Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Iskolamentő család: még kísért a múlt

Tápszentmiklós - A nyolcgyermekes Horváth család, amely a tápszentmiklósi iskolamentő akcióban elsőként érkezett a faluba, önhibáján kívül került nehéz helyzetbe. Egy csaló miatt eredetileg 2,6 millió forinttal, mostanra – a kamatok miatt – 4 millióval tartoznak az adóhatóságnak. Pedig végleg letelepednének a faluban...
Nagyjából egy éve, csaknem százötven család közül elsőként választotta ki Tápszentmiklós az akkor egyszobás albérletben élő, nyolcgyermekes Horváthékat, hogy iskolamentő akciójuknak főszereplői legyenek. A történet ismert: a község önkormányzata lakást kínált olyan családoknak, akik vállalják, hogy a faluba költöznek, s a gyerekeket a helyi iskolába, illetve óvodába íratják be.

Horváthék nyolc csillogó szemű kisgyerekkel érkeztek tavaly tavasszal, a község befogadta, megszerette őket; s ők is otthonra leltek Tápszentmiklóson. A család úgy döntött, végleg maradnának, s ezért hitelből megvásárolják az önkormányzati lakást. A tündérmese azonban véget ért, Horváthék ugyanis most szembesültek azzal, hogy az új életet nem tudják elkezdeni egy múltbéli történet miatt.

Kicsivel több mint öt évet kell visszaugrani az időben, amikor Magdi, az édesanya még egyedül nevelte négy gyermekét. Albérletről albérletre vándoroltak, amikor egy ismerőse felajánlotta segítségét, mondván, tud egy építési vállalkozóról, aki a gyermekek után járó „szocpol" összegéért – akkor 2,6 millió forintért – a Fejér megyei Nagyvenyi községben házat épít nekik. Az asszony megbízott a vállalkozóban, neki annyi volt a dolga, hogy a szerződéseket aláírja; meg is tette. A ház szépen épült egy darabig, sőt, 95 százalékig el is készült, de nem volt még olyan állapotban, hogy a használatbavételi engedélyt kiadják rá. Az építési vállalkozó ekkor bukott le, kiderült, hogy Magdi családján kívül több mint 150(!) másikat is átvert: a „szocpolokkal" törvénytelenül üzletelt, emiatt aztán letöltendő börtönbüntetésre is ítélték.

Magdiék semmit nem láttak a szocpolból, a házba nem tudtak beköltözni, de a többiek sem. Nagyvenyin azóta is nyolc, egymás mellett álló fantomház emlékeztet az átvert családok történetére. (A többi szétszórtan található az ország szinte minden részén.) Azóta ráadásul a majdnem kész házakból a tolvajok elvittek mindent, amit tudtak – még az ablakkereteket is kiszerelték, a tetőgerendákat lebontották. Az adóhatóság azonban követelte a szocpolt Magditól, hiszen papíron ő kérvényezett és kapott is támogatást. A kamatokkal együtt ez az összeg most már négymillió forint, amit az azóta tíztagúra bővült család nem tud kifizetni.

Horváthék: Aki valaha találkozott ezzel a családdal, azonnal a szívébe zárta az őszinte tekintetű gyerekeket és a szülőket, akik közül az apa éppen dolgozott, ezért nincs a képen. Fotó: H. Baranyai E
Horváthék: Aki valaha találkozott ezzel a családdal, azonnal a szívébe zárta az őszinte tekintetű gyerekeket és a szülőket, akik közül az apa éppen dolgozott, ezért nincs a képen. Fotó: H. Baranyai E

– Amikor a pályázók közül választottunk, még nem ismertük a család problémáját, így azt sem, hogy adósságuk van. De nem titkolták előlünk, később beszélgettünk is róla – mondta Kovács József polgármester. – Lehet, hogy ha a kezdetek kezdetén tudjuk, akkor másképp döntünk, de ezeket a gyerekeket és a szülőket annyira megszerettük, annyira kedvesek, hogy mindenképp szeretnénk segíteni nekik. Pénzzel nyilvánvalóan nem tudunk, de az önkormányzat jogi segítséget kért, hátha létezik olyan lehetőség, amellyel a házat mégis meg tudják venni. Úgy tűnik, jó úton járunk, s nagyon bizakodom, hiszen Horváthékat szeretnénk itt tartani. Az APEH jóindulatában is reménykedem, hiszen sem Magdi, sem pedig a nyolc kisgyerek nem kellene hogy magával hurcolja egy csaló bűncselekményének következményét.
Az édesanya hangsúlyozza: nem anyagi segítséget kérnek, csak méltányosságot az adóhatóságtól. Az apa dolgozik, így ha engednék a hitelfelvételt (a szocpolt nyilván nem), Tápszentmiklóson megtalálnák azt a biztonságot és nyugalmat, amelyet Nagyvenyiben elveszítettek.
Az APEH győri sajtóreferense már ismerte Horváthék történetét, így azt mondta, amennyiben a törvényi feltételeknek meg tud felelni a család s a méltányosságra utaló okokat fel tudja sorolni – valószínűleg ennek nincs akadálya –, akkor számíthatnak méltányosságra. Ennek mértéke a kamatok eltörlésétől akár a teljes hitelösszegig is terjedhet. Az első feltétel azonban az, hogy ezt hivatalosan is kérvényezzék Horváthék; az adóhatóság pedig a kérvény benyújtása után 30 napon belül elbírálja a kérelmet.

Valószínűleg nincs akadálya az APEH-nél a méltányosságnak. Ennek mértéke a kamatok eltörlésétől akár a teljes hitelösszegig is terjedhet.

