Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Iránytű a munkajog labirintusához - Jogpont Győrben

Csepegtetett fizetések, rabszolgasorsban tartott alföldi feketemunkások, tehetetlen dühükben segítőikre támadó munkavállalók – ezek a megyénk jogpontjain ingyenesen tanácsot adó ügyvédek tapasztalatai.

Kedden a megyeszékhely központjában tartottak infonapot.

Alig több mint egy éve kezdték meg működésüket a Jogpont Hálózat irodái és keddig régiónkban 4787 alkalommal kértek tanácsot ügyvédeitől főként munkavállalók, akiket elbocsátottak állásukból.

Országos viszonylatban a Nyugat-Dunántúlon veszik igénybe a legtöbben ezt az ingyenes jogi segítséget. A működés utáni egy évben Győrben jelentkeztek a legtöbben a fogadóórákon, de az utóbbi pár hónapban már a Vas megyeiek vezetnek e téren, mert több nagyobb létszámleépítés történt a közelmúltban azon a környéken.

– Az ügyfelek negyede visszatér hozzánk újabb kérdéssel, ez azt mutatja, legalább egyszer már használható, praktikus segítséget kaptak. Viszont a panaszok nagy része alapján megállapítható: számos jogsértést követnek el a munkáltatók. Tipikus visszaélés például részükről, hogy az utolsó munkában töltött napon nem adják ki a dolgozó papírjait, ezzel megakadályozzák, hogy máshol munkába álljanak. A munkaviszony közös megegyezéses felbontását is gyakran ráerőltetik a munkavállalókra, ilyenkor pedig a dolgozónak a saját érdekeit kellene képviselnie, különben lemond a végkielégítésről – szögezte le Simon Annamária projektmenedzser.

Jogpont-infopult – Három ügyvéd egyszerre adott tanácsokat a Jogpont Hálózat szabadtéri akciója keretében. A kép előterében dr. Freier József és Trestyén Imre. Fotó: Krizsán Csaba
Jogpont-infopult – Három ügyvéd egyszerre adott tanácsokat a Jogpont Hálózat szabadtéri akciója keretében. A kép előterében dr. Freier József és Trestyén Imre. Fotó: Krizsán Csaba

– Ha viszont már aláírták a közös megegyezést, nincs mit tenni. Előtte kellett volna a jogponthoz fordulniuk – tette hozzá dr. Kelemen István, aki Mosonmagyaróváron fogadja a Jogpont ügyfeleit. Gyakran amikor erről tájékoztatja a tanácsot kérőket, azok rá, a rossz hír közlőjére haragszanak meg, nem azokra, amik hamis ígéretekkel kecsegtették és félretájékoztatták őket. Persze épp a hiányos jogi ismeretek miatt nő rohamosan a hálózat ügyfélköre.

A győri szabadtéri rendezvényen a megyeháza előtti sátorban mintegy százan kaptak választ kérdéseikre kedden a szakértőktől. Többek közt Trestyén Imre, aki ha itt nem kap segítséget, semmi reménye nem marad ügye rendezésére, mert ügyvédre nincs pénze. Megélhetésre is alig jut, pedig jó munkája volt, csak műteni kellett. Sokáig lábra se tudott állni, közben pedig labirintusnak tűnő ügyintézés-rengeteg várt volna rá.

Nem boldogult vele, így hónapokon át nem kapott táppénzt és fel is mondtak neki betegsége alatt – szabálytalanul. Szerinte felháborító, hogy a munkaadók az egyértelműen szakképzettséget igénylő munkakörökben sem fizetik ki az úgynevezett szakmunkás-bérminimumot, helyette csak minimálbért adnak. Dr. Freier József tanácsadási tapasztalatai is szomorúak, ugyanis egyre több cég már csak csepegteti a fizetést, részletekben és késve utalja. (Érdeklődni lehet a Jogpont irodáiról a 94/314-491-es telefonszámon.)

Olvasóink írták

  • 3. janika 2010. május 31. 11:52
    „Hol az a sok okoskodó, akik rendszeresen véleményeket írnak e rovatban?”
  • 2. pityesz 2010. május 29. 07:01
    „Ha Orbán Viktornak nem megy-Jöhet a jobbik.?????”
  • 1. janika 2010. május 27. 15:53
    „A jogi maffia! A jogalkotók és atörvényalkotók tanácsadói! Vajon ki tudja megmondani, tiszta világos ügyhöz miért kell ügyvéd ?Főként, akkor amikor az egyszerű halandó is előtudja adni a tényállást és az összes kézzel fogható bizonyítékokat? No és mire jó az, hogy a Tábla és a Legfelsőbb Birák olyan törvény mögé bújhatnak amelyet a jogi maffia sugallatára gyártott a jogalkotó, illetve a törvényalkotó elit?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatszáz kötet a győri gyermekosztálynak

Mintegy 600 új könyv került kedden a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház gyermekosztályára a… Tovább olvasom