Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Integrál: jogerős a felszámolás az építőipari óriás ellen

Megállapította a Győri Ítélőtábla az Integrál-H zrt. fizetésképtelenségét, ezért megtörténik, amire már sok éve nem volt példa: felszámolják a térség iparának egyik meghatározó vállalatát.


Sok felszámolási eljárás indult a közelmúltban az ország egyik legnagyobb építőipari vállalata, az Integrál-H ellen, ebből körülbelül egytucatnyi jutott el másodfokra.

Valamennyi lezárul azonban most egy csapásra, mivel az egyik tartozás ügyében jogerősen kimondta a Győri Ítélőtábla a társaság fizetésképtelenségét. Egy 7–8 milliós adósságról van szó egyébként, amely miatt az egyik beszállító indított eljárást az "ingatlanóriás" ellen.

A megyei bíróság korábban már kimondta, hogy az Integrál fizetésképtelen, de a társaság fellebbezett, mondván, hogy még egyeztet a hitelező céggel. Az eljárás azonban most véglegesen lezárult és a felszámolóbiztost kijelölik – tudtuk meg dr. Zámbó Tamás kollégiumvezető bíró tájékoztatásából.

Nem kis cégről van szó, hanem olyan társaságról, amely a tulajdonos-vezérigazgató áprilisi nyilatkozata értelmében 350 embert foglalkoztat.

A cég beszállítóin keresztül pedig körülbelül 3000–3500 ember kötődik hozzá. Ily módon valószínű, hogy több évig is elhúzódik a felszámolása, magyarán az a folyamat, amíg a felszámolóbiztos felbecsüli és értékesíti a vagyont, amelyből a hitelezőket kifizethetik.

Gyakran előfordul egyébként nagyobb cégek esetében, hogy nem húzzák le rögtön a "rolót": engedik őket működni, mivel egyrészt olyan megrendelési állományuk lehet, amit még érdemes kiaknázni, másrészt az eladási feltételei is jobbak egy működő társaságnak, mint egy olyannak, ahol már egy lélek sem dolgozik.

Dr. Zámbó Tamás kérdésünkre válaszolva elmondta: létezik törvény adta lehetőség arra jogerős végzés esetén is, hogy a felszámolást jogszabálynak megfelelő egyezséggel és számlakiegyenlítéssel függesszék fel a felek, de ez nagyon ritkán fordul elő.

A felszámolási eljárások száma egyébként jelentősen nőtt a válság alatt: a tavalyi első félévhez képest harminc százalékkal több ilyen ügy érkezett az ítélőtábla asztalára. A jogerős végzéssel kapcsolatban szerettük volna megszólaltatni Imre Istvánt, de a tulajdonos-vezérigazgató nem kívánt nyilatkozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hurrá hétvége! - Programajánló

Kánikula, buli, szórakozás! A hétvégén számos izgalmas és érdekes program várja a kikapcsolódni… Tovább olvasom