Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Iskolapadba ülnek az önkéntes tűzoltók

Az önkéntes tűzoltóságok leendő és jelenlegi vezetőiknek parancsnoki tanfolyamot szerveznek a megyében. Jelenleg az igényeket mérik fel.

Egy tavaly meghozott, de idén január elsején életbe lépett törvénymódosítás következtében a hivatásos tűzoltó parancsokságok csak azokkal az önkéntes egyesületekkel köthetnek szerződést, ahol a vezető rendelkezik parancsnoki végzettséggel.

A megállapodással rendelkező egyesületek a településükön kívül történt tűz- és káresetekhez is vonulhatnak. Megyénkben százhúszból negyven olyan önkéntes egyesület van, ahol a vezető rendelkezik a parancsnoki iskolával.

Éppen ezért a katasztrófa védelmi igazgatóság közreműködésével indítanak majd képzést az önkéntesek számára. Jelenleg az igények felmérésénél tartanak.

- A képzésben partnerek vagyunk, szakmai hátteret is mi biztosítjuk - mondta el Szüts György tűzoltó alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője. - Nekünk is érdekünk, hogy jól felkészült önkéntesek segítsék adott esetben a hivatásosok munkáját. Ennek érdekében egyébként a Csorna környékén lévő egyesületek tagjainak már elindítottuk az alapfokú tanfolyamot.

A katasztrófa védelmi igazgatóság közreműködésével indítanak majd képzést az önkéntesek számára.
A katasztrófa védelmi igazgatóság közreműködésével indítanak majd képzést az önkéntesek számára.


Balogh Ferenc, a megyei tűzoltó szövetség szerint a törvény jó, ám nehezen lehet betartani.

- Tudni kell, hogy a parancsnoki képzés több száz órás - fogalmazott a szövetség vezetője. - A törvény azonban arra nem ad lehetőséget, hogy akik iskolapadban ülnek, valamiféle kártalanítást kapjanak. A leendő vezetők, ha el akarják végezni a képzést vagy szabadságot vesznek ki, vagy a hétvégén járnak iskolába.

S érthető módon ilyen feltételek mellett jelentősen kevesebb a jelentkező. Az önkéntes tűzoltóságok helyzete egyébként sem túl rózsás. Mind nehezebb előteremteni a működésükhöz szükséges forrást. A pályázati lehetőség is kevés. Többnyire azok tudnak ezeken részt venni, akinek megvan - a már fentebb említett - együttműködési szerződésük - zárta Balogh Ferenc.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üvegzenész játszott a győri Baross úton - nézze meg videón!

Nem akármilyen vendége volt péntek délután Győr sétálóutcájának: Mr. Glass alias Sárközy József adta… Tovább olvasom