Kisalföld logö

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Integrálosok kifizetése

Győr - Mire számíthatnak a követeléseik teljesítésében az Integrál Zrt.-től elküldött munkavállalók? Muzsai László, az Építő Munkavállalók Szakszervezetének ügyvivője foglalta össze a felszámolóbiztos tájékoztatását, amit a munkavállalói érdekképviselt kért tőle.
A Győrép Rt. szakszervezete nemrégiben megtartott küldöttértekezletén tájékoztatók megtartására került sor, többek között az Integrál Zrt. felszámolásának alakulásáról, ezen belül a munkavállalók elmaradt járandóságainak rendezési lehetőségéről. Mógor Zoltán, az Integrál Zrt. felszámolóbiztosa tájékoztatójában ismertetésre került az Integrál Zrt. felszámolásával kapcsolatos tevékenység jelenlegi alakulása. Ebben kihangsúlyozásra került, hogy a felszámolás olyan szakaszban van, melynek alapján rendelkezik azokkal az adatokkal (mérlegadatok, a munkavállalók elmaradt személy szerinti járandóságainak összege), amelyek alapján megállapítható, hogy jelenleg ezen követelések kifizetésére nincs fedezet.

Ezért első lépésben a Bérgarancia Alapból kifizetési előlegként igénylésre került a személyenként igényelhető 925.000 forint összeg, melyre a Bérgarancia Alap törvényi lehetőséget biztosít. Ennek kifizetésére megítélése szerint 2-3 hét múlva kerülhet sor. Ez azt jelenti, hogy minden munkavállalónak, akiknek bérkövetelési igénye van, 2-3 hét múlva ezen összegig a járandóságából számfejtésre kerül, majd a levonásokat követően ennek nettó összege a bankszámlájukra átutalásra kerülhet. Akiknek viszont nem tudják utalni, azok értesítést fognak kapni arról, hogy mikor és hol vehetik át a nekik járó összeget.

A teljes munkavállalói követelések teljesítésére a felszámolóbiztos megítélése alapján a meglévő Integrál Zrt. vagyonfedezetet biztosíthat. Ezt nagymértékben nehezíti, hogy azok az ingatlanok, amelyek jelzáloggal terheltek eladás esetén a törvény alapján a kifizetéseknél a bankok elsőbbséget élveznek. Éppen ezért a munkavállalóknak járó teljes összeg kifizetésére akkor kerülhet sor, ha a jelzáloggal terhelt vagyonon felüli vagyonrészek piaci értéken, pályázat útján értékesítésre kerülnek. A további elmaradt kifizetések teljesítésére ezért a megítélése alapján 2010 első negyedévében lehet reális lehetőség.

Az Integrál által alapított kft.-ék esetében, amely vonatkozik az Integrál Beton, illetve Integrál Acél Kft.-re, akik ellen felszámolás nem indult, de a cégek likviditási problémáikra történő hivatkozással a teljes létszám leépítésre került. Ugyanakkor ezeken a helyeken is nagymértékű bérrel összefüggő járandóság – felmondási idő, végkielégítés, egyebek – nem került kifizetésre. Ezzel kapcsolatosan az a törekvés, hogy ezeket a tulajdonokat és ehhez kapcsolódó ingatlanrészeket úgy szeretnék értékesíteni, hogy elkerülhetővé váljon a felszámolás. Ebben az esetben azonnal rendezhetővé válik a dolgozóknak járó követelések kielégítése. Ebben az esetben bízni lehet a továbbfoglalkoztatási feltételek megvalósulásában is az új tulajdonosok részéről. Ezekre a kérdésekre várhatóan egy-két hét múlva visszatérve, pontosabb választ tud adni.

Olvasóink írták

  • 1. MTT 2009. szeptember 16. 11:46
    „Ez ám a NEM SEMMI!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Postaládák: régi helyett újat hoznak

Győr - Olvasóink arra panaszkodtak, hogy leszerelik a postaládákat egyes városrészekben, de… Tovább olvasom