Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Iskolakezdés - Te 4-ig maradsz? Rendőrök az iskoláknál

Orbán Viktor elmondta, egy olyan oktatási rendszert hoznak létre, amely nem konzerválja a társadalmi csoportok közötti szakadékokat.

Megjöttek a könyvek

Időben megérkeztek a tankönyvek minden iskolába a tanévkezdésre - mondta a köznevelési államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatón.
Sipos Imre azt mondta, hétfőre a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) az összes tankönyvet kiszállította az iskolákba, több mint 1,2 millió diák átvehette névre szóló tankönyvcsomagját.

Kiemelte: a rászorulók mellett az összes elsős ingyenesen kaphatja meg a tankönyvet, a jövő tanévben újabb évfolyamként lépnek be majd a másodikosok, és felmenő rendszerben a többi osztály. Idén több mint 708 ezer diáknak jár ingyen a tankönyv.

2200 iskolarendőr

A 2013/14-es tanévben mintegy 2800 oktatási intézmény kapcsolódott be Az iskola rendőre programba, amelyben több mint 2200 rendőr vesz részt.

Orbán Viktor az oktatásról

Magyarország ma már képes arra, hogy fejlessze iskoláit, oktatási rendszerét, és eljutott oda is, hogy beléphet a béremelések korszakába - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a törökbálinti Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola, valamint sportközpont új épületének avató ünnepségén hétfőn, az új tanév első napján.

A kormányfő hangsúlyozta: 2010 májusa óta 359 iskolában indult iskolafejlesztési program.

A kabinet szándékai szerint egy olyan oktatási rendszert hoz létre, amely nem konzerválja a társadalmi csoportok közötti szakadékokat, hanem minden gyermeknek, éljen bárhol az országban, esélyt ad a tanulásra és így az előrejutásra - mondta, kiemelve: ezért fontos, hogy minden általános iskolás ingyen juthasson hozzá a tankönyveihez. Első lépésként a mostani tanévben az elsősök és a rászorulók kapják ingyen a könyveket - közölte.

Orbán Viktor szólt arról is: Magyarország eljutott oda, hogy beléphet a bérek és fizetések ésszerű, gazdaságilag megalapozott emelésének korszakába. Elsőként az egészségügyi dolgozók, most pedig - a parlament minapi döntésével - a pedagógusok bérét emelték - emlékeztetett, úgy fogalmazva, hogy ez egy folyamat kezdete, amelynek célja, hogy a magyar fizetések minden területen fokozatosan közelítsenek az európai bérekhez. Szavai szerint az új pedagógus-előmeneteli rendszer kiszámítható, biztos jövőképet ad a tanároknak.

A kormány 2010-ben határozott arról - idézte fel -, hogy újragondolja az ország egész oktatási rendszerét, mert nem tartotta helyesnek azt a korábbi gyakorlatot, amely puszta gyermekmegőrzővé változtatta az iskolákat, és nem volt érthető az sem, hogy tanítási napokon, kora délután mit keresnek az utcákon általános iskolás diákok. Az sem volt helyes, hogy az iskolák olyan intézményekké váltak, ahol a nevelés háttérbe szorult - mondta a miniszterelnök.

Utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a neveléshez hozzátartozik a napi rendszerességgel végzett testmozgás is, ezért vezették be a mindennapos testnevelést. Kitért az erkölcsi nevelés fontosságára is, elkerülhetetlennek nevezve a világban való tájékozódáshoz a hit- és erkölcstan bevezetését, mert - mint fogalmazott - olyan polgárokat szeretnének nevelni, akik "egy szilárd értékrendszer talaján állva különbséget tudnak tenni jó és rossz között".

Az iskolák működtetésének állami átvételéről szólva Orbán Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy ezzel fokozatosan az ország minden szegletében azonos színvonalú oktatást kaphatnak majd a gyermekek.
A törökbálinti beruházást úgy jellemezte, hogy ilyen nagyságrendű iskolaépítés talán sehol sem valósult meg Magyarországon a rendszerváltás óta. Ez Törökbálint és egyben az ország sikere is - mondta a kormányfő, aki egyúttal közölte, ha a kormány 2014 után is folytathatja munkáját, a Pest megyei településen élők számíthatnak arra, hogy az új sportpálya is megépül.

Az ünnepségen Aradszki András, KDNP-s országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy az új iskola minden diák és egész Törökbálint javát szolgálja majd.

Turai István, a város fideszes polgármestere beszédében hangsúlyozta: minden idők legnagyobb helyi közcélú beruházása az új épület. A 18 ezer négyzetméteres létesítményben a korszerű sportcsarnok mellett 25 tantermet alakítottak ki - ismertette, hozzátéve, hogy a beruházással új munkahelyek is létrejöttek.

Keszler Márton igazgató köszöntőjében Közép-Európa egyik legmodernebb iskolájának nevezte az új épületet.
A beszédek előtt, az ünnepélyes szalagátvágás ideje alatt néhány, úttörőnyakkendőt viselő fiatal tiltakozott a kormány politikája ellen, és egyebek mellett azt skandálták: éljen Viktor, éljen a párt.

Rendőrökkel

Az első tanítási napon órától rendőrök és polgárőrök segítették a biztonságos közlekedést az iskolák környékén Győr-Moson-Sopron megyében.

A tapasztalat azt mutatja, hogy az oktatási intézmények környékén a hirtelen megnövekvő gyalogos és gépjármű forgalom miatt a gyermekek veszélyeztetettsége is nagyobb lesz. A tanulók életkori sajátosságaiból adódóan nyári élményeik hatása alatt vannak, a gépjárművezetők pedig elszoktak az iskolák közelében felerősödő gyalogos forgalomtól.

A figyelemfelkeltés érdekében a közterületen szolgálatot ellátó állomány az iskolák környékén fokozott figyelmet fordít a gépjárművezetők jogkövető magatartásának ellenőrzésére, a gyermekek biztonságos közlekedésének elősegítésére. A tanulókra leselkedő veszélyek elhárítása érdekében rendőrök felügyelik az intézmények bejáratánál az iskolakezdés reggeli és a tanóra befejezését követő délutáni forgalmat.

Ön mit tapasztalt hétfőn reggel az utakon és az iskolák környékén vagy a tömegközlekedésben? Írja meg: tudosito@kisalfold.hu

Győri dugófigyelő

Kisebb fennakadást jelentettek olvasóink a 82-es főút győri szakaszáról, valamint a Szent Imre és a Bartók Béla útról. Marcalvárosban is találkoztunk dugóval.

Nagy a forgalom, de folyamatosan halad a kocsisor a belvárosban a Sznet István úton.

Fontos változás a győri közlekedčsben

Hétfőtől ismét két sávon lehet autózni a Kossuth-hídon, elbontják a hídfelújításhoz alkalmazott ideiglenesen telepített jelzőlámpákat. A felújítás során szélesebb járdakonzol épül, a műszaki átadás-átvételi eljárás hamarosan elkezdődik. A gyalogosok azonban csak azt követően vehetik birtokba az új járdafelületet a hídon, ha a sikeresen lezáruló műszaki átadást követően a Közlekedési Felügyelőség erre megadja az engedélyt. 

Tanévkezdés

Hétfőn reggel nyolc órakor becsengetnek, és az iskolákban megkezdődik a 2013/14-es tanév. Az új tanévben lép életbe a köznevelési törvény több pontja is: elindul a pedagógus életpálya, bevezetik felmenő rendszerben az erkölcstan, illetve a hittan oktatását, az általános iskolákban délután 4 óráig foglalkozásokat kell biztosítani.

