Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Integrál: a Bérgarancia Alapra számíthatnak az elbocsátottak

Győr - Jó híreket, pontos tájékoztatást és ígéretet – hogy hamarosan pénzt is látnak – már kaptak a felszámolás alá került építőipari cégtől, az Integráltól elbocsátott dolgozók. Egyelőre a Bérgarancia Alapból lehívott összegekre számíthatnak elmaradt járandóságaik rendezéseként.

Tájékoztatást kért az Építő Munkavállalók Szakszervezete az Integrál zrt. felszámolóbiztosától arról, mire számíthatnak az elküldött munkavállalók, akik elmaradt béreikre, végkielégítésükre várnak. Muzsai László ügyvivő szerint az is eredmény, hogy a csoportos leépítések keretében elküldöttek nemrégiben már megkapták azokat a papírjaikat, amelyek az újabb elhelyezkedéshez kellenek. Mógor Zoltán felszámolóbiztos szerint viszont a cég mérlegadatainak és a munkavállalói elmaradt járandóságok összegének ismeretében jelenleg ezen követelések kifizetésére nincs fedezet. Ezért első lépésként a Bérgarancia Alapból igényelte a személyenkénti maximumot, 925 ezer forintot, amit a dolgozók 2–3 hét múlva megkaphatnak. Bankszámláikