Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Iránytű a gondolkodáshoz

A mai fiatal generáció számára nyújt útmutatást az új középiskolai etikatankönyv, melynek társszerzője a téma elismert győri szakértője, Homor Tivadar.

Igényes kiállítású, gazdagon illusztrált, jelzőszínekkel tagolt, korszerű kiadvány: ez az első benyomásunk, amikor kézbe vesszük az ˝Emberismeret és etika˝ című új középiskolai tankönyvet.

A könyv nagy erénye, hogy az erkölcstan megértéséhez a tudományok és a művészetek legfontosabb alapértékeit ötvözi a praktikus hétköznapi gondolkodással, mindezt merőben újszerűen.

Négy különböző korosztályú és világnézetű ember beszélget, érvel, vitatkozik a felvetett erkölcsi problémákról. Jocó és Klári, osztálytársak, Ángyika, az idősebb korosztály és a hagyományok képviselője és Woland, az ˝ördög ügyvédje˝, aki rámutat az egyes érvelések hiányosságaira.

A mű európai értékvilága a klasszikus görög–zsidó–keresztény gyökerű humanizmusra alapoz.

A könyv szerzői: Kamarás István akadémiai doktor, a veszprémi Pannon Egyetem antropológia és etika tanszékének megalapítója és Homor Tivadar győri tanár, főtanácsos, pedagógia-szakértő, aki tíz éve maga is a veszprémi egyetemen tanít, 2005 óta pedig az Emberismeret és Etika Tanárok Egyesületének elnöke.

A győri közép- és felsőfokú oktatásban sok évtizede közismert, több tankönyvet, oktatási programot alkotó pedagógust kérdeztük az etikaoktatás fontosságáról, az új tankönyvről.

A győri pedagógus-szakértő Homor Tivadar, szerzőtársával közérthetően, de alaposan mutatja be az etika fontosságát a fiataloknak. Fotó: Krizsán
A győri pedagógus-szakértő Homor Tivadar, szerzőtársával közérthetően, de alaposan mutatja be az etika fontosságát a fiataloknak. Fotó: Krizsán

– A mai fiatalok közül, aki komolyan veszi a tanulást, sokféle ismeretet, tudást halmozhat fel, de az élet legfontosabb döntéshelyzeteire a felnőttkor küszöbén nem mindig készül fel. Az etikaoktatás ezt a hiányt igyekszik pótolni, de nem száraz, unalmas vagy ˝sulykoló˝ formában.

Például néhány kérdés: Mennyiben felelős egy Magyarországon élő gyerek a brazíliai őserdők kiirtásáért? Bátor ember-e az extrém sportok űzője? Mitől válik erkölcsi problémává, ha az ember szerelmes? A könyvben nincsenek leegyszerűsített válaszok és mindentudó receptek, minden témához bőséges választási lehetőséget kínáló feladatokat, kutató- és gyűjtőmunkákat, forráselemzéseket és ajánlott irodalmat adunk. Ezzel önálló tanulásra, tapasztalatgyűjtésre, gondolkodásra ösztönözzük a fiatalokat, akik így saját személyiségüket fejleszthetik. A pedagóguskollégák munkáját külön tanári kézikönyvvel segítjük. Most készül a 7. osztályosoknak szóló, egyszerűbb etikatankönyvünk is: ebben játékos formában, három földönkívüli szemével fedezzük majd fel az emberi viselkedést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így gyűjtik a fenyőfákat Győrben

Január végéig mintegy 40 ezer kidobott növényt várnak a gyűjtőhelyekre a megyeszékhelyen. Tovább olvasom