Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

Iskolák - Négyszer több karbantartásra Győrben

Az önkormányzatot az iskolákat illetően január óta „csak" a működtetési kiadások terhelik, a győri városvezetés azonban nem használja ki spórolásra az új felállást: a tavalyinál jóval többet különített el az épületek karbantartására és állagmegóvásra. A 2012-es keret négy és félszerese jut erre a célra.

Az iskolák januári államosításával új helyzet állt elő az oktatási intézmények működtetése és fenntartása terén. Utóbbi az állam feladata, így ő állja a szakmai munkával kapcsolatos költségeket, többek között a pedagógusok bérét, a működtetést pedig az általános iskolákban és gimnáziumokban továbbra is az önkormányzat végzi. A városi költségvetést terheli az oktatási épületek karbantartása, állagmegóvása, erre a feladatra a tavalyinál négy és félszer több pénzt, mintegy 300 millió forintot fordít idén a győri városvezetés – ennyiből szépülnek meg az óvodák, általános iskolák és gimnáziumok. A keret mintegy 80 százalékát nyáron költik el, a szünidő alatt a munkások veszik át a gyerekek helyét.

Az épületek kezelése, az állagmegóvás és javítás az önkormányzat feladata, kérdés azonban, hogy ki határozza meg az elvégzendő feladatokat. Páternoszter Piroska humánpolitikai főosztályvezető elmondta: „Az épületek az önkormányzat tulajdonában maradtak, a működtetés teljes körűen a mi feladatunk, így mi döntöttünk a karbantartásokról az állapotfelmérést követően." Bár a győri önkormányzat egyeztetett a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal a tervekről, ez nem kötelező – a települések szabad kezet kaptak a működtetés terén jogszabályi keretek között. Győrben a nyári munkákat a Gazdasági Működtető Központok szervezték meg, mindegyik szervezet a hozzá tartozó intézményekben koordinálja a karbantartást. A költséghatékonyság érdekében amit csak lehet, az önkormányzati Műszaki Ellátó Szervezettel végeztetnek el, csak azokat a munkákat pályáztatták meg, amelyekre a szervezet kapacitása nem elegendő – tájékoztatott a főosztályvezető.

Tisztasági meszelést, festést és mázolást valamennyi intézményben végeznek, de vannak épületek, ahol ennél nagyobb volumenű munkák zajlanak nyáron. A 300 milliós keretből idén a Fekete István Általános Iskolába jut a legtöbb, mintegy 10 millió forintból festik ki a tornatermet és az aulát, újítják fel a zuhanyzókat, mosdókat és WC-ket.

Az évi hagyományos feladatoknál – festésnél, kisebb asztalosmunkáknál, tetőfedésnél, vízvezetékcserénél, fűtéskarbantartásnál, nyílászárók cseréjénél – több dolguk van a szakembereknek az Eötvös-, a Kovács- és a Gárdonyi-iskolákban is, itt beléptető-, illetve felügyeleti rendszert is kiépítenek. Az önkormányzat által finanszírozott karbantartási munkálatok teljes listája megtekinthető ide kattintva >> 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem hagyta annyiban egy győri nő, hogy nekigurultak autójának

Egy 65 éves férfi okozott kárt a sértett autójában, mert ittasan vezetett. Tovább olvasom