Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Irreális a bevásárlóközpontok terjeszkedése?

A győri rendezési tervet bírálta a minisztérium. A dokumentum még számos kritikai észrevételt tartalmaz.
A hatályos jogszabályok szerint a megyei jogú városok rendezési terveit a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter hivatalának is véleményeznie kell. A Körmendy Imre főosztályvezető által Kolber István miniszter nevében jegyzett, 2005. december 29-én kelt megállapítások között a negatívok vannak túlsúlyban.

Megfelel a követelményeknek

Jó néhány észrevétel sorolható persze a pozitívumokhoz is. Ezek közé tartozik, hogy a munka jóváhagyott településfejlesztési koncepcióval alátámasztott; emellett komplex, jól strukturált, tartalmi szempontból megfelel a szakmai követelményeknek, figyelembe veszi és alkalmazza az urbanisztika korszerű elveit. A véleményező kiemelte a jogszabályok szinte betű szerinti követését (bár megjegyezte, hogy ez még nem zárja ki a törvénysértés lehetőségét), helyesnek találta a város beépítési sűrűségének növelését, és ezzel összefüggésben a (tömeg)közlekedési javaslatokat. Üdvözlendőnek ítéltetett az a törekvés is, amely a városrészek összenövésének megakadályozására irányul. A győri rendezési terv megfelel az országos és a megyei területrendezési terv előírásainak is.

Több kritikai megjegyzés

A minisztériumi véleményező ezek mellett több kritikai megjegyzéssel élt. Úgy fogalmazott például, hogy túlzásnak tűnik az az önkormányzati elvárás, amely szerint a befektetői érdekeket a lehető legmesszemenőbben ki kell szolgálni. Ugyancsak ide sorolta a sok fejlesztési, beépítésre szánt lakó- és kereskedelmi terület kijelölését. „Megjegyzem, például Finnországban az önkormányzat csak annyit »rendezhet, szabályozhat«, amennyinek a végrehajtásához szükséges pénzügyi fedezet legalább 20 százaléka (…) bankszámláján e célra a rendelkezésére áll" – írta, hozzátéve, hogy a terv részben a bevásárlóközpontok irreális és káros terjeszkedését szolgálja.
Balogh József polgármester lapunk kérdésére elmondta: az önkormányzati elvárásokra utaló megállapítás nem szerepel az előterjesztésben, és nem is tartja igaznak.

„Amennyiben szabályozásunk eltér az országosan megszokottól, annak két oka van. Egyrészt Győr a legnagyobb vidéki ipari város, és az egyik legnagyobb kereskedelmi központ. Ez indokolja az ipari és szolgáltatóterületek szokásostól eltérő szabályozását, például a nagyobb beépítési százalékok megengedését. Másrészt a javasolt megoldás nem ellentétes nemcsak a vállalkozók, hanem a lakosság többségének véleményével sem, ahogy azt a legfrissebb közvélemény-kutatások is mutatják. Való igaz, nagy területeket biztosítunk a kereskedelemfejlesztésekhez, elsősorban azért, hogy erős árversenyt teremtsünk a vásárlók érdekében" – tette hozzá a politikus.

A bíráló kétségtelen előnynek tartja, hogy a terv „házon belül" – dr. Németh Iván korábbi főépítész személyes irányításával – készült, mert kitűnik belőle a részletes probléma- és helyismeret, de szerinte a szabályozás már túlzott mértékű. „Az egy-egy konkrét ügy kapcsán felmerült helytelen és jogsértő építéshatósági gyakorlat nem indoka ilyen szabályozásnak" – olvasható.

A terv minisztériumi kritikusa nem érti, hogy a „beállt" területek esetében az önkormányzat miért nem él azzal a törvény adta lehetőséggel, hogy nem szabályoz. Ilyenkor – fűzte hozzá – az építkezések, átalakítások, bővítések a meglévő állapot szerint, az illeszkedési szabály szerint folyhatnának tovább.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonsági őrök verték az íreket?

A Petz-kórházban kezelik azt az angoltanárt, akit szombaton éjjel – a gyanú szerint – az egyik győri diszkó biztonsági emberei úgy megvertek, hogy a lába eltörött és műteni kellett. A biztonsági őrök – akik az ír férfi testvérét bántalmazták – már őrizetben vannak. A diszkósok szerint viszont ők nem üthettek meg senkit. Tovább olvasom