A köznevelési államtitkárság tájékoztatása szerint a tanévet megkezdő 1 364 400 diák többsége, 773 800 tanuló általános iskolában, míg 216 200 gimnáziumban, 244 200 szakközépiskolában, 130 200 pedig szakiskolában folytatja tanulmányait az előzetes becslések szerint. Az általános iskolákban 120 ezer, a gimnáziumokban 41 600, a szakközépiskolákban 39 ezer, a szakiskolákban 38 700 az első évfolyamra beiratkozottak száma.

A pedagógusok tavalyi, mintegy 160 ezres létszáma nem változik, de a pontos számok a fenntartók által szolgáltatott adatok feldolgozása után derülnek ki.

Jelenleg 2613, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) fenntartásában működő köznevelési intézményt tart nyilván az Oktatási Hivatal. A köznevelést is felügyelő emberierőforrás-miniszter május 31-ig hozhatott döntést arról, hány nevelési-oktatási intézményt szüntet meg jogutód nélkül, de ilyen döntés nem született. Négy önkormányzat nyújtott be kérelmet, hogy szeptemberben újraindulhasson az alsó tagozat a településükön, de ezek nem önálló intézményként, hanem tagiskolaként jönnek létre. A Vidékfejlesztési Minisztérium 45 nevelési-oktatási intézmény fenntartói jogát veszi át részben vagy egészben.
A tanév utolsó tanítási napja 2014. június 13. (péntek). A tanítási napok száma 180, a nappali oktatás munkarendje szerint működő középiskolákban és szakiskolákban 179. Az őszi szünet 2013. október 28-tól 31-ig, a téli szünet 2013. december 23-tól 2014. január 3-ig tart, míg tavaszi szünet 2014. április 17-től április 22-ig lesz.

A köznevelési törvény számos pontja lép életbe a most szeptemberi tanévkezdéskor.

A köznevelési törvény múlt héten elfogadott módosításával a pedagógus-életpálya rendszere és a béremelés már az idei tanévkezdéskor kiterjed majd a köznevelési intézményekben pedagógus munkakörben foglalkoztatott valamennyi munkavállalóra. A változtatás része az új típusú munkabeosztás, a heti kötelező óraszám átalakítása is. A többlettanítással járó óradíjak ennek kapcsán megszűnnek, és speciálisan a pedagógiai munkára kidolgozott értékelési és minősítési rendszer lép be. A 2011-ben tervezett bér 60 százalékát kapják most az érintettek, ez átlagosan 34 százalékos bérnövekedést jelent. A kormany.hu oldalon közzétett táblázat szerint főiskolai végzettség esetén a mindenkori minimálbér 157,8 százalékával számolva a bérek 154 644 és 293 824 forint közöttiek. Egyetemi végzettséggel a mindenkori minimálbér 172,9 százalékával számolva az alsó határ 169 442, a felső pedig 321 940 forint. A pótlékokat tartalmazó táblázat szerint intézményvezetőknek főiskolai végzettséggel 123 715, egyetemi végzettséggel 135 554 forint jár.

Az osztályfőnöki, kollégiumban csoportvezetői pótlék 46 393, illetve 50 833 forint lehet. A két kategóriában a munkaközösség-vezetői pótlék 15 464, illetve 16 944, míg az intézményvezető-helyettesi 61 858, illetve 67 777 forint lesz. Szeptemberben lép életbe az általános iskolában 16 óráig szervezendő foglalkozásokra vonatkozó szabályozás. A törvény szerint az általános iskolában 16 óráig foglalkozásokat, 17 óráig pedig felügyeletet kell biztosítani. A tanulóknak kötelességük a 16 óráig szervezett egyéb foglalkozásokon részt venni. Ezek a szabályok minden évfolyamra vonatkoznak. A szülők kérésére az igazgatók felmentést adhatnak.
Tanítási órák délután csak az egész napos iskolákban vannak, más iskolatípusban csak kivételes esetben fordulhatnak elő, bár jogszabály ezt nem tiltja, tehát elvileg szervezhető délután is kötelező óra.

Ebben a tanévben indulnak el a köznevelésben a felzárkózást segítő Híd-programok, és ekkortól érvényesek az új csoport- és osztálylétszámok felmenő rendszerben.

Ekkortól vezetik be az általános iskolában felmenő rendszerben az erkölcstant, illetve a hittant, és szeptembertől kell nyolc gyermek esetén a szülők kérésére óvodát vagy alsó tagozatot szervezni a kistelepüléseken. A mindennapos testnevelésben részt vevők köre újabb évfolyamokkal bővül: az 1., 5., és 9. osztályosok mellett az idén a 2., a 6., és a 10. évfolyamra járók részére is kötelezően meg kell szervezni.
Megkezdi munkáját a pedagógusok munkájának külső szakmai ellenőrzését, értékelését végző tanfelügyelet, és megújul a korábbi években alacsony hatékonysággal működő szaktanácsadói, tantárgygondozói rendszer is, a változás célja, hogy a pedagógust lehetőleg évente látogassa meg és lássa el tanácsokkal egy-egy megfelelően felkészült

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. miracle 2013. szeptember 03. 20:00
  „radairosseb
  Különösen a tornatanár...
  De mondjuk a matek tanár is ugyanazt tanítja évről-évre az iskolában, akár már 20-adszorra is. Még ha fejlődik is a matematika az nem az ált.iskolai anyagban fog megjelenni. Úgyhogy olyan sokat azért ne készüljenek.
  Klasszikus érv szokott még lenni: de otthon dogát is javítanak ám. Válasz: nyugodtan javíthatja az iskolában is. Én sem hordom haza az ügyiratokat, hogy utána sírjak, hogy szabadidőmben dolgozom rajtuk.
  Meg hát ugye a szünetek. Kb 14 hét, 70 nap. Hány napot is vannak ebből lefoglalva 10-et, 15-öt, talán még 20-at is ?
  Én benne vagyok, hogy összeadjuk tokkal-vonóval, de ha az évi 2000 óránál kevesebb jön ki, el lehet tolni a biciklit.”
 • 38. asvel 2013. szeptember 03. 12:36
  „36. Hyppolit 2013.09.03. 09:16

  "A párom van úgy, hogy 8-9 órát - akár szakszerű helyettesítéssel - letanít, 7-kor indul, 4-nél előbb nem ér haza"

  Na ezt gondold át még egyszer itt valami nem stimmel..........”
 • 37. Mankapunka 2013. szeptember 03. 11:23
  „radai

