Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Iskola az idő sodrásában

Győr - A Nádorvárosi Közoktatási Központban zajlik az élet: sütnek-főznek a diákok az új tankonyhában, fellépésre készül a gyerekekből, szülőkből és óvónőkből álló kórus, néhány pedagógus pedig Szlovákiában járt, hogy előkészítse a közös oktatási programot.
A hírnév a talpon maradás záloga, az elismerésért pedig meg kell dolgozni – vallja Zsegora Csaba, a győri Nádorvárosi Közoktatási Központ igazgatója. Az intézményvezető irodájába éppen akkor csöppenünk, amikor a napokban rendezett nemzetközi népdaléneklési versenyről egyeztetnek a szervező tanárok. Egymásnak adják a szót, a kibontakozó pezsgő iskolai élet pedig nem hagy kétséget afelől, ami el is hangzik: aki ebben az intézményben adta a fejét a gyerekek okítására, nem ér rá sztrájkolni, vagyis az oktatás helyzetén sopánkodni.

Kezdjük a legkisebbekkel: az óvoda vezetője, Szabóné Oláh Márta örömmel számol be arról, hogy két éve töretlenül működik a vegyes kórus. A Bartók-tagóvoda óvónői és a dalolni, zenélni szerető szülők hetente próbálnak, addig a gyerekek a csoportszobában játszanak. Az apróságok akkor mehetnek be a felnőttekhez muzsikát hallgatni, s aztán akkor vonulhatnak vissza játszani, amikor akarnak. Szinte már a falakba ivódott a zene. Az iskolai rendezvények mellett a kórus bemutatkozott már a Művészetek Palotájában és ugyancsak Budapesten egy konferencián, ahol reneszánsz műveket adtak elő a kicsik közreműködésével. A Nemzetközi Kodály Társaság egyik kanadai képviselője el is ámult a közös produkció láttán és gratulált a kezdeményezéshez. A sikereket látva felbátorodtak a központ Vackor Óvodájának óvónői is, ők nemsokára drámafoglalkozásokat hirdetnek meg.

A felsősök az életvitel és háztartási ismeretek órákon ismerkednek a sütés-főzés fortélyaival. Fotó: Krizsán Csaba
A felsősök az életvitel és háztartási ismeretek órákon ismerkednek a sütés-főzés fortélyaival. Fotó: Krizsán Csaba

Az iskola és az óvoda olymód is egységet alkot az intézményben, hogy együtt ápolják a külföldi kapcsolatokat. A dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskolával közös környezetvédelmi projekt oktatására pályázott a központ. Az első téma, amelyet több tantárgyat érintő vetületében szeretnének feldolgozni Magyarország tájai közül: a Szigetköz és a másik oldalról pedig a hozzá szervesen kapcsolódó Csallóköz. Az iskolák pedagógusai múlt héten egyeztettek Dunaszerdahelyen. Eközben az óvónők Galántán jártak, hogy az ottani óvodáknak bemutassák a művészet eszközeit felhasználó nevelési programjukat, amelynek a nádorvárosi intézmény a bázisa a megyében.

Végül, de nem utolsósorban az igazgató beszélt a Kisalföldnek a tankonyháról, amely a szeptemberi nyitás óta valóságos szenzáció a gyerekek körében – sok diák azóta maga készíti el a tízóraiját...

A felsősök az életvitel és háztartási ismeretek órákon ismerkednek a sütés-főzés fortélyaival. Az eredmény pedig: a kiskamasz fiúk még a konyha falain kívül sem válnak meg a köténytől, hogy társaik lássák, ma ők vannak soron a fakanálforgatásban. A kialakítás költségeit az iskolai alapítvány és a fenntartó állta, de oroszlánrészt vállaltak a megvalósításból a szülők is, akik a másfél millió forintos összköltséghez közel hatszázezer forint értékű munkával járultak hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszmillió forintból fejlődhet a falu

Abda - Kétmillió forintból strandfocipályát építtethet az abdai önkormányzat, tizennyolcmillióból a… Tovább olvasom