Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Iskola- és óvodamentők Tápszentmiklós

Tápszentmiklós - A Győrtől 30 kilométerre fekvő Tápszentmiklós óvoda- és iskolamentő akciójával példát mutatott az országnak. Nagycsaládosokat költöztettek a faluba, és még egy nyolclakásos társasház építésébe is belefogtak. Utóbbi hétvégétől a falu éke.

Két éve a környék négy kisiskolája is bajban volt az alacsony létszámok miatt. A tápszentmiklósiak az előremenekülést választották. Iskolamentő akciójuk olyan jól sikerült, hogy a 2007-es tanévkezdésre az intézményt bővíteni kellett, s a község vezetése egy nyolclakásos társasház építését szorgalmazta, újabb nagycsaládosok beköltöztetésével. Az otthonok korszerű technológiával készültek, a helyi önkormányzat a tervezési és az ezzel járó összes, a lebonyolítási-eljárási költséget magára vállalta, a közművek kiépítését és a telket ingyen adta.

Az épületet dr. Márkus Mihály református püspök és Lőrincz Pál katolikus lelkész szentelte fel, majd a szalagátvágást követően a családok boldogan vették birtokba lakásaikat – megkezdhették a tényleges költözést.

Panelból falura

Zsiga Zsolt a most beköltözők nevében többek között az önkormányzati segítséget, no és a községbeliek hozzáállását, fogadókészségét is megköszönte: – Ez a szándék, a lakópark kialakítása mindannyiunkkal jót tett, köszönet érte. Eddig  Székesfehérváron panelben éltünk, gondoltuk, megpályázzuk a lehetőséget. Komáromban találtam állást, a nejem pedig gyeden van a fiunkkal. Reménykedünk, hogy itt, ebben a közösségben végleges otthonra találunk.
Tíz év nyereség

Hétvégén adták át a település nyolclakásos társasházát, a programnak köszönhetően a faluban 65-tel, összesen 44 gyermekkel többen élnek.  A nyolc lakásra száznegyven család jelentkezett az ország különböző részeiből, s a képviselő-testület döntött arról, hogy mely családok költözhetnek. Kovács József polgármester a lakópark ünnepélyes átadásán elmondta, a tápszentmiklósi példából országos modell lett, hiszen azóta – nagycsaládosok beköltöztetésével – az ország több településén is megpróbálkoztak.

– Önkormányzatunk programja a település létszámának növelését, a családok segítését kiemelten kezeli – szögezte le Kovács József –,  a Napsugár lakópark első társasházát a jövőben akár több is követheti. Mindenesetre köszönet azoknak, akik velem együtt hittek a sikerben, hogy a tanévkezdetre a társasház elkészül s a családok beköltözhetnek. A kis- és nagyobb gyermekek jelenlegi létszáma legalább tíz évre előre garantálja az iskola működését.

Befogadó a falu

– Egy éve a településen élünk, a társasházi lehetőségre mi is pályáztunk. Eleinte kicsit tartózkodóak voltak velünk, de mára úgy érzem, befogadtak bennünket – vélekedett Perjési Győzőné ötgyermekes édesanya, aki családjával együtt boldogan vette át az új lakás kulcsait. A gyermekek közül Annamari, Dávid és Noémi iskolás, Máté óvodás, a kis Viktor pedig 9 hónapos. – Mivel a gyermekekre megkaptuk a szociálpolitikai kedvezményt, nem sok hitelt kellett felvennünk, a törlesztéssel pedig remélem, elbírunk majd.

A faluközpont és lakópark átadási ünnepségen Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke és Medgyasszay László országgyűlési képviselő is jó szívvel gratulált a megvalósítóknak és a helybélieknek, a kivitelezési munkálatokat Szabó Zsolt fővállalkozó és munkatársai példás gyorsasággal végezték.


Miért éppen Napsugár?

A napsugár a fényt, a gyermeket, a jövőt jelenti, így a képviselő-testület közös döntés alapján választotta ezt a lakópark elnevezéséül. 

Olvasóink írták

 • 4. PrettyWoman 2008. augusztus 21. 14:40
  „Hát - ismerve az ottani polgármester asszonyt, nem lehet csodálkozni rajta, Mekk Elek (egyszer találkoztam vele a munkámból kifolyólag, az is elég volt). Egyébként kb. 3 éve tanév közben kerestek pedagógust Kunszigetre. Felhívtam az akkori igazgatót (már nem emlékszem, ki volt), és jelentkeztem az állásra. Sűrgősen kellett volna beállni. Szombaton jelent meg a hirdetés, hétfőn már menni kellett volna dolgozni. Mondtam, hogy nem probléma, sajnos nincs munkám. Nem is volt sok jelentkező, csak 4-5. Másnap visszahívtam az igazgatót, aki azt mondta, hogy inkább egy nyugdíjast vesz fel.
  Nyugdíjast, erre a pályára. No comment.”
 • 3. Mekk Ekek 2008. augusztus 19. 12:52
  „Minden elismerés annak a falunak, ahol ilyen rendes és főleg okos emberek laknak, akik tisztességes, a magyarságért felelősséget érző embereket választanak vezetőnek!
  Megjegyzem, hogy Kunsziget ezt is ,,mintaszerűen" oldotta meg. A megye egyik leggazdagabb falva megszabadult az iskolájától. Átadta a méltán hírhedt Vakáció Akadémiának. A szuper iskola mindenütt csődöt mondott, egyedül ebben a faluban él, mert éltetik, hisz ott nem iskolamentés folyik.
  Csauseszku Erdélyben nem bírta tönkrevágni a magyar falut. Gyurcsány Ferinek és bandájának úgy néz ki ezt is sikerül!
  Hajrá Tápszentmiklós!”
 • 2. vidéki ember 2008. augusztus 18. 18:15
  „GRATULÁLUNK,példát vehetne sok polgármester a tenni akarásból.Sajnos sok faluban nem tesznek semmit, a fiatalpároknak még telket sem segitenek kialakítani.Itt pedig lakáshoz is segitenek hozzájutni.Ez aztán igen.SOK SIKERT A TOVÁBBIAKBAN IS.”
 • 1. ezigen 2008. augusztus 18. 17:31
  „Megint egy pozitív hír a Kisalföldben! Ez igen! Nem csak a szenzációra kell rátapadni, henem az olyan témákra is amelyik példaértékű lehet mások számára. Gratulálok a Tápszentmiklósiaknak! Nem tudom, rajtuk kívül más is bevállalta volna ezt a sok rizikóval járó akciót? Sok sikert kívánok a beköltözőknek, a polgármesternek meg erőt egészséget a folytatáshoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden második magyar túlsúlyos?

Győr-Moson-Sopron - A magyarok úgy érzik, a közepesnél kissé jobb egészségnek örvendenek, de a… Tovább olvasom