Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Interjú az Év tűzoltójával: `csoda kellett volna a robbanás elkerüléséhez´

Az Év tűzoltójának választott győri Petz Mátyással az évi 1350-1400 bevetésről - köztük a Szarvas utcai gázrobbanásról - beszélgettünk.


Mint arról beszámoltunk, a győri Petz Mátyás törzsőrmester kapta idén az Év tűzoltója kitüntető címet vonulós kategóriában.

A díjról a 4500 fős tagsággal rendelkező Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöksége döntött.

– Mindig kíváncsi voltam arra, hogy a tűzoltóautók mennyi vizet képesek magukkal szállítani? Azt gondolom, itt a nagy alkalom, hogy megtudjam.

– A vonulós kocsik többsége 2000 litert tud szállítani, nálunk ilyen szempontból a legnagyobb autó 4000 literes, s van egy speciális víztápláló járművünk is, melybe 6500 liter víz fér.

– Ha súlyos tűz üt ki, mennyi időre elég 2000 liter víz?

– A sugárpisztoly maximális teljesítmény esetén 250 liter vizet tud kilőni percenként; ezen a fokozaton 2000 liter víz körülbelül 8-10 perc alatt fogy el, de azt hozzá kell tenni, hogy a sugárpisztolyt ritkán használjuk a legerősebb szinten.

A vonulásoknál természetesen kulcskérdés, hogy minél előbb találjunk tűzcsapot, víztározót.


Petz Mátyást választották az Év tűzoltójának - fotó: Marcali Gábor.
Petz Mátyást választották az Év tűzoltójának - fotó: Marcali Gábor.


"Sok esetben rögtön tudjuk, hogy adott helyszínen hova kell nyúlnunk tűzcsapért"

– Van erre külön tűzoltó, akinek a vízpótlás megoldása a feladata, s úgy ismeri a győri tűzcsapokat, mint a tenyerét?

– Mindannyian folyamatosan képezzük magunkat helyismereti foglalkozásokon. Ez azt jelenti, hogy rendszeresen járunk üzemekbe, a győri Ipari Parkba. Ezen látogatások alkalmával a terepfelmérés egyik legfontosabb pontja a tűzcsapok, illetve ha vannak, a víztározók feltérképezése.

Ennek köszönhetően sok esetben rögtön tudjuk, hogy adott helyszínen hova kell nyúlnunk tűzcsapért, persze, arra is akad példa, hogy bevetés közben kell megtalálnunk a vízforrás pótlását.

– Mióta dolgozik a Győri Városi Tűzoltóságnál?

– 2007 óta vagyok tagja az állománynak. Az az igazság, hogy soha nem készültem tűzoltónak, de amint beléptem a győri tűzoltóság kapuján, rövid időn belül kialakult bennem a hivatástudat.

Gyorsan hozzáteszem: utóbbi az összes kollégára jellemző, szívvel-lélekkel küzdünk a bajba jutottakért.


(Élet)képek a Győri Városi Tűzoltóságnál - képek: Marcali Gábor.

"Évente az állományunk 1350-1400 bevetésen vesz részt Győrben és a város környékén"

– Hány veszélyes bevetésben volt része az utóbbi években?

– Erre nagyon nehéz válaszolni, általánosságban azt tudom mondani, hogy évente az állományunk 1350-1400 bevetésen vesz részt Győrben és a város környékén.

Ez a szám hasonló volumenű, magyar nagyvárosokhoz képest meglehetősen magas.

A veszélyes helyzeteket mindig csoportosan elemezzük; ha jó, ha rossz tapasztalatokkal hagyjuk el adott helyszínt, a tanulságokat mindig igyekszünk levonni, tanulni az esetleges hibákból.

"A legfontosabb, hogy minden lakó túlélte a robbanást"

A januári Szarvas utcai gázrobbanásnak mik a legfőbb tanulságai?

– Miután a sérülésem lehetővé tette, s voltam olyan állapotban, 4-5 nappal a robbanást követően visszamentem a helyszínre, s próbáltam felidézni a történteket.

A következőre jutottam: miután megérkeztünk, négy perccel később következett be a robbanás. Gyakorlatilag másodpercek leforgása alatt kellett döntéseket hoznunk, vagyis alig maradt időnk.

Az a ház annyira feltelt gázzal, hogy csoda kellett volna a robbanás elkerüléséhez.

Úgy tartom, a legfontosabb, hogy minden lakó túlélte a robbanást, senki nem szenvedett maradandó károsodást - a különböző értéktárgyakat ugyanis elő lehet teremteni újra, de élete mindenkinek csak egy van.