  Aki 3 éve tanít, az elteszi a jegyzeteit, és szépen előszedi, amikor kell. Hülyék készülnek minden délután pár év munkaviszony után.”
 • 36. Hyppolit 2013. szeptember 03. 09:16
  „30. Túrabakancs! Te melyik égitesten élsz? Idézlek:" a tanárok végre nem csak napi nettó hat órát melóznak ezentúl". A párom van úgy, hogy 8-9 órát - akár szakszerű helyettesítéssel - letanít, 7-kor indul, 4-nél előbb nem ér haza, aztán házimunka/család, stb., és este 8-tól sokszor éjfélig dolgozat-összeállítás, csak egy osztály dogáit kijavítani sem öt perc, érettségizők felkészítéséhez anyag, stb-stb. Étkezésit elvették, 13. havit elvették, ruhapénzt elvették, mindez "szotyipénzért" a legjobb egyetemek diplomáival, bőséges "gyakorlattal". Gondolkozzál, milyen sületlenséget írsz! Minden szakterületen -sajnos- megvannak a bliccelők, akik úgy "dolgoznak", hogy más is odaférjen...Minden szakterületen (orvos/mérnök/postás/pék/irodista/tanár/stb/ ugyanúgy van lelkiismeretesen dolgozó...”
 • 35. radairosseb 2013. szeptember 03. 08:39
  „AZÉRT A NAPI HAT ÓRÁHOZ TEGYÜK HOZZÁ, HOGY A PEDAGÓGUS MUNKÁJA NEM ÉR OTT VÉGET HOGY HAZAMEGY, ÉS BEDÖGLIK A TÉVÉ ELÉ, MIVEL OTTHON KÉSZÜLHET ELŐRE A KÖVETKEZŐ ÓRÁIRA”
 • 34. statisztikaihivatal 2013. szeptember 03. 04:07
  „Lenin irányításával kezdődött a 20. század talán legnagyobb támadása a család és a házasság ellen. Kötelező érvénnyel írta elő a polgári törvénykönyvet és a családjogi törvényt előkészítő bizottságnak, hogy számolja fel a privát autonómiát, és szüntesse meg a magántulajdont. Az állam így ugyanis mindenfajta jogviszonyba beavatkozhat. Az egyén a továbbiakban nem rendelkezhetett valódi jogokkal. A társadalom minden tagjának elsősorban kötelességei voltak. A jogszabály célja nem az személyiségi jogok védelme, hanem az állam céljainak a szolgálata volt.”
 • 33. Mankapunka 2013. szeptember 03. 00:33
  „oxana De nem a remény szokott meghalni utoljára?

