Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Iskolai vonzerő a nyitottság

A diákok oktatása mellett a népművelésből, a városrészben működő intézmények programjaiból is kiveszi részét a győri Tulipános Általános Iskola.
A diákok oktatása mellett a népművelésből, a városrészben működő intézmények programjaiból is kiveszi részét a győri Tulipános Általános Iskola. Révfalu patinás intézményében s annak kisbácsai tagiskolájában a szülői munkaközösség által is elismert, támogatott nevelői munka folyik.

Az új lakóparkok elkészültével s a lakók beköltözésével várhatóan szépszámú gyermek iskolai elhelyezéséről kell gondoskodni Révfaluban. Győr patinás oktatási intézménye, a 86 éves Tulipános Általános Iskola rutinos tanári gárdával várja a régi és az új lakók gyermekeit.

Háromgenerációs intézmény

– Intézményünk „háromgenerációs" iskola, sok tanulónknak a szülője és nagyszülője is ide járt korábban. Igaz, volt időszak, amikor gondot okozott a tanuló-utánpótlás. Két évvel ezelőtt például nem indult első osztály. Ezt nehéz volt rendbe tenni – kezdte a Kisalföld megkeresésére Ragányi Gyula igazgató, majd elmondta: – Megfeszített szakmai munkával, az óvodai kapcsolatok felelevenítésével, rendezvényszervezésekkel elértük, hogy hatvan új gyermekkel három első osztályt sikerült indítani.

Ezt szeretnénk a jövőben is folytatni.
Az iskola nem maradt meg az intézmény falai között. Tavaly felvették a kapcsolatot Révfalu másik neves intézménye, a Széchenyi István Egyetem hallgatói önkormányzatával. Egy alkalommal a hallgatók látogatták meg a gyerekeket, s elbeszélgettek velük. A viszontlátogatáson a „tulipános" tanulók és szüleik ismerhették meg, hogy telik egy egyetemi hallgató napja.

– A városrész közel kétszáz kis óvodásának szerveztünk gitáros, zenés délelőttöt, bevontuk őket ajándékkészítésbe, s részt vehettek tanórán is. A közeli idősek otthonában különböző rendezvényeken vettünk részt, ahol azoknak, akik nem tudtak a közös előadáson megjelenni, a szobáikban adtak műsort a gyerekek.

Teljes mértékben szeretnénk kezdeményezéseinkkel elfogadtatni magunkat a környéken élőkkel. A városrész másik iskolájával is felvettük a kapcsolatot, s közösen veszünk részt kulturális és sportrendezvényeken – magyarázta Ragányi Gyula, miközben a jelképes csekket mutatta, ami bizonyítja: Révfalunak hírnevet szerezve már második alkalommal egymillió forintot nyertek az Arrabona futóversenyen.

A jövővel s a vonzerővel kapcsolatos kérdésünkre válaszolva elmondta az igazgató: – Reméljük, jövőre az osztályok éppúgy megtelnek majd, mint tavaly. Két vagy három első osztályt szeretnénk indítani. A tanulóknak egyrészt a hagyományos oktatási programokat nyújtjuk, másrészt újdonságként, már az első osztályban lehet választani az angol és német nyelv közül. Erősségünk az informatika, amit a harmadik-negyedik osztálytól kezdünk tanítani. A környékbeli megkeresések alapján úgy látjuk, szeretnek bennünket, hiszen iskolánk alapelve a gyermekközpontúság, a gyermekszeretet.

Tagiskola Kisbácsán

Ragányi Gyula hangsúlyozta, ugyanez a kisbácsai tagiskolára is vonatkozik. A különbség csupán az, hogy ott családi házas környezetben van az intézmény. – Szépen felújított épületben működik az intézmény Kisbácsán, ahol közel száz gyermek tanul. Együtt dolgozunk tagiskolánkkal, ott is ugyanazzal az oktatási programmal, módszerekkel dolgozunk, és tagiskolánkra is jellemző a gyermekközpontúság. S éppúgy generációs intézmény, mint az anyaiskola – magyarázta az igazgató.
A kisbácsai iskolában az önkormányzat és az oktatási iroda segítségével már tavaly elvégezték az ablakcseréket, idén várhatóan a fűtőrendszer korszerűsítését is sikerül megoldani. A „tulipános" régi, patinás épülete is renoválásra szorul.

– Eddig is kiváló partnerünk volt a város oktatási irodája, tavaly sok apróbb munkát el tudtunk végeztetni. Reméljük, hogy a felújítási munkálatokban további segítséget kapunk. Iskolánkban is el kell végezni a nyílászárók cseréjét, a külső homlokzat, s az udvari részek felújításra várnak. A munkálatokhoz pályázat útján a központi fejlesztési programból remélünk pénzhez jutni – mondta el Ragányi Gyula.

Gondozzák a szobrot

Az iskola a közművelődésből is kiveszi részét, festmény- és fotókiállításokat rendez a „Tulipános-galériában". Ezeket nagy számban nézik meg az emberek Győr más városrészeiből érkezve. Révfalu védőszentje, Nepomuki Szent János szobrának gondozását vállalva mutatnak példát hagyományápolásból a gyerekeknek. A szülői munkaközösséggel kiváló a kapcsolatuk a pedagógusoknak. Az igazgató állítja: nem volt olyan, hogy a szülők azonnal ne segítettek volna vagy ne álltak volna az iskola mellé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a Kölcsey-hét

Hétfőn a győri Kölcsey-szobornál és a kismegyeri emlékoszlopnál a nevelők és az osztályok koszorúztak, az iskolarádión keresztül pedig Jámbor László igazgató emlékeztetett a „magyar nép zivataros századaira", a Himnusz születésének történelmi hátterére. Az iskolavezetés Szabados Jánosról, az intézmény első igazgatójáról is megemlékezett, sírjánál koszorút helyeztek el. Tovább olvasom