Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Iskolát mentett Tápszentmiklóson nyolc testvér

Hatórás vita után, csütörtök éjjel eldöntötte a tápszentmiklósi képviselő-testület, hogy ki költözhet be ingyen az önkormányzat két lakásába. Az országban egyedülálló akcióra csaknem százötvenen jelentkeztek, egy dunaújvárosi és egy százhalombattai család nyert.
„Szinte azonnali beköltözéssel lakást kínál a tápszentmiklósi önkormányzat annak a családnak, akinek legalább két gyermeke van – az egyik szeptemberben lesz ötödikes –, s vállalja, hogy a helyi iskolába íratja a kicsiket. A négy falu társulási intézménye így biztosan fennmarad: az ötlet eddig egyedülálló Magyarországon" – írtuk február 6-i számunkban. Az érdeklődés akkora volt, hogy a jelentkezési határidőt kitolták, s első körben nem is egy, hanem két házat ajánlott fel az önkormányzat. A képviselő-testület csütörtök éjjel – hatórás vita után – kihirdette a győztes családokat.

Az eredetileg felajánlott házba egy nyolcgyermekes dunaújvárosi család költözhet. Kovács József polgármester így fogalmazott: „ennél jobban nem is dönthettünk volna". Tény, ez a család egy kilencedik emeleti panelból költözhet a tápszentmiklósi kertes családi házba; a gyerekek eddig egy szobában laktak, hamarosan egy teljes ház lesz az övüké.

A község (és az iskola) számára nyilván nem mellékes, hogy a legnagyobb gyermek lesz ötödikes, így a többiek is előbb-utóbb gyarapítani fogják az óvoda, illetve az iskola létszámát. Ha a családon múlik, azonnal költöznének is, hiszen eddig 95 ezer forintot fizettek lakbérként, Tápszentmiklóson viszont két évig bérleti díjra nem kell költeniük – a közüzemi számlákat persze ők fizetik. A két év lejárta után aztán választhatnak: vagy 25 ezer forintos bérleti díjért tovább maradnak, vagy ha akarják, s lesz rá pénzük, meg is vehetik a kertes házat.

A másik család Százhalombattáról érkezik az időközben megüresedett önkormányzati lakásba. Ők „csak" öten vannak (a két felnőtt mellett három gyermek), de sokat elmond az a tény, hogy az apa busszal, vonattal, többszöri átszállással eljött Tápszentmiklósra, hogy megnézze, családja megtalálhatja-e a számításait ebben a községben. Itt is, de az első családnál is szempont volt, hogy a pályázóknak, akár csak az apának legyen munkája – merthogy a falu szociális pénzkerete véges. „De nyomós érv volt azért mind a két esetben, hogy ne csak azt nézzük, ők mennyit tudnak segíteni nekünk, illetve az iskolánknak; hanem az is, mi mit tudunk adni nekik. A dunaújvárosi család egyik gyermeke beteg, akit rendszeresen visznek orvoshoz. Itt sokkal jobb körülmények között lesz, s ez nekünk is jó érzés" – mondta a polgármester.

A valóban egyedülálló akcióra számos érdeklődés mellett végül 138 család pályázott, ebből 102 megfelelt a kiírásnak. A kiválasztásukra felállt bizottság tíz családot ajánlott a képviselő-testület figyelmébe, s mint írtuk, maratoni döntéshozatal után jelölték ki a két győztest.

– Sudár –

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös ünnepre készülnek

A március 15-i ünnepségek menetrendjéről tartottak sajtótájékoztatót tegnap a győri városházán. Az… Tovább olvasom