Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Ír-magyar napok Győrött

Az ír zenéé lesz a főszerep az ír-magyar napokon július 8-10. között Győrött: a koncertek, kiállítások és egyéb szórakoztató programok mellett a két ország üzletembereinek találkozóját is megtartják.

A két nemzet közötti együttműködés egyházi gyökerei több mint három évszázadra nyúlnak vissza és Győrhöz kötődnek - mondta Ottófi Rudolf alpolgármester a rendezvényt ismertető keddi sajtótájékoztatón.

A Győri Bazilikában őrzik a Könnyező Szűzanya kegyképet, amelyet Walter Lynch, Clonfert püspöke hozott a Rába-parti városba a 17. század derekán. Az ír püspök az angol csapatok elől menekülve 1655-ben talált menedéket Győrött, és az Ír Madonnát a bazilikára hagyta. A korabeli dokumentumok tanúsága szerint a kép 1697. március 17-én, Szent Patrik, Írország védőszentje ünnepén vérrel könnyezett.

Az ír kultúra megismerését szolgáló idei győri programban szabadtéri koncertet ad többek között a Greenfields Együttes, amely ír és skót hagyományokból merítő zenét játszik - mondta Horváth Attila, a győri fesztiválközpont munkatársa. Tájékoztatása szerint fellép a hamisítatlan ír kocsmazenét produkáló Firkin zenekar, és kellemes élménynek ígérkezik a Budapest Klezmer Band közös műsora ír vendégművészekkel.

A győri Városi Művészeti Múzeumban az Ír Nemzeti Könyvtár anyagából nyílik kiállítás, amely bemutatja, miként lettek választott hazájukban "idegenből polgárok" azok az emberek, akik különféle okokból egykor kénytelenek voltak elhagyni Írországot. A bibliotéka anyagát a Walter Lynch személyéhez köthető, Győrött őrzött tárgyi emlékekkel egészítik ki - mondta Kiss Tamás, az egyházmegyei kincstár igazgatója.

A két ország gazdasági kapcsolatainak bővítéséről az ír-magyar üzletember-konferencián esik szó július 9-én pénteken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisfaludy-díjasok

A hagyományokhoz hűen Gasztonyi László, a Kisfaludy Alapítvány kuratóriumának elnöke átadta a… Tovább olvasom