Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Iskolakezdési támogatáshoz kapcsolódó adózás

A szeptemberi iskolakezdéshez közeledve egyre gyakrabban érdeklődnek az ügyfelek az adóhatóság ügyfélszolgálatainál az iskolakezdési támogatásra vonatkozó adózási szabályokról. Ezért az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága összefoglalta az ilyen jogcímen adott munkáltatói juttatások adózására vonatkozó legfontosabb szabályokat.
A személyi jövedelemadóról szóló törvény számos jogcímet tartalmaz, amely alapján a munkáltatók adómentesen juttathatnak bevételt a munkavállalóik számára. Az ilyen adómentes juttatások jellemzően élethelyzethez, szociális helyzethez kötődő, elsősorban jóléti célú juttatások. Ezen juttatások körébe tartozik az iskolakezdési támogatás is.
Az iskolakezdési támogatás címén kifizetett juttatás akkor minősül adómentesnek, ha azt a munkáltató a családi pótlékra vagy hasonló ellátásra jogosult szülő és/vagy a vele közös háztartásban élő házastársa részére a tanév első napját megelőző és az azt követő 60 napon belül fizeti ki, és a támogatás összege nem haladja meg az adóév első napján érvényes havi minimálbér 30 százalékát, azaz 2009-ben a 21.450 forintot. Az összegre vonatkozó korlátot gyermekenként kell figyelembe venni. A támogatást a közoktatásban vagy bármely EGT-államban ennek megfelelő oktatásban részt vevő gyermek után lehet igénybe venni.

A juttatást csak meghatározott célra lehet felhasználni, tankönyv, taneszköz vagy ruházat vásárlására. A támogatást a munkáltató készpénzben vagy az előzőekben felsorolt termékek vásárlására jogosító utalvány formájában nyújthatja. Készpénz esetén a vásárlásról munkáltató nevére kiállított számlát kell kérni.

Adómentes iskolakezdési támogatást több munkáltató is adhat és mindkét szülő adómentesen kaphatja akkor is, ha ugyanazon a munkahelyen dolgoznak.

Konkrét példán szemléltetve a fentiek azt jelentik, hogy egy szülő, akinek 2 közoktatásban tanuló gyermeke van, összesen 2-szer 21.450 forint iskolakezdési támogatást kaphat adómentesen. Ha a másik szülő munkáltatója szintén nyújt ilyen jogcímen támogatást, akkor a másik szülő is kaphat adómentesen 2-szer 21.450 forint iskolakezdési támogatást. Természetesen az adómentesség egyéb feltételeinek is meg kell felelniük.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy az óvodás gyermekre tekintettel is lehet-e adómentes támogatást nyújtani. Ugyanis a közoktatási törvény az óvodai nevelésre is kiterjed, az óvoda is nevelési-oktatási intézmény. A személyi jövedelemadó törvény azonban kifejezetten az iskolakezdést kedvezményezi, iskolának pedig a közoktatási törvény csak az általános és középiskolát, a művészeti iskolákat és szakiskolákat nevezi, ezért az óvodás gyermekre tekintettel ilyen támogatás adómentesen nem adható.
Az adóév első napján érvényes havi minimálbér 30 százalékát meghaladóan adott iskolakezdési támogatás esetében az adómentes érték fölött nyújtott rész a munkaviszonyból származó jövedelemként lesz adóköteles. Ugyancsak adóköteles lesz a juttatás, ha azt nem az előzőekben leírt formában, célra és időszakban adja a munkáltató.
Az iskolakezdési támogatással kapcsolatban felmerülő kérdéseikkel az adózók bizalommal fordulhatnak az adóhatóság személyes és telefonos ügyfélszolgálatához.

Olvasóink írták

 • 3. Filtec 2009. augusztus 14. 17:36
  „Hány támogatott viszi BMW-vel, nagy terepjáróval a csemetéjét az iskolába!

  Sokan közüllük könyv-, menza-, iskolakezdési támogatást is kapnak. Pedig a nevükön van a ház, az autó. Utána lehetne nézni az önkormányzatnak. Oda fizetik a gépjárműadót, stb.


  Természetesen aki rászorult, ott minden OK.”
 • 2. vanassza1 2009. augusztus 12. 19:06
  „Nekünk is jól jönne az iskolakezdési támogatás mivel a férjem munkanélküli én meg jelenleg táppénzen vagyok. De ismerem a munkáltatómat aki azt fogja mondani hogy nem kaphat mert nem kérte cafateriában. Pedig az ilyet nem ebbe kéne adniuk hanem kérés nélkül a munka vállalónak a kezébe adnia. Szerintem.. Mindenki leadja az év elején hogy hány gyermeke van és mennyi idősek .A gyerek szabadság miatt.
  Úgy lenne korrekt hogy augusztus elején a munkavállalónak adni az iskolakezdési támogatást”
 • 1. tricse 2009. augusztus 11. 12:04
  „"Az iskolakezdési támogatás címén kifizetett juttatás akkor minősül adómentesnek, ha azt a munkáltató a családi pótlékra vagy hasonló ellátásra jogosult szülő és/vagy a vele közös háztartásban élő házastársa részére a ..."

  és az élettárs he?

  Bár mindegy mert az én párom munkáltatója ugyse fizet ilyesmitt”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem házasodhat a ViDaNet a Magyar Telekommal

A vezetékes telefon-, illetve kábeltelevíziós hálózatok egy kézbe kerültek volna. Tovább olvasom