Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Iskolabezárási tervek Győrben

A győri városvezetés tervei szerint egy általános és két középiskolát, valamint egy óvodát zárnak be a megyeszékhelyen szeptemberben. Az intézkedésektől több száz millió forint megtakarítást vár az önkormányzat.
illusztráció
A győri városvezetés és a polgármesteri hivatal apparátusa hetek óta dolgozik az oktatási intézményhálózat átszabásának előzetes tervén. A sokáig nem publikált részleteket Balogh József polgármester, Kun András és Eredics Imre alpolgármesterek hétfőn késő délután osztották meg az iskolaigazgatókkal és az óvodavezetőkkel egy szakmai fórumon, amelyre a sajtót nem hívták meg.

A nyilvánosságra került előzetes tervek szerint a következő tanévtől megszűnik a Rejtő Sándor- és a Petz Lajos-középiskola, valamint a Balázs Béla általános iskola úgy, hogy a képzéseket más iskolák veszik át. A Rejtő gimnáziumi osztályai a Bercsényi-középiskolába, vegyészosztályai a Szent-Györgyi-középiskolába, ruhaipari osztályai a Kossuth-középiskolába, textilipari osztályai a Lukács-középiskolába költöznének. A Lukács átvenné a Bercsényi autószerelő-képzését is. A Petz-középiskola a Széchenyi István Egyetemhez kerülne, amely esetleg az egészségügyi középiskolai oktatást is vinné tovább. A Petz szakiskolai osztályait a Jókai-iskola fogadná be, ahol felszámolnák a háziasszonyképzést. A valamilyen fogyatékossággal küzdő gyerekek oktatását végző speciális szakiskola a volt Ady-iskola épületébe települne. Emellett bezárnák az Ady-óvodát is.

Több forrásból származó információink szerint a jelen lévő igazgatók ultimátumként élték meg a bejelentést, egyebek mellett azért, mert Balogh József kijelentette, az átszervezéseket mindenképpen végigviszik, mert ehhez megvan a politikai akarat, és mert a városnak nincs pénze. A polgármester tegnap lapunknak elmondta: nem ért egyet ezzel a véleménnyel, ő ugyanis megértést és együttműködést kért mindenkitől. A politikus leszögezte: végleges döntés még semmiről sem született, de szükségesnek látták az érintetteket tájékoztatni a tervekről. Az átszervezésre a pontot várhatóan február 20-án teszi rá a közgyűlés.

A felszabaduló épületeket eladják

Balogh József kifejtette: a Balázs-iskola két és fél évvel ezelőtt nagy vihart kavart bezárásának tervét azért vették elő újra, mert Marcalvárosban négy önkormányzati fenntartású általános iskola működik jelentős kapacitáshiánnyal, s ez a legnagyobb. A Balázs helyére a Pattantyús-középiskola települne. Hozzátette: azért nem az Arany-iskolát jelölték ki, mert Marcalváros II-n mindenképpen akarnak hagyni egy általános iskolát, ráadásul az az épületkomplexum később a dinamikusan fejlődő Krúdy-középiskola bővítését is megoldhatja. A valaha textilipari technikumként induló Rejtő ellen az szólt, hogy textilipari képzése teljesen leépült – jelenleg mindössze 37-en tanulnak ezen a szakon –, más jellegű képzései pedig más intézményekben is megtalálhatók. A város azt tervezi, hogy a felszabaduló ingatlanokat eladja: a Rejtő épületét az egyháznak, a Balázs-iskolába költöző Pattantyúsét feltehetőleg az Apáczai tanítóképző főiskolai karnak, míg a speciális szakiskolát – amely egy emeletes családi házban működik – liciten akarják értékesíteni. Az Ady-óvoda helyére a Nevelési Tanácsadó kerülne.

Hiányzik a forrás

A polgármester a Kisalföld kérdésére kijelentette: felkészültek a várható tiltakozásokra, de tudomásul kell venni, hogy a városnak nincs elegendő forrása. „Az intézményhálózat működtetése idén 18 milliárd forintba kerül, s ennek tíz százalékára nincs fedezet, és a gyereklétszám is régóta csökken" – mondta, megjegyezve, hogy ha semmit sem tesznek, kénytelenek lennének a városüzemeltetési, útfenntartási és beruházási előirányzatokat drasztikusan csökkenteni. A városvezetés az átszervezéstől évi több száz millió forintnyi megtakarítást remél. Balogh József szerint a tervezett intézkedések csak kevéssé érintik a pályaválasztó nyolcadikosokat: ők legfeljebb a felvétel mellett arról is értesítést kapnak, hogy melyik jogutód iskolában kezdhetik meg szeptemberben középfokú tanulmányaikat.
A témára holnapi számunkban visszatérünk, és várjuk olvasóink véleményét, leveleit is. Címünk: Kisalföld szerkesztősége, 9002 Győr, Pf. 28. E-mail: szerkesztoseg@kisalfold.hu.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balogh: Elkerülni a rivalizálást

Győr az elmúlt években más gazdaságpolitikát folytatott, mint Szombathely és Székesfehérvár, ezért… Tovább olvasom