Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Internetes videóból tudományos sorozat

A Discovery Channel vetíti azt a sorozatot, amelyet lelkes fiatalok – köztük győriek – forgattak a világ legnagyobb gépcsodáiról.

Az Attraktor című műsor hét éve, szinte hobbiként indult egy internetes portálon Mesterházi Dávid és a győri származású Magyarósi Csaba vezetésével, s – a készítők meglepetésére – hamar 100–150 ezres nézettséget ért el. A technikai érdekességekről szóló műsor készítői nemcsak bemutatják, hanem éles helyzetben ki is próbálják a gépcsodákat, s „bekönyörgik magukat" oda is, ahova csak kevesen tehetik be a lábukat. A videókra felfigyelt a világ egyik legnagyobb ismeretterjesztő csatornája is.


Mesterházi Dávid és Magyarósi Csaba, az Attraktor két műsorvezetője.
Mesterházi Dávid és Magyarósi Csaba, az Attraktor két műsorvezetője.

 
A Discovery Channel lehetőséget látott a lelkes csapatban. Olyannyira, hogy tíz epizódra leszerződtette a fiatalokat, s november közepe óta immár három országban vetítik az Attraktort. Az eddigi három adás alapján jó döntés volt: a nézettség folyamatosan emelkedik – az egyik epizód a csatorna egyik legnézettebbje lett. A fiatal filmesek hatalmas lehetőséghez jutottak: ötleteiket végre profi stábbal valósíthatják meg. „Korábban gyakran csak ketten utaztunk a forgatásokra, minimál-költségvetésből, s minden háttérmunkát mi végeztünk, most végre profi gyártásvezetővel, szerkesztővel, hangmérnökkel dolgozunk" – mondta Magyarósi Csaba.

Kovács Róbert, a műsor győri operatőre bejárta a stábbal egész Európát.
Kovács Róbert, a műsor győri operatőre bejárta a stábbal egész Európát.

Az Attraktort nézve nem is érti az ember, eddig hogy máshogy lehetett elkészíteni az epizódokat, hiszen a világ legizgalmasabb gépeit bemutató műsor valóban lenyűgöző. A magyar csapat, amelyhez időközben operatőrként csatlakozott a szintén győri Kovács Róbert is, forgatott Gripen vadászgépeken, a holland hadsereg hadgyakorlatán, felkutatta azt az óriás-terepjárót, amelyik mellett egy Hummer is szinte játék autónak tűnik. Bemutatta azt a MIG–21-es sugárhajtóműből készült óriási tűzoltó gépet, amellyel lángoló olajkutakat oltanak, s járt azon a szuperdarun, amelyik képes felemelni tíz(!) Eiffel-toronynyi súlyt. S mivel a profi műsorhoz profi költségvetés is jár, végre  lehetőségük nyílt arra is, hogy megvalósítsák a legelrugaszkodottabb ötleteiket, például egy metróhálózatban zombitámadást szimulálni... Magyarósi Csaba elárulta, nem is az utazás, hanem a szervezés jelenti a legtöbb munkát, hiszen minden forgatást több hónapos nemzetközi egyeztetés előz meg, hogy végül a gyakran szigorúan őrzött objektumok, ritka járművek közelébe juthassanak.

Nálunk pénteken 19, szombaton 11.30, valamint kedden 23 órakor vetítik az adásokat, az interneten pedig (facebook.com/attraktorvideo vagy attraktor.blog.hu) bepillanthatunk a műsor kulisszái mögé is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beázott a győri kórház, elmosta az eső a meleg ebédet

Teljesen beázott a D épület, amelyben a cég konyhája, illetve a kórház étkezdéje is működik. Tovább olvasom