Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Integrálos volt: Jobb híján kék könyvvel krumplit szed a darus

Győr - Jövő év elején kaphatják meg elmaradt fizetéseiket, végkielégítésüket az Integrál dolgozói, legalábbis erről kaptak tájékoztatást. Már az is jó hír, hogy esély mutatkozik jogos igényeik kielégítésére, de az elbocsátottak kétkedők és várniuk kell.

Amint arról korábban már beszámoltunk, a felszámolás alá került Integrál-H zrt. és kft.-inek elbocsátott dolgozói elmaradt fizetéseik, végkielégítésük kifizetésére várnak. Mintegy kétszáz emberről van szó, akik azóta is csak várnak és reménykednek. Igaz, a felszámolóbiztos szerint van esély arra, hogy a jövő év elejére pénzük többségéhez hozzájutnak – ezt a hírt közülük ki optimistábban, ki pesszimistábban fogadta.

Még május elején minden dolgozó értesítést kapott a csoportos létszámleépítésről, viszont az elbocsátottak többsége ötven feletti és több mint tíz éve a cégnél dolgozott. Nem mindegy, megkapják-e, ami jár, ezért az Építő Munkavállalók Szakszervezete is szorgalmazta, hogy tájékoztatást kapjanak a felszámolótól, miután megismerte némiképp a cég helyzetét.

– Álláskeresési segélyt kapok és jobb híján krumplit szedek alkalmi munkavállalói, úgynevezett kék könyvvel. Nem tudtam a szakmámban elhelyezkedni, nincs rá lehetőség még a fiataloknak se, nemhogy nekünk. Örülnék, ha visszavennének a régi helyemre. Ebben reménykedem – mondta portálunknak Horváth Jenő darus. A felszámoló tájékoztatása szerint a kft.-t, ahol dolgozott, újraindítanák, úgy értékesítenék. Akkor újra lenne állásuk az elbocsátottaknak és az eladáskor kapott pénzből megkapnák, amivel elmaradt a felszámolás alá került cég. Erre esély a jövő év első negyedévében lehet, ha talál befektetőt a felszámoló. A cégcsoport más részein dolgozók érdekében az Állami Bérgarancia Alapból ilyenkor igényelhető összeget hívja le folyamatosan.

– A kollégáim találtak kőművesként munkát, de korántsem olyat, mint az Integrálnál. Én most a gyerekeimnek segítek, ők meg engem segítenek majd ígéretük szerint, ha szükség lesz rá. A feleségemnek még szerencsére van állása, fizetése. De most is azt mondom, ha biztos is volt, hogy vége a cégnek, lehetett volna másképp vége – állítja Kubola József kőműves, aki alapítása óta az Integrálnál dolgozott és hatvanhoz közelít a kora, így jelentős összegű végkielégítés jár neki. Ám annál a részlegnél, ahol ő volt, nincs szó újraindításról, működőképesen eladásról. Ezért is pesszimista a tekintetben, megkapja-e az őt megillető teljes összeget. A felszámolóbiztos azt mondta, lát esélyt a dolgozói igények teljesítésére, de lehet, hogy mindenkinél csak egy bizonyos határig és csak januárban, februárban.

Olvasóink írták

  • 1. Torrente 2009. szeptember 16. 09:55
    „Hát sajnos csak nagyon halvány ez a remény. A munkásember, aki a két keze munkájával kereste meg a megélhetésre valót, miért a legvégén van a sornak? Tudom, ez a törvény! Türelmes a munkásember, még tűr! De vajon meddig tudunk nyelni és tűrni? Amíg elfogy a krumpli is a földekről? :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszámolóbiztos: az Integrál már nem áll taplra

Nem lát esélyt az Integrál-H Zrt. talpra állítására - nyilatkozta az MTI-nek Mógor Zoltán, a… Tovább olvasom