Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Irodalmi ősz, irodalmi szüret

Győr-Moson-Sopron - Számos ˝nehéz műfajú˝ őszi rendezvény, elsősorban változatos irodalmi program kínálkozik a megyében.


Az igényt jelzi, hogy többségük nagy érdeklődés mellett zajlik.

Az idei ősz (is) igazi irodalmi szüretet kínál. Alig ért véget a Győri Könyvszalon, máris elkezdődtek a ˝Délvidéki villanások˝ és a hagyományos ˝Megyei Irodalmi Hetek˝ programjai. Felvetődhet a kérdés: van-e igény a ˝sűrűn adagolt, nehéz műfajú˝ rétegrendezvényekre?

– Régi könyvbolondként ahová tehetem, elmegyek. Az ember lelkét nemesíti az irodalom, azok a beszélgetések, amelyekre szinte csak az ilyen alkalmak nyitnak lehetőséget – mondta érdeklődésünkre a 76 éves Ofner Magdolna, aki igazi törzsvendégnek számít a rendezvényeken. – Ha a fiatalokat arra akarjuk ösztönözni, hogy értéket olvassanak, akkor arra nekünk kell példát mutatni.

– Ahogy látom, egyre többünknek fontosak az ilyen ˝lélekgyógyászati˝ találkozások. Számomra egy-egy ilyen óra a ˝szív szabadegyetemének˝ számít – vélekedett Horváth György pannonhalmi keramikus, aki talentumaival a testvérmúzsát szolgálja, de mindennapjainak meghatározó része a könyv.

Bende Tamás is rendszeres irodalomfogyasztó. A fiatalember – aki maga is versel – szerint jobban szét kellene teríteni az őszre sűrített gazdag programsorozatokat.

– Nagy élményt jelent, amikor a magamfajta azokkal az alkotókkal találkozhat, akiknek az írásait folyóiratokból, könyvekből már ismeri. Nagy élmény, mikor ellátogat hozzánk, megelevenedik a kortárs magyar irodalom.

A könyvhét, a könyvszalon mellett ezt szolgálja a már hagyományos ˝Megyei Irodalmi Hetek˝, illetve a ˝Délvidéki villanások˝ is.

– Idén összekötöttük a régi és az új hajtást, vagyis az évtizedes múltra visszatekintő irodalmi programokat a vajdasági kultúra bemutatásával – említette Kara Ákos, a megyei közgyűlés kultúráért (is) felelős alelnöke. – A különböző nemzedékekre gondolva a Szabadkai Gyermekszínház előadásától a jubiláló és elhunyt megyei költőkre való emlékezéseken, konferencián át a könyv- és folyóirat-bemutatókig, irodalmi estekig terjed a kínálat. Arra is törekedtünk, hogy a programok számos vidéki településre eljussanak, így Ménfőcsanak, Rábapatona, Sokorópátka, Mosonszentmiklós, Sopron, Veszprémvarsány, Pér és Hédervár kapcsolódott be helyszínként a változatos sorozatba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonatszerelvények ütköztek Győrben

Üres vonatok ütköztek egymásnak tolatás közben a győri vasútállomás területén, közel a pályaudvar… Tovább olvasom