Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Iskola a térség központjában

Tét - Térségi intézményként működik a téti általános iskola, a mostani tanévben már több mint hatszáz tanuló tartozik hozzá. Gyógypedagógiai ellátást és művészetoktatást is biztosít, sőt, a tantestület továbbképzésével megteremtette a tartalmi megújulás alapját.
Három tagintézmény tartozik a téti általános iskolához: a rábacsécsényivel már négy évre nyúlik vissza a kapcsolata és tavaly ősztől a győrszemerei, a mórichidai iskola is hozzá tartozik. Így összesen 666 tanulója van, ebből Téten 333, tudtuk meg Boros Zoltán igazgatótól. Mondhatnánk, hogy együttműködésük szép példa a kistérségi összefogásra – ami egyébként Sokoróalján más területeken is jól működik –, de az intézményvezető azt emelte ki: úgy tudták mindezt megszervezni, hogy nem sérült a kistelepülések közoktatási helyzete. Sőt, így náluk is biztosított a szakos ellátottság utazó pedagógusok révén.

Az iskola gyógypedagógiai intézményként is szolgálja a térséget, többek közt logopédiai kezelést biztosít és egyéni fejlesztést sajátos nevelési igényű, tanulásban akadályozott diákoknak, például diszlexiásoknak. Mindezt úgy, hogy az integráció is megoldott, azaz együtt is tanulnak a többiekkel az egyéni foglalkozást igénylők. A tehetséggondozást pedig az szolgálja, hogy megszerezte az iskola a minősített alapfokú művészetoktatási intézmény rangot. Eddig főként a zenei és a képzőművészeti oktatásra koncentrált, de bővíteni szeretne ezen a területen, amellett is, hogy énekkart, népdaléneklő, vers-, próza- és mesemondó szakkört szervez.

Boros Zoltán igazgató: Főépületükben a tornacsarnokot már sikerült kibővíteni. A kompetenciaméréseken a téti iskola tanulói rendre az országos átlag felett teljesítenek. Fotó: Bertlef András
Boros Zoltán igazgató: Főépületükben a tornacsarnokot már sikerült kibővíteni. A kompetenciaméréseken a téti iskola tanulói rendre az országos átlag felett teljesítenek. Fotó: Bertlef András

A minél használhatóbb tudás átadása érdekében az intézmény együttműködik a Junior Achievement Alapítvánnyal, amely a vállalkozói ismeretek játékos oktatásához biztosít az órákba beépíthető tananyagot. Szintén az életünk változásából adódó igényeknek felel meg azzal az iskola, hogy a német mellett második nyelvként az angol tanulására is lehetőséget ad. Teheti, hiszen a kompetenciaméréseken tanulói rendre az országos átlag felett teljesítenek. Tudásukat a téti Kisfaludy Napok tantárgyi, művészeti, sportversenyein is bizonyítják, amelyen megyénkből mintegy hatszáz diák szokott részt venni. Ezzel a hagyományos és rangos rendezvényével egyébként az iskola a névadójának, Kisfaludy Károlynak a szellemiségét őrzi, aki polihisztornak számított.

Az igazgató a pedagógus-továbbképzést is alapvetően fontosnak tartja, pályázati támogatás révén sikerült is a teljes testületet felkészíteni többek közt a projektmódszer alkalmazására, a kompetenciaalapú oktatás elemeinek beépítésére a mindennapokba. A szemerei tagiskolában pedig bevált a Dalton-módszer. Mindez Boros Zoltán szerint megalapozta azt a tartalmi megújulást, ami éppúgy szükséges téti épületeik egy helyre költöztetéséhez, mint a pályázati támogatás. Ugyanis főépületükben a tornacsarnokot már sikerült kibővíteni, de az alsó tagozat elavult körülmények között dolgozik.

Olvasóink írták

 • 7. magyaranya 2008. június 12. 10:32
  „Igen ez Igaz!És bocsánatot is kérek!Én az Ő(Sajnos Tétre született) helyében ilyen beírásai után nem villognék a 2diplomával!”
 • 6. Erika Nemeth 2008. június 12. 09:18
  „Kedves magyaranya!
  Ha figyelmesebben elolvastad volna a hozzaszolasokat,lattad volna,ez nem igy van.
  Egyetlen hozzaszolo volt negativ vele kapcsolatban, az is nev nelkul.Sajnos Tetre szuletett cim alatt.”
 • 5. magyaranya 2008. június 12. 08:37
  „Én ismerem az igazgatót!Nagyon sajnálom,hogy csak olyanok szóltak hozzá,akik negatív kritikát adnak róla!Én személy szerint sokat köszönhetek neki és a feleségének is!Nekem is sokat segítettek,meg a z autista kisfiamnak is!És hogy itt tart az iskola arról nem Ő tehet neki meg van kötve a keze!Hanem az pm hivatal meg az a 100 Téti aki eldöntöttek mindent!És szörnyű ,hogy pályázatokból kell az iskolákat fenntartani!
  Kedves Igazgató Úr!
  Ezúton is szeretném megköszönni az Ön és kedves Felesége segítségét!Egy volt gimnazista tanulója!”
 • 4. Sajnos Tétre született 2008. június 11. 16:54
  „Kedves Erika Nemeth!

  Nagyot nevettem a hozzászólásodon!
  Én, akinek van két diplomája.
  Úgyhogy a kioktatósdit hagyd meg inkább a saját gyerekeid számára.
  Elég jól ismerem a "tanár urat".
  Sajnos jó tapasztalatom nincs vele kapcsolatban.
  De nem fogok mesélni. Bizonyára szerepet játszik, ha én ott vagyok.
  Az iskolának én is nagyon drukkolok, de sajnos addig hiába, amíg a vezetés gyenge jellemű. De Téten lehet érvényesülni így is.
  Úgyhogy nem kell elkeseredni. A korlátlan lehetőségek hazája.”
 • 3. nagymama49 2008. június 11. 16:12
  „Én nem értem ezt a települést, senki nem jó nekik.
  A polgármester, aki nem lop, viszont mindent elkövetne, hogy munkahelyek legyenek, de az mind meghal ha a (falu) városlakók fülébe jut. Az irigység és a rosszindulat csak úgy süt belőlük.Akinek nem inge ne vegye magára. Szeretném már egyszer azt hallani, hogy a tétieknek valami megnyerte a tetszését, vagy valaki. Jó lenne ha a kerékkötők megnémulnának, ha csak egy kis időre is akkor talán változás lehetne a városukban.”
 • 2. Erika Nemeth 2008. június 11. 14:30
  „Hozzaszolasod ekes bizonyiteka a nem normalis gondolkodasnak.
  (Valamikor egyest adott a gyerekednek,vagy neked a Tanar ur? Talan tanulni kellett volna.)
  "egy ilyen iskolaigazgatonak" nehez lehet, ha veled hasonszoruekkel van korulveve. En azert drukkolok neki.”
 • 1. Sajnos Tétre született 2008. június 10. 23:16
  „Egy normális településen egy ilyen iskolaigazgatónak esélye sem lenne igazgatónak lenni. De mint ismeretes Tét nem a normális gondolkodásáról híres. Visszasírjuk a régi jó öreg Horváth Ferenc igazgató urat.
  Akkor volt az iskolának rangja, azóta egyre csak lefele csúszik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyi tehetségek otthona: a művelődési ház

Tét - Több színvonalas amatőr előadó- és képzőművészeti csoport is otthonra talált a téti művelődési… Tovább olvasom