Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Iskolabezárások: döbbenet és tiltakozások

Megdöbbenve fogadták az érintett szülők és pedagógusok a győri városvezetés terveit a Balázs Béla általános iskola, a Petz Lajos- és a Rejtő Sándor-középiskola, valamint az Ady-óvoda megszüntetéséről.
A nyúli Kovács családot duplán is érintik az iskolabezárások.
Az intézmények tiltakoznak az elképzelések megvalósítása ellen. „ A Kisalföldből értesültem, hogy nemcsak a fiamat, hanem a lányomat is érintik az iskolabezárások" – mondta tegnap lapunknak Kovács Tibor. A nyúli férfi és családja egyelőre kifejezetten balszerencsésnek tekintheti magát: Tibor gyermeke a Rejtő textiltechnikus szakán harmadik osztályos, míg Lilla lánya másodikos a Petz Lajos egészségügyi középiskolában.

Mindkét intézmény a városvezetés által megszüntetendőnek ítéltek listáján szerepel.Az apa szerint leírva nagyon „szép", hogy minden képzés megmarad, csak abban kételkedik, miként valósul ez meg a gyakorlatban. „Lehet, hogy osztályokat szednek szét, de ha nem, az intézkedésekkel a gyerekeket mindenképpen kiszakítják megszokott környezetükből. A változás visszavetheti a diákok tanulmányi eredményeit is" – vélekedett, megjegyezve, hogy el sem tudja képzelni, a Rejtő hatszáz tanulóját hová tudják jó körülmények közé elhelyezni. „Ha a textiles képzést valóban kiköltöztetik a Lukácsba, akkor nekünk egy pluszbuszbérletet kell vennünk havonta. Balogh József polgármester úr, ezt ki fogja helyettünk fizetni?" – tette fel a kérdést Kovács Tibor.

Hasonlóképpen elkeseredett Kocsis Sándorné is, akinek lánya a Petz Lajos-középiskola harmadikos tanulója. „A Petzben a gyerekeket emberséggel és becsülettel tanítják, az iskolában nem kellett csalódnom. Le a kalappal az ottani pedagógusgárda előtt. Nem tudom, ez kinek nem tetszik" – mondta az egyik győri pénzintézetben dolgozó asszony, aki a tervezett átszervezést azért sem érti, mert az egészségügyben mindig szükség lesz új munkaerőre.

Nemcsak a szülőket, az érintett intézmények dolgozóit is lesújtották a bezárásról szóló tervek. Némethné Hajba Terézia, a Rejtő igazgatója szerint a döbbenetet esetükben fokozza, hogy semmilyen előzetes jel nem mutatott a középiskola létének veszélyeztetettségére. A szakember úgy vélekedett, az önkormányzattal közösen felül kell vizsgálni az elképzelést, mert az egyszerűen nem kivitelezhető.

Egy egységet alkotnak

Ezzel kapcsolatban kifejtette: élelmiszer-analitikai képzésük elhelyezéséről egy szó sem esik, holott ennek hatalmas laborigénye van, s ehhez hasonlóan elfelejtettek beszélni arról is, mit terveznek a náluk folyó felnőttképzéssel. „Nem megoldható, hogy a ruhaipari osztályokat a Kossuth-középiskolába, a textilipari osztályokat pedig a Lukácsba telepítsék, mert ezek egy egységet alkotnak könnyűipari szakmacsoport néven. 325 gyereket egy helyen kell elhelyezni" – mondta az igazgató, hozzátéve, hogy eddig csak információkat kaptak, de őket még senki nem hallgatta meg. Az iskola tiltakozik a tervezett bezárás ellen – érveiről ma délelőtt sajtótájékoztatót tart az intézményvezetés.
„ Nem először éli át az iskola a fenyegetettséget" – jelentette ki kérdésünkre Miklósy Gyula. A 420 nappali tagozatos tanulóval rendelkező Petz Lajos Egészségügyi Középiskola igazgatója szerint az eddig felvázolt koncepcióban nagyon sok bizonytalanság van. „A Köznevelés című szakmai folyóirat iskolánkat nemrégiben az ország azon tíz intézménye között említette, amelyek a felsőoktatási felvételi írásbeli eredmények alapján a legtöbbet fejlődtek az elmúlt években. Mindez úgy látszik, semmit sem számít, a bezárási tervekkel munkánkat is leértékelték" – mondta Miklósy Gyula. A vezető ennek ellenére bízik abban, hogy az érvek és az ellenérvek ütköztethetők, és sikerül változtatni a terveken.

Befogadnának másik iskolát

A győri Rejtő- középiskola is a megszüntetendő intézmények listáján szerepel.
Az általános iskolai tevékenységet is végző Balázs Béla Általános Művelődési Központ igazgatója, Angeli István nyilatkozatban jelentette be tiltakozását az átszervezések ellen. „Meglepetésként ért a városvezetés intézménybezárási terve, annál is inkább, mivel az elmúlt másfél évben ezzel ellentétes értelmű jelzések érkeztek hozzám. Egyeztetés helyett közölték az újra elővett régi tervet, amellyel szakmai és emberi okokból soha nem tudtam egyetérteni. Az intézményünkben folyó magas színvonalú oktató-nevelő munka, közművelődési, könyvtári és sporttevékenység szerves egységbe tartozik, szétbontásuk pedagógiai szempontból ésszerűtlen.

Bízom a közgyűlés kollektív bölcsességében, abban, hogy biztosítani fogja a városrészek azonos általános iskolai lefedettségét, nem hagyja alapszintű oktatási intézmény nélkül a Lajta utcától délre eső lakótelepi egységet. Ennek biztosításához a városrészben működő, ugyancsak létszámgondokkal küszködő másik általános iskolák közül – annak teljes személyi állományát és pedagógiai programját érintetlenül hagyva – a város legjobb adottságú épületkapacitását kihasználva bármelyiket szeretettel befogadnánk" – áll a Kisalföldhöz eljuttatott dokumentumban.
A Balázs-iskola helyére a napvilágot látott tervek szerint a Pattantyús Á. Géza Ipari Szakközépiskola kerülne. Lőrincz István, az intézmény igazgatója nem kívánta kommentálni a hírt.

Előnyökkel is járna

Vannak olyanok is, akiket kedvezően érintenének a változások. A Speciális Szakiskola a volt Ady-iskola épületébe költözne. Nagy Jenőné igazgató szerint ez hatalmas előnyökkel járna, az intézmény ugyanis mostani helyén már alig fér el. Jelenleg egy emeletes családi házban 145 valamilyen fogyatékossággal küszködő gyereket oktatnak, emiatt az órák egy részét a Kossuth Zsuzsa Leánykollégiumban, a tánc tagozatos iskolában és a volt Ady-iskolában kénytelenek megtartani.

Kapcsolódó cikk >>
Iskolabezárási tervek Győrben
Megoldatlan gyermekrehabilitáció
Szigorú megszorítások Győrben

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolabezárási tervek Győrben

A győri városvezetés tervei szerint egy általános és két középiskolát, valamint egy óvodát zárnak be… Tovább olvasom