Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 12°C Még több cikk.

Írjon velünk mesekönyvet!

Győr-Moson-Sopron - Ugye, ön is mondott már mesét a gyermekének, unokájának, keresztlányának, unokaöccsének – csak úgy fejből, egy-egy kedvenc, kitalált mesehős kalandjait kanyarítva? Esetleg együtt szövögették az esti mesét, mondatról-mondatra? Most olvasóink saját, kedves történetei is bekerülhetnek A Kisalföld nagy mesekönyvébe, amelyhez várjuk az egyéni meséket, a helyi történeteket, legendákat szerkesztőségünkbe. A legjobb beküldött történetek egy színes meséskönyvben kelhetnek életre 2008 karácsonyán, különleges felfedezést tartogatva a szép történetek, a varázslatos írások kedvelőinek (is).
A Kisalföld nagy mesekönyve a szeretet ünnepére, 2008 karácsonyára jelenhet meg, telis-tele olvasóink meséivel, melyeket szakértő zsűri válogat majd csokorba. Benne talán éppen Csipike, a szüleit megmentő kismadár kalandjaival is – ő a hőse a bősárkányi Fekete Annamária meséjének, amely még akkor született, amikor kitalálójának óvónőként kellett újabb és újabb történetekkel kielégítenie a rá bízott csöppségek kíváncsiságát.

– Nap mint nap körbeültek az óvodában a gyerekek, akkor „született" Csipike, először csak apró történetekben. Később, amikor várandós lettem, papírra vetettem a mesét, afféle búcsúajándéknak szántam az ovisoknak – meséli Fekete Annamária, miközben a madárka kalandjait mutatja. A mese színes rajzokon kelt életre, egy ismerős, 13 éves lány keze munkája nyomán, aki pontosan úgy álmodta meg Csipikét és barátait, ahogy „szülőanyja". Annamária ma már saját lányainak szövögeti a történeteket. A két és fél éves Janka saját, személyre szóló mesét is kapott édesanyjától, a „Janka néni szigetében" a bősárkányi gyerekszoba játékai elevenednek meg.

Mesék szárnyán: Fekete Annamária már elküldte nekünk egyik történetét, melyet óvónőként és anyukaként gyakran mesél gyermekeinek. Fotó: Krizsán Csaba
Mesék szárnyán: Fekete Annamária már elküldte nekünk egyik történetét, melyet óvónőként és anyukaként gyakran mesél gyermekeinek. Fotó: Krizsán Csaba

– Jó, ha van kapcsolat a mese és a gyerekek saját világa között, ezért szeretem például Varró Dániel zseniális meséit. Nagyon sokat mesélek a lányoknak, Janka pedig már maga is költ történeteket. Annak idején óvónőként láttam, hogyan magyarázzák a mesék a világot a kicsiknek, hogyan segítenek megoldani a konfliktusaikat – mondja Annamária.
A mesék erejét mi sem mutatja jobban, mint amit őrzünk róluk, akár évtizedek múltán is. Horváth József, a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár igazgatója, aki a beküldött munkák válogatásánál segít majd kollégáinknak, még ma is számos mese történetét fújja kívülről fiatal szülő korából.

– Marék Veronika, Bálint Ágnes, Lázár Ervin meséi voltak a slágerek otthon, de a lányom nagyon szerette a Mátyás királyról és más történelmi személyiségekről szóló történeteket is. Vannak bőven a megyénkben született, az itteni településekről szóló mesék is, amelyek a mondák határán mozognak, a pályázaton minden bizonnyal megjelennek majd ezek is – mondja Horváth József.

Hogy milyen a jó mese, arról a pedagógusok és gyerekpszichológusok bizonyára sokat tudnának vitatkozni, mi azonban inkább olvasóink megérzéseiben bízunk. Olyan történeteket várunk tőlük, amelyek egyediek, máshol még nem jelentek meg, ők írták, álmodták meg, esetleg nagyszüleiktől, dédszüleiktől hallották őket. Hogy modern vagy klasszikus, a hagyományokra vagy mai világunkra épül a mese, mindegy, sőt, ha valaki úgy érzi, akár versben is megfogalmazhatja a maga történetét. S mivel a családokban, ahol ügyes kezű gyerekek is vannak, nem nehéz „szerzőpárost" találniuk a fantáziadús szülőknek, szívesen látjuk a gyerekrajzokkal illusztrált meséket is!

Vesse hát papírra a gyerekeknek esténként mesélt történeteket, porolja le a régi kéziratait, amelyekről azt gondolta, a fiókban maradnak, olvassa és javítsa át őket, majd küldje el levélben vagy e-mailen nekünk! A beküldött mesék közül a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár szakértői, valamint lapunk két szerkesztője, Gülch Csaba és Keszei L. András válogatja ki azokat, amelyek bekerülnek majd a Kisalföld meséskönyvébe.
Horváth József, a megyei Könyvtár igazgatója még ma is számos mese történetét fújja kívülről fiatal szülő korából.
Horváth József, a megyei Könyvtár igazgatója még ma is számos mese történetét fújja kívülről fiatal szülő korából.


Küldjön mesét!

Egy olvasó tetszőleges számú mesét küldhet, ha megfelel az alábbi feltételeknek:
– A mesék nem lehetnek hosszabbak, mint 4 gépelt oldal (ez körülbelül 7200 karakter).
– A meséknek egyedieknek kell lenniük, másolt vagy máshol már megjelent írással nem lehet pályázni.
– Mesét bárki írhat nekünk, korhatár-megkötöttség nincs.
– Minden beküldőnek a nevét jól láthatóan fel kell tüntetnie telefonszámával együtt a beküldött mesén.
Előnyt élveznek a válogatás során a helyi történetek, néphiedelmek, települési legendák.

Beküldési határidő: 2008. szeptember 15. A beküldők közül a legjobbak értékes ajándék utazást nyerhetnek.

A könyv (tervezett) megjelenési időpontja: 2008. karácsonya.
Beküldési címek: postacím: 9002 Pf. 28. „Kisalföld/Mesekönyvpályázat"; e-mail cím: mesekonyv@kisalfold.hu.

Csipike története - letölthető mese.

Olvasóink írták

 • 4. Orosz T Csaba 2008. október 21. 11:31
  „Nagyon jó, követendő elképzelésnek tartom ezt a felhívást. Kedves Jóskapista, kapjon már a fejéhez és gondolkodjon el ha van mivel, ez itt nem az a fórum!”
 • 3. MESEÍRÓ 2008. július 01. 10:00
  „Kedves Jóska bácsi!
  Én még csak 13 éves voltam, de ÍRNI FOGOK A KÖNYVBE!!
  Jobban tenné maga is hogyha kezébe venne egy könyvet és elkezdene ichletet kapni hogy maga is írjon! Ha nem sikerülne akkor ne itt égesse majgát!
  Köszönettel.:
  Egy Meseíró (KISLÁNY)”
 • 2. Gyurmóka 2008. június 26. 17:23
  „Remélem jól értettem a kiírást és bárki küldhet mesét! Nekem jó pár van a fiókomban, remélem beférek velük a könyvbe.
  Egyébként ízetlen dolognak tartom egy ilyen cikk után Jóskapista megjegyzését. No sebaj, mindenki önmagát minősíti!”
 • 1. Jóskapista 2008. június 26. 10:17
  „Az MSZP már írt! A címe: kormányprogram.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balogh József a Baloghjóskáról

Győr - „Nincs mit szégyellnem. A szokásosnál tényleg nehezebb körülményeket szenvedtem el… Tovább olvasom