Olvasóink írták

 • 10. voodoo 2008. május 23. 04:02
  „Hé APEH!!!
  Méltányosságot nekem is!!!”
 • 9. andy 2008. május 21. 21:33
  „Nagyon aranyos az asszonyka,s gyermekeik is!Bízom benne,hogy sikerrel járnak!”
 • 8. tricse 2008. május 21. 20:28
  „már megint ez az értetlenség meg a belemagyarázás!
  nem azt írtam hogy nem szeretném hogy segítsenek nekik,hanem hogy nem kell meghirdetni,mert akkor jön a többi igénylő is csapatostól! pont attól fog az apeh huzakodni,hogy nyilvánosságra kerüljön a jőtékonykodása!
  a média akkor sikeres közvetítő amikor jön egy jószándékú adakozó és kifizeti a tartozást helyettük! erre volt is példa nem is egy,hogy a média hatására emberek ezrei mozdultak meg egy ilyen család megsegítésére!
  de ha gonosz hölgynek akarsz beállítani akkor tegyed,jogod van a véleményedhez! aki meg érti a mondanivalóm lényegét annak megköszönöm!”
 • 7. Maresz 2008. május 21. 20:12
  „Egyetértek az előttem szólóval. A médiát igenis be kell vonni, már ha erre hajlandó. Úgylátszik itt ez bejött. És bármennyire is nem szeretné a kedves tricse nevű HÖLGY olvasó, hogy a családon segítsenek, az APEH most ezt meg fogja tenni és méltányosságot fog gyakorolni. Minden jó érzésű ember ezért szorít most, nem pedig azért, hogy utasítsák el. És a végén az APEH "jófej" lesz.”
 • 6. Reális 2008. május 21. 19:53
  „tricse mist egy jó nagy marhaságot mondtál. Ma Magyarországon a médiának ereje van. Ha megnézted volna a Mokka adását, akkor azt is tudnád, hogy a fiatalasszony több beadványára sem kapott mégcsak választ sem. Tehát ahogy mondod, "csendben maradni", - nem mindíg érdemes. Mielőtt itt véleményt mondunk, előtte nem árt tájékozódni.”
 • 5. tricse 2008. május 21. 19:11
  „magánvélemény

  ezt jól elcseszte a média---ha szép csendben megadják nekik a segítséget és az apeh elngedi az adósságot akkor minden rendben lett volna

  de ezek után rengeteg,talán kissé kevésbé szimpatikus sokgyerekes adótartozó fog reklamálni és hozzáteszem jogosan,mert miért is lenne az egyik előnyben a másikhoz képest

  jelzem rengeteg szerencsétlen,elkeseredett,kilátástalan helyzetben levő,szimpatikus ember tartozik az apehnak---nemcsak a milliomosok

  máskor ne tessék nagy dobra verni a jótékonykodást vagy annak a szándékát csak azért,hogy "hűdejófejek"legyünk, mert visszaüthet”
 • 4. tricse 2008. május 21. 19:10
  „magánvélemény

  ezt jól elcseszte a média---ha szép csendben megadják nekik a segítséget és az apeh elngedi az adósságot akkor minden rendben lett volna

  de ezek után rengeteg,talán kissé kevésbé szimpatikus sokgyerekes adótartozó fog reklamálni és hozzáteszem jogosan,mert miért is lenne az egyik előnyben a másikhoz képest

  jelzem rengeteg szerencsétlen,elkeseredett,kilátástalan helyzetben levő,szimpatikus ember tartozik az apehnak---nemcsak a milliomosok

  máskor ne tessék nagy dobra verni a jótékonykodást vagy annak a szándékát csak azért,hogy "hűdejófejek"legyünk, mert visszaüthet”
 • 3. látó 2008. május 21. 16:47
  „A település neve Nagyvenyim.
  Az adóhatóság nem lesz "jófej" mert ez elindíthat egy lavinát. Mindenki sorolni fogja az okokat, és kérik a méltányosságot. Sajnos ez ma Magyarország és nem csodaország. Egyébként meg országszerte rengeteg ilyen eset van. Oda kell figyelni arra, hogy mit ír alá az ember.”
 • 2. gutentag 2008. május 21. 14:06
  „Illetve most a jog azon szavaihoz kellene ragaszkodni, amik megengedik a méltányosságot. Mert hát mi az indokolt eset, ha nem ez?!”
 • 1. Bizakodó 2008. május 21. 11:08
  „Jogos a család kérése. Szerintem nem ilyen elesett helyzetben lévő családokat kellene büntetnie az APEH-nek, hanem az olyanoktól kellene beszedni a tartozásokat, akik nyilvánvalóan titkolják el milliós jövedelmeiket. Ezek a csöpp gyerekek lássák kárát egy csalásnak, éljék le az életüket úgy, hogy maguk előtt görgetnek egy olyan terhet, amelyről ők nem, tehetnek. Nem is tudom felfogni, hogyan gondolkodhat így egy hatóság. A döntéseik mögé kellene egy kicsit nézni és akkor látnak ott az embert is, a gyerekekről nem is beszélve. nem minden esetben kellene ennyire ragaszkodni a jog szavaihoz, hiszen számtalan olyan ügyet ismerünk ahol a jogot megkerülve keresték meg a kiutat. Csak egy kis akarat kéne, csak egy kis emberi érzés ahhoz, hogy nyolc ártatlan gyermek lehetőséget kapjon egy emberibb és boldogabb élethez.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencvenéves a megyeszékhely budapesti nagykövete

Győr–Budapest - A betűvetést a győri gyárvárosi iskolában tanulta, a bencéseknél… Tovább olvasom