Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Intelligens belépés a Káptalandombon

Győr belvárosának legvédettebb területére, a Káptalandombra ezentúl csak külön engedéllyel és mágneskártyával lehet gépkocsival behajtani. Elkészült, és hamarosan működni kezd az úgynevezett „intelligens beléptetőrendszer".
A berendezés mágneskártyával vagy kaputelefonnal működik
Két kapu zárja le az utat az illegális behajtók, tiltottan várakozó gépjárművek elől a Káptalandombon. A napi forgalmat lebonyolító főbejárat a Dunakapu tér felől lesz, a Bécsi kapu tér felől csak a VIP-vendégek közlekedhetnek.

Kifelé automatikusan

A berendezés meglehetősen ritka, világszerte csak egy francia cég gyártja, kiváló nemzetközi referenciákkal. Tömören a lényege: az utat a földbe épített, felemelkedő-lesüllyedő oszlopok zárják el. Bejutni csak mágneskártya, illetve „ kaputelefon " segítségével lehet, kifelé jövet a nyitás automatikusan történik. Áramszünet, meghibásodás esetén az oszlopok a földbe süllyedve maradnak.

A Dunakapu tér felől bejutni elsősorban elektronikus kulccsal (mágneskártyával) lehet, természetesen behajtási engedély birtokában. A behajtási engedélyt (mint eddig) a polgármesteri hivatal útkezelő szervezete adja ki. Az engedély 1000 forint volt és lesz, a mágneskártya 4000 forintba kerül, éves érvényesítése később 2000 forint. (Drága a kártya előállítása, pótlása, érdemes vigyázni rá.)

Főbejárat a piac felől

Bizonyos időszakokban a kapu csupán egy gomb megnyomásával nyitható. Ilyen a délelőtti és délutáni órákban kijelölt áruszállítási időszak. Az egyházmegyei hivatalból és a Konferencia Hotelből kaputelefon segítségével is beengedhetik a hozzájuk érkező vendégeket. Ez a főbejárat szombaton 14 és 19 óra között, vasárnap 7 és 13 óra között a székesegyház korlátlan megközelíthetősége érdekében mindenki számára nyitva lesz. Itt kell azonban megjegyezni: a Káptalandombon a gépjárművek várakozási ideje a behajtási engedéllyel rendelkezőknek is maximum 45 perc. Belépéskor az automata jegyet ad, amit a szélvédő mögé kell kitenni – ez alapján lehet ellenőrizni a jogosultságot. A Konferencia Hotel vendégei 45 percen túli várakozás esetén legfeljebb 15 parkolóhelyet foglalhatnak el, a várakozás jogosságát igazoló engedélyt a hotel recepcióján vehetik át.

A Bécsi kapu tér felől csak a VIP-rendezvényekre külön kiadott engedéllyel és mágneskártyával lehet bejutni, itt a kilépés is ellenőrzött.

Vészhelyzetre is

A mentő- és tűzoltóautók mindegyikében lesz a belépéshez szükséges mágneskártya, ezenkívül pedig egy úgynevezett vésznyitó kulcs is. Hasonlót kapnak a rendőrök is, továbbá a közüzemi szolgáltatók diszpécserközpontjai. (Ezeken kívül minden olyan szervezet és személy, akit erre feljogosítanak, vagy akinek korlátlan belépése nyilvánvalóan közérdek.) A kommunális forgalom (posta, szemétszállítás stb.) lehetőség szerint csak az áruszállítási időszakokban megengedett, a taxik kiváltható engedéllyel és mágneskártyával hajthatnak be.

Alkalmi engedély

Alkalmi engedély is kérhető, például esküvői rendezvényre, a mágneskártyáért ilyenkor letéti díjat kell fizetni, amit a kártya visszaszolgáltatásakor visszafizetnek. Ezt a kártyát egyébként nem érdemes megtartani, mert érvényét veszti. A beléptetőrendszer memóriáját ugyanis az éppen érvényben lévő érvényesség szerint rendszeresen frissítik.
A rendszer a héttől működőképes, ám lesz még körülbelül két hét türelmi idő, amíg minden érintett igényelni tudja az engedélyt és a mágneskártyát.

Korábban:

Káptalandomb: intelligens beléptetőrendszer(2002.05.02.) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fülön csíptük Vekerdyt

„Sokan még mindig a nehéz gyerekek vagy a gyenge képességűek iskolájának tartják a Waldorfot,… Tovább olvasom