Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Interjú Czomba Sándorral: `hiszek a munkahelyteremtés sikerében´

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára megtekintette a speciális iskolák szakmai versenyének zárónapját Győrben. A munkaerőpiacon való elhelyezkedés lehetőségeiről és nehézségeiről kérdeztük győri tartózkodása alatt.

A speciális iskolák győri szakmai versenyének egyik vendége Czomba Sándor államtitkár volt, akit a kezdeményezésről és a munkahelyek számának növekedési esélyeiről kérdezett portálunk.

- Mi a véleménye erről a háromnapos versenyről? Szükség van ilyenfajta megmérettetésekre?

- Abszolút, hiszen az embert az viszi előre, ha sikereket, eredményeket ér el, s ezt a társadalom számára is értékesnek éli meg az a személy, aki ebben részt vesz.

Örülünk az ilyen kezdeményezéseknek, melyek az ép, egészséges emberek szempontjából is fontosak.

Véleményem szerint a fogyatékkal élők tekintetében különös üzenete és jelentősége van annak, ha azt tapasztalják, hogy amit tesznek, annak mások számára is haszna van, ezzel bizonyítva: igenis szükség van az ő munkájukra.

Czomba Sándor szerint a speciális iskolák tanulóinak is adott a lehetőség az elhelyezkedésre
Czomba Sándor szerint a speciális iskolák tanulóinak is adott a lehetőség az elhelyezkedésre, kérdés, milyen területen

- A győri versenyen látott szakmák közül melyeket tartja a legpiacképesebbeknek?

- Még a normál iskolarendszerben is nehéz olyan szakmákat mondani, melyeknek köszönhetően 3-4 év távlatában előretekintve bizonyosan el lehet helyezkedni.

Általánosságban azt látjuk, hogy az ipari jellegű, termelőtevékenységhez kapcsolódó kézi, manuális jellegű képzések elvégzése után lehet nagy valószínűséggel elhelyezkedni.

A fogyatékkal élők közül esélyük van olyanoknak is a munkaerőpiacra belépni, akik remek kézügyességgel vannak megáldva, valamint kreativitásukat is megmutathatják, hiszen szerencsére a magyar munkaerőpiacon erre is van szükség.

- Továbbra is tarthatónak gondolja a munkahelyek számának növelését?

- Ha nem így gondolnám, akkor nem lennék ott, ahol pillanatnyilag vagyok - hiszek a munkahelyteremtés sikerében. A magyar kormány a legfontosabb feladatának a munkahelyek bővítését tartja.

Ez rendkívül fontos kérdéskör, hiszen ha erre nem vagyunk képesek, akkor minden olyan probléma, amivel eddig küzdöttünk és jelenleg is sok gondot okoz - akár a nyugdíjrendszer, az oktatás, és az egészségügy finanszírozásában -, továbbra is áthatja majd a mindennapokat.

Ezért valljuk azt, hogy a legtöbb erőt és energiát a munkahelyteremtésre kell fordítani.

Olvasóink írták

 • 9. igazszó 2011. április 09. 17:48
  „A munkahelyteremtés már ott akad el először, hogy létrehounak egy építményt, oda sok hozzá nem értő, és gyakorlati tapasztalattal sem rendelkező valakik vakijét veszik fel dolgozni.( azoknak a protekciós üresfejüeknek igy lesz munkahelyük is)Nem számít, hogy nem értenek hozzá, hogy hülyeségeket mondanak, nincs gyakorlatuk, megfelelő szakmai ismeretük, iskolai végzettségük.
  Lényeg a pályázati pénzek, ami kéz-kezek közt eltünik, az sem baj, ha nem arra, amire adták, és az sem számít, ha olyan kap végzettséget a kezébe, aki ott sem volt az oktatáson! Itt tartunk, "mert a lé a tét!" A többi csak statisztikai kozmetikán alapuló bravur!”
 • 8. dorombolok 2011. április 08. 19:13
  „Munkahely van ! Piac nincs azoknak az áruknak amit a munkahelyeken legtöbben termelnének!Soha ennyi üres öltözőszekrény ,és 50 -60 % -os kapacitáson dolgozó üzem még nem volt!”
 • 7. mesildiko 2011. április 07. 15:45
  „"Ezért valljuk, hogy a legtöbb erőt és energiát a munkahelyteremtésre kell fordítani´ - akkor hajrá Czomba úr, mindent bele! Csak 5. hónapja vagyok munkanélküli, de kezdem nagyon-nagyon rosszul érezni magam!!!!!!!!!!”
 • 6. Ddorf 2011. április 07. 12:37
  „csak azt tudnám,hol tanulták ezek az emberkék,ezt a fajta félremagyarázást.
  Ködösítés magas fokon.”
 • 5. fióka 2011. április 07. 10:18
  „parasztvakítás felsőfokon”
 • 4. thermál 2011. április 07. 08:03
  „Kedves Czomba úr nem válaszolt arra a kérdésre, amely így szólt: " Továbbra is tarthatónak gondolja a munkahelyek számának növelését? " Ha csak kincstári optimizmus az egész tudománya, akkor ne válaszoljon , mondja ,hogy erre a kérdésre, egy másik illetékes fog választ adni.”
 • 3. okostojas007 2011. április 07. 07:59
  „ha nem hinne .... már neki sem lenne ( munkahelye )”
 • 2. mais 2011. április 07. 07:04
  „De sürgősen teremtsenek munkahelyeket ... mert ami most zajlik itt az borzasztó ,rengeteg a munkanélküli !”
 • 1. BsBe 2011. április 07. 05:35
  „Ezért valljuk azt, hogy a legtöbb erőt és energiát a munkahelyteremtésre kell fordítani. hiszek a munkahelyteremtés sikerében: melynek legegyszerűbb megoldása, hogy előbb sok-sok dolgozót bocsájtunk el (esetleg tömegesen). Így aztán lesz sok-sok munkahely - és máris teljesítettül amit ígértünk. (igaz,nem munkahely megszüntetésekről szólt az ígéret, hanem új munkahelyekről, na de ha valakinek eddig nem volt munkája, minden munkahely "új" ezt így is lehet értelmezni neeeeeeeeeem?) Ja, hogy mi lesz azokkal akiket elküldenek? hát az már egy másik kérdés. Oldják meg. mert csak nem gondolják, hogy a végén még munkanélküli segélyt is fizetünk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két autó ütközött Vámosszabadinál

Egy magyar és egy szlovák rendszámú személyautó ütközött össze szerdán este Vámosszabadinál a 14-es főúton. Tovább olvasom