Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Iskolaválasztás – másképp

A leendő elsősök szülei idén már három intézményt is megjelölhetnek a jelentkezési lapon.

A következő három hét során a győri óvodákban összeírják az általános iskolába induló gyermekek neveit. A kicsik szülei három intézményt választhatnak, a negyedik mindig a lakóhely szerinti körzetes iskola. Az új rendszert elsősorban azért vezették be, hogy a beiratkozás napjáig az érintett iskolaigazgatók egyeztetni tudjanak egymással, a szülőkkel, és így a felvételi eljárásban a lehető legjobban tudják kiszolgálni a családok igényeit.

Papp András, a győri  polgármesteri hivatal oktatási irodavezetője a Kisalföld érdeklődésére elmondta: cél az is, hogy a következő tanév a városban tervezhető legyen, és az intézmények megfelelő mennyiségű és létszámú osztályokkal indulhassanak. A változtatás a szabad iskolaválasztás kiterjesztését jelenti.

Egyáltalán nem biztos, hogy az első helyen megjelölt iskola rendelkezik majd annyi hellyel, amennyi az érdeklődő. Ilyenkor az intézmény vezetője válogatni kényszerül, és könnyen előfordulhat, hogy valaki kimarad a felvételi lehetőségből. Ekkor segít a második hely megjelölése, mert az iskolák vezetői ennek alapján tudnak egyeztetni arról, hogy valamelyik választott helyre mindenképpen felvegyék a gyermeket.
Abban az esetben, ha a szülők csak egy iskolát jelölnek meg, a gyermek súlyos hátrányba kerülhet, mert létszámhiány esetén csak a körzetes iskolában bízhat. Persze ez előny is lehet, hiszen sok esetben a körzetes iskola szintén népszerű. A rendszerben csak egy kényszer van, hogy valahova mindenképpen be kell íratni a kicsit.

A szülők sok esetben hibákat követnek el az iskolaválasztásnál. Ezek közé tartozik a divatosabb iskolák hajszolása, annak ellenére, hogy talán a körzeti iskola csak néhány perc távolságra van a lakástól. Az elmúlt években a körzetes intézményeket 35–40 százalékos arányban választották a szülők. Még érdekesebb, hogy olyan iskola körzetéből is, ahol egymásnak adták a szülők a kilincset, a gyerekek felét más körzetbe vitték. Nyilvánvaló előnyük van azoknak az iskoláknak, melyek jól megközelíthetők, mert arra alig van példa, hogy a lakóhelytől távolabb keresgélnének a szülők iskolát.

A Kölcsey-iskola a legnépszerűbb intézmények közé tartozik Győrött. Jámbor László igazgatótól megtudtuk: évek óta több mint kétszeres náluk a túljelentkezés, már most is több mint 100 felett van azok száma, akik várhatóan ebben az iskolában szeretnék megkezdeni tanulmányaikat. Az iskolában a 2006/2007-es tanévben három osztályt indítanak, egyenként, a törvényi előírás alapján, legfeljebb 26 kisdiákkal.

Az igazgató a változást jónak tartja, mert így előzetes információkhoz jutnak, s nem csak az áprilisi 20-ai beiratkozásnál kell kapkodniuk, mint az előző években. Jámbor László szerint az iskolák népszerűsítésében nem a honlapok és a különböző prospektusok játszanak szerepet, hanem, hogy a szülők egymás közt megosztják tapasztalataikat, s az ő ajánlásaik, kedvező benyomásaik az igazi ajánlólevelek. Manapság pedig a vidék fogalma már nem azt jelenti, mint régen, a legtöbb családban van autó, így nem a távolság, hanem az intézmény jó híre alapján választanak a szülők iskolát.

Határidő

A szülőknek a jelentkezési lapokat március 16-ig kell leadniuk. A változás csak az önkormányzati iskolákra vonatkozik, az egyháziakra és alapítványiakra nem. Miután megszületett a döntés, a szülők még a beiratkozás előtt megtudják, hogy hova vették fel a gyermeküket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr 12 milliót költ kapcsolatokra

A korábbi években megszokottnál egyötödével kevesebbet költ Győr idén nemzetközi kapcsolatokra. Tovább olvasom