Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Iskolabezárások: drága mulatság

Csak ebben az évben több mint százmillió forintba kerülnek azok az átalakítások Győrben, amelyek az iskolai-óvodai átszervezések miatt váltak szükségessé.
A gyárvárosi Óvodában a konyhát kell átalakítani , hogy fogadhassák a waldorf Óvoda gyerekeit.
A számla jövőre ezt összeget is meghaladja, miközben a megtakarítások hosszabb távon érvényesülnek. Ma tárgyalja a győri közgyűlés azt az előterjesztést, amely a városi közoktatási intézményekben az átszervezések, bezárások miatt szükséges munkálatokról szól. A képviselők három héttel ezelőtt döntöttek arról, hogy a tanév végén megszüntetik a Balázs Béla általános iskolát, a Rejtő Sándor Gimnázium és Szakképző Iskolát, az Ady-óvodát, összevonják a Gyárvárosi és a Waldorf Óvodát, illetve elköltöztetik a Speciális Szakiskolát.

Az intézkedések ennél jóval több intézményt érintenek, miután a diákokat és a szakokat szétosztják más alma materek között. Ahhoz azonban, hogy a gyerekeket el tudják helyezni, sürgős átalakítások szükségesek. A városvezetés számításai szerint a kivitelezési munkálatok végösszege szeptemberig 101 millió 499 ezer forintra fog rúgni. A legnagyobb, 15 millió forintos tételt a Lukács Sándor Ipari Szakképző Iskola jelenti, ahol két tantermet, három csoportszobát és öltözőket alakítanak át, hogy elférjenek az érkező rejtős osztályok.

A Balázs Béla Általános Művelődési Központ közfalait ennél sokkal jobban szét kell verni, hogy húsz normál helyiségből 36 kisebbet csináljanak - a Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola csak így tudja elfoglalni a létesítménykomplexumot. Ezt várhatóan 12 millió forintból lehet kihozni. Az elképzelések szerint további tizenegy intézményben jelennek meg kőművesek és más mesteremberek a nyári hónapokban, s a munkák költségei egyenként 1,2-9,6 millió forintot kóstálnak. Nem lesz olcsó a fuvarozás és a rakodás sem, mert esetenként hatalmas, az oktatást szolgáló gépsorokat kell szállítani. Erre tízmillió forintot terveznek.

Kevesebb megtakarítás

A várható megtakarítások ebben az évben alatta maradnak a költségeknek. A személyi juttatásokon és a működési kiadásokon hozzávetőlegesen 75 millió forint marad meg 2003-ban - igaz, jövőre már 167,7 millió forint szerepel ebben a rubrikában. Ugyanakkor 2004-ben minden bizonnyal további 111 millió forintot fizetnek ki az intézmények átalakítására. Gergely Zoltán, Balogh József polgármester szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiadások csak idén és jövőre jelentkeznek, a megtakarítások viszont hosszú távon érvényesülnek. Korábban elhangzott az is: az önkormányzat legalább egymilliárd forintra számít a felszabaduló ingatlanok értékesítéséből, ami szintén javítja a mérleget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szóról szóra: Angliába utazhat a nyertes

A fődíj értéke csaknem félmillió forint! Ennyit kóstál az a kéthetes angliai kurzus, amelyen… Tovább olvasom