Gázrobbanás történt a Szarvas utcában januárban

"Amikor megláttam, mondtam neki, hogy fogja meg bátran a kezem, s kiviszem"

– Azt honnan tudták, hogy a negyedik emeleten fennragadt egy mentálisan sérült fiatalember? (Petz Mátyás a szóban forgó srác kimentéséért kapta az Év tűzoltója díjat - a szerk.)

– A hozzátartozói mondták. A robbanás után megsérülhetett volna a fiatalember, tisztában voltunk vele, hogy mielőbb ki kell hozni az épületből.

Tekintettel, hogy a másik két társam súlyosabban sérült, egyértelmű volt, hogy indulnom kell a fiúért.

Annyi információm volt, hogy a 12. lakásban tartózkodik a fiatalember, igaz, az ajtókat tokostul kivitte a robbanás, így számok nélkül kellett tájékozódnom.

Szerencsére rögtön abba a lakásba fordultam be, ahol a fiú átélte a robbanást. Egy felborult szekrény választott el minket, amikor megláttam, mondtam neki, hogy fogja meg bátran a kezem, s kiviszem.

Nem tudom, hogy az ijedtségtől vagy valamilyen mozgásszervi betegség miatt, de a fiú nem mozdult, így végül átverekedtem magam a szekrényen, s ezt követően tudtam a kezemben levinni.

"A Szarvas utcai gázrobbanás után hálát adtam Istennek, hogy megúsztuk"

– Az egyik társa súlyosan megsérült, de Ön is megégett. A robbanás után hamar kiderült, hogy a detonáció azért következett be, mert a gázfőcsapot ellopták, utóbbi értéke 2000-3000 forint. Érzett haragot a kis híján tragédiát okozó tolvajok iránt?

– Nem. Bennünket mindig a segítség vezérel, nem foglalkozunk azzal, hogy a gyújtogatót kell kimenteni az égő házból, vagy a baleset okozóját a totálkárosra tört autóból.

A Szarvas utcai gázrobbanás után sokkal inkább hálát adtam Istennek, hogy megúsztuk, s sikerült mindenkinek élve elhagyni az épületet.

A legsúlyosabban sérült kunszigeti kollégájuk mikorra épülhet fel teljesen?

– Úgy tudom, hamarosan visszatérhet közénk. A keze roncsolódott súlyosan, ezt műteni is kellett. A tűzoltók keze jelentős terhelésnek van kitéve, ezért elengedhetetlen, hogy teljesen ép kézzel vegye fel a munkát újra.


Petz Mátyás az egyik győri tűzoltókocsi előtt - fotók: Marcali Gábor.

"A civil életben is támaszkodunk egymásra"

– A Szarvas utcai gázrobbanáshoz hasonló esetek építik a közösséget, még jobban összekovácsolják a csapatot?

– Természetesen. Ha bevetésre megyünk, s elhaladunk olyan ház előtt, ahol anno megfékeztük a lángokat, mindig megemlítjük a sikert.

Ezen kívül azt is elárulom, hogy nem csupán a bevetéseken, de a civil életben is sokszor támaszkodunk egymásra, segítünk a kollégáknak, ha szüksége van rá.

Olvasóink írták

 • 5. istennő 2011. április 06. 20:14
  „Ugye, ha dícsérni kell bármelyik hivatásos testület tagjait, akkor a dícsérő kommentek száma alig pár..Hogy is van ez?”
 • 4. ogre 2011. április 06. 19:07
  „gratulálok a csornai A csoport nevében!”
 • 3. miracle. 2011. április 06. 13:37
  „és most jöhetnek <moderálva> akik megírják, hogy nem érdemlik meg korkedvezményes nyugdíjat.”
 • 2. istennő 2011. április 06. 13:13
  „Munkájához további jó egészséget és szakmai sikereket kívánok. Sok ilyen kellene.”
 • 1. jocó1234 2011. április 06. 07:41
  „A legnagyobb tiszteletem minden tűzoltónak! sok embernek fogalmuk sincs mivel jár az ő munkájuk. Életveszély nap mint nap, mindezt szánalmas fizetésért.

  ŐK az igazi hősök!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időközi választás Győrben – Bemutatkozik a független, kétgyermekes jelölt

Ottlakán Beatrix 32 éves fiatal kétgyermekes családanya és feleség. Független jelöltként indul az április 17-i időközi választáson Győrben, Kisbácsa képviseletéért. Tovább olvasom