, így sok per ismét a bíróságoknál „parkol".

Csak Győrben a tavalyi parkolási perek egyötöde indul újra – tájékoztatott dr. Takács József, a megyei bíróság elnökhelyettese. A városi bíróságra mindent összevetve 3150 peres ügy érkezett 2008-ban, ennek valamivel kevesebb, mint az egytizede a befizetetlen parkolási díjakról szólt. Mint arról a Kisalföld beszámolt: egy évvel korábban még cifrább volt a helyzet, akkor ugyanis minden harmadik fizetési meghagyás a parkolási bírságra vonatkozott, s az ilyen ügyek száma 2007-re hatszorosára nőtt. Mondhatjuk úgy: „nagytakarítást" végeztek a társaságok.

Sokan azonnal eldobják a cédulát, de ettől még a követelés nem szűnik meg. Fotó: H. Baranyai Edina
Sokan azonnal eldobják a cédulát, de ettől még a követelés nem szűnik meg. Fotó: H. Baranyai Edina

Ehhez képest már istenesnek számított a tavalyi, mintegy 280 parkolási ügy, amelyből 120 le is zárult, még mielőtt az egy éven túlnyúló eljárásokat felfüggesztették volna. Maradt tehát 160, vagyis a többség. A 160 elévült ügyből 100-at maga a követelést benyújtó városi szolgáltató szüntetett meg, 60-at viszont megfellebbeztek. Mivel azonban az Alkotmánybíróság megsemmisítette az amnesztiát, ezzel a 60 üggyel most sajátos módon az történik, hogy akkor is automatikusan újraindul, ha a felek ezt nem kezdeményezik.

A soproni és a mosonmagyaróvári bíróságon nyilván jóval kisebb számokkal tudjuk érzékeltetni a jogszabály-változás hatását, arányaiban nézve viszont mégis Sopron jár Győr előtt, mivel a parkolási perek egyharmada – 30-ból 10 – indul most újra. Mosonmagyaróváron tavaly 73 parkolási díjjal kapcsolatos fizetési meghagyás érkezett a bíróságra, s ebből 15-öt most ott folytatnak, ahol a nyáron abbahagyták.

Mivel ezeknek a többsége jogi szempontból nem számít nehéz megítélésűnek, általában 5–6 hónapon belül le is zárulnak – mondta az elnökhelyettes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényjavaslatok a szabad vasárnapért

Győr - A munka törvénykönyvét és a kereskedelemről szóló törvényt kívánja módosítani a Szabad… Tovább olvasom