Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Iskolakezdési támogatásból példás

Tápszentmiklós - Sokat hallhattunk az elmúlt években a faluról. Első – iskolamentő – akciójukat még számos program követte. A falu önkormányzata most országosan egyedülálló módon támogatja az iskolakezdést.

A Győrtől mintegy 30 kilométerre fekvő falu két évvel ezelőtt került a hírek középpontjába: többgyermekes családok befogadásával biztosították az iskola létszámát. Nem kellett sokat várni, ismét példaértékű programot indítottak ˝Válassz magadnak egy családot!˝ címmel, de házszépítő kezdeményezésük is nagy sikert aratott.

Az önkormányzat természetesen az iskolakezdés alkalmával is a családok mellé áll, anyagilag segíti őket. A diákok a múlt héten vehették át az ingyenes füzet- és tankönyvcsomagot, valamint ráadásként még tízezer forintot. A támogatást szociális helyzettől függetlenül mind a 209 gyermek megkapta.

– Az önkormányzatnak köszönhetően már csak iskolatáskát és ruhákat kell vennünk – mondta Szakácsné Tánczos Violetta. akinek kislánya, Mercédesz első, kisfia, Martin József pedig harmadik osztályba meg
– Az önkormányzatnak köszönhetően már csak iskolatáskát és ruhákat kell vennünk – mondta Szakácsné Tánczos Violetta. akinek kislánya, Mercédesz első, kisfia, Martin József pedig harmadik osztályba megy. Fotó: Krizsán Csaba

– Ez nem új rendszer, évek óta ingyenfüzetekkel és -tankönyvekkel látjuk el a diákokat. A tanszerek mellé az évek során társult még háromezer forint, ami mára tízezer forintra bővült – mesélt a kezdetekről Kovács József polgármester.

A támogatási rendszert a Győrasszonyfa, Tarjánpuszta és Lázi bevonásával alakult iskolafenntartási társulás, valamint a falu gyermeklétszámának növekedése tette lehetővé.

– Az iskolamentési akció révén ideköltözött családok több mint negyven fővel emelték a gyermekek számát, ebből harminc iskolás. Több tanuló után több normatívát kapunk, ezt a pluszpénzt fordítjuk a családok támogatására, ebből fedezzük az iskolatámogatási rendszert – sorolta Kovács József.

– Van egy első osztályos kislányom és egy harmadikos kisfiam. Óriási segítség ez, hisz a tankönyvek évről évre drágábbak, de az önkormányzatnak köszönhetően már csak iskolatáskát és ruhákat kell vennünk. Nagyon örülünk ennek a lehetőségnek – vélekedett a csomagokért sorban álló Szakácsné Tánczos Violetta.

Az önkormányzat azonban nemcsak az általános iskolásokra gondolt: az óvodások és a középiskolások is ötezer forinttal gazdagodnak a tanév kezdetekor. Ez a támogatási rendszer egyelőre példátlan és egyedülálló egész Magyarországon. De ki tudja, akadnak talán követői, akárcsak két éve az iskolamentő ötletnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszóteret nyertek falujuknak

Nem mindennapi összefogással nyertek az egyik élelmiszergyártó cég akciójában a nyalkaiak: két kategóriában is a legjobbak lettek, így falujuk hamarosan egy csillogó-villogó új játszótérrel lesz gazdagabb.
Tovább olvasom