Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Ismeretlen vegyszer a likócsi erdőben

Több száz liter, veszélyes hulladéknak minősülő vegyszer áll már hetek óta a Győr-Likócs melletti erdőben,
Több száz liter, veszélyes hulladéknak minősülő vegyszer áll már hetek óta a Győr-Likócs melletti erdőben, tizenöt méterre a folyótól. A hordókról a horgászok tettek bejelentést, azokat a Budapesti Erdőgazdaságnak legkésőbb holnap kell elszállítani.

Szerdára virradó éjjel kiment a rendőrség a Győrszentiván és Likócs közötti erdőbe, ahol hat, ismeretlen tartalmú műanyag hordó szennyezi a levegőt. A Kisalföldet értesítő halőr, Prókai Lajos szerint az a legszörnyűbb a dologban, hogy a bejelentést már hetekkel ezelőtt megtették a horgászok és a hordók azóta is ott állnak. A benne lévő fekete, szagtalan folyadék nyilván ipari üzemből származik és feltételezések szerint igen környezetszennyező lehet, ha gazdája nem merte a saját lefolyójába önteni. Mivel a hordók nem a vízben állnak, látszólag veszélytelenek, viszont többről már hiányzik a tető. Senki nem tudhatja, hogy mikor jön valaki, aki belerúg, feldönti a sötétben, vagy ami még rosszabb: a hordó kedvéért egyszerűen kiönti a tartalmát. Egyelőre nem történt környezetszennyezés, szerencsére.

Horváth Lajos, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese elmondta: a szemétről valóban kapott jelentést a hatóság, először szeptember 21-én, majd 30-án. Az eljárás azonban bonyolultabb annál, minthogy valaki egyszerűen kimenjen és elvigye onnan a hat műanyag hordót, azok ugyanis, amíg tartalmuk ismeretlen, veszélyes hulladéknak minősülnek. Az igazgatóhelyettes úgy tájékoztatott: mivel nem történt környezetszennyezés, nem vizsgálták ki pontosan az anyagot, ami valószínűleg szerves oldószer – már gyantás állapotú – maradéka.

Feltettük a kérdést, hogy a vizsgálat nem segítene-e a vétkes ipari üzem felderítésében, de az illetékes szerint nem olyan anyagról van szó, aminek bizonyító ereje lenne, ráadásul a vizsgálat költségei aránytalanul nagyok volnának ahhoz képest, hogy a vegyszer hála istennek nem jutott be a vízbe vagy a talajba. Horváth Lajos szerint időigényes volt annak kiderítése, hogy ki a tulajdonosa ennek a területnek. A hatóság végül értesítette az önkormányzati irodát, amely október 2-án levélben szólította fel a Budapesti Erdőgazdaságot, hogy gondoskodjon a hulladék elszállításáról. A kézbesítés három nap, a törvényi határidő egy hét, ezért legkésőbb holnap kell eltűnniük a hordóknak. Ha ez nem történne meg, akkor a környezetvédelmi igazgatóság maga lenne kénytelen a megfelelő megsemmisítő üzemhez fordulni, de a költségeket jogi úton áthárítaná a tulajdonosra.

Kocsis Tünde, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense úgy tájékoztatott: a Magyar Honvédség tette meg a feljelentést, ám a nyomozás szempontjából egyáltalán nem közömbös, hogy mit tartalmaznak a hordók. A rendőrség várja a szakvéleményt, s jelenleg a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése vétségében indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magánösztöndíj a legjobbaknak

A győri Széchenyi egyetem gazdálkodási, közlekedésmérnöki, műszaki menedzser szakán… Tovább olvasom