  zakariás Olvastad a 15. kommentet?”
 • 32. creat 2013. szeptember 02. 23:24
  „cipő
  Elfelejtetted megjelölni az 5-ös pontnál, hogy az a fidesz!”
 • 31. creat 2013. szeptember 02. 22:59
  „kokolorbi 2013.09.02. 21:01
  Arany poszátám! Hatalmas észosztó!
  Mesélj már légyszi a keresztes háborúkról! Mesélj már az inkvizícióról! Mesélj első királyunkról, aki az ellenfeleit egyszerűen fölnégyelte!
  Te erről az erkölcsről beszélsz? Meg a pedofil papokról? Erről beszélsz? Most olvastam egy könyvet a pápákról, akik teljesen világi, mondhatnám nagyvilági életet éltek pia, meg nők. Erről a kereszténységről beszélsz?
  Hát nem barátom, mindenki nem kér ebből! Én személy szerint biztosan nem!
  Tudod, keresztény ország akkor lennénk, ha a hívők fenn tudnák tartani egyházukat! De a hívők nem bírják, mert nincsenek annyan! Az egyház csak az állam, tehát mindenki, többek közt a nem hívők adóforintjaiból tartja fönn magát! Kiváncsi lennék, te milyen szervezetet támogatsz, aminek nem vagy tagja? Mesélj már barátom!”
 • 30. Túrabakancs 2013. szeptember 02. 22:52
  „joszob! /27/
  Szerencsére nem, itt csak a szokásos Orbán és Fidesz- fóbiások kiabálnak szokás szerint.
  Meg aztán...
  1. aki szülő kérvényezi, annak a gyereke hamarabb is hazamehet a suliból.
  2. választható a hittan és az erkölcstan, tehát nem kötelező mindkettő, az
  utóbbi ráfér a mai magyar fiatalságra.
  3. a tanárok végre nem csak napi kb. nettó hat órát melóznak ezentúl.
  4. idővel finomítani fognak az intézkedéseken az illetékesek , tehát pánikra semmi ok.
  az irány az jó!
  5. van ma Magyarországon egy "csoport" akiknek lételeme a magyar emberek/diákok butítása,
  mert így halászhatnak a zavarosban zavartalanul.”
 • 29. creat 2013. szeptember 02. 22:51
  „joszob 2013.09.02. 21:40
  Miért is lenne baj, ha nem mindenki osztja a te nézetedet? Miért kellene önállótlan sablon embereket nevelni? az a diktatúrákban volt divat... meg a fidesznél....”
 • 28. creat 2013. szeptember 02. 22:48
  „Kedves, mindenkinél okosabbak!
  Vegyétek már észre, hogy azért mert valakinek nem egyezik az erkölcsi normája a tiétekkel, az nem biztos, hogy rosszabb ember. Mások a normák egy japán embernél, mint egy európainál... pl... De mondjuk én a fideszesek normáját sem teszem magamévá.
  De ha tovább ragoznál a dolgot, amikor ti voltatok iskoláskorúak, akkor sem volt erkölcsi oktatás, mégis olyan okosak és felsőbbrendűek lettetek, akkor a mai gyerekeknek miért kellene oktatás?”
 • 27. joszob 2013. szeptember 02. 21:40
  „Csak remélem, hogy a fórum nem képezi le a társadalmat, mert akkor nagy baj van.”
 • 26. zakarias3 2013. szeptember 02. 21:14
  „25.Szerintem pedig senki nem ellenzi az erkölcs és hittan tanítását!A problémát sokan abban látják,hogy az ország vezetői beszélnek jó erkölcsről,pedig nekik lenne a legnagyobb szükségük erkölcstanra!”
 • 25. kokolorbi 2013. szeptember 02. 21:01
  „Erkölcs- és hittan ellenzők. Mi ez a nagy felháborodás? Azért még Magyarország egyenlőre keresztény ország egyenlőre- szerencsére ezen a téren nem volt olyan nagy a rombolás a kommunizmusban-, az már más kérdés, hogy bizonyos körök (nem is kevesen) azon dolgoznak, hogy a vallási egység is megbomoljon. Sajnos ez az újabb rombolás már meglátszik.”
 • 24. zakarias3 2013. szeptember 02. 20:31
  „A parlamentben kellene kezdeni az erkölcstant!Utána az iskolákban!Fejétől bűzlik a hal!”
 • 23. zakarias3 2013. szeptember 02. 20:24
  „5.Te tudatlan vagy az biztos!Ne beszélj többesszámban és más nevében!”
 • 22. tricse 2013. szeptember 02. 20:13
  „Csak remélni merem,hogy az erkölcstant nem oktatni,hanem tanulni fogja az a (nem tanár) iskolai alkalmazott aki megíratott egy amúgy teljesen magánéletben vájkáló tesztsort a gyerekekkel,ami ugye névtelen kellett volna legyen,és miközben írták,járkált körbe és beleolvasgatott! Ez már magában elítélendő,de az,hogy a gyerekemnek beszólt,hogy nem hiszi el a válaszait,na az már egyenesen felháborító! Persze én voltam a barom (meg az összes többi szülő is) ,mert kérték a beleegyezésünket és mi,kellő tájékoztatás híján megadtuk! Majd hanyatt estem amikor később a kezünkbe kaptunk egy kitöltetlen példányt! Talán a legenyhébb kérdés azt firtatta,hogy mennyi alkoholt fogyasztanak a családtagjaid! Akkor hol is kellene,kinél is kellene kezdeni az erkölcsi oktatást?”
 • 21. miracle 2013. szeptember 02. 19:37
  „creat
  "Azért a heti egy óra erkölcstan mire is jó?"
  Alibinek. El lehet mondani, hogy nem muszáj hittanra menni. De persze ha tehetnék, csak utóbbit kínálnák, ez most egyelőre nem sikerült, de dolgoznak rajta. A legkönnyebben agymosni a vallásosakat lehet, akinek az agya egyszer ráállt az ilyesmire, másban is könnyebb terelni (értsd: elég hinni valamiben, nem kell érteni is)”
 • 20. oxana 2013. szeptember 02. 19:36
  „13. Mankapunka

  Te egy reménytelen eset vagy.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két autó ütközött egy kerékpáros miatt Győrnél

A balesetet okozó férfi ittas állapotban ült a kerékpárra. Az is kiderült, korábban körözést adtak… Tovább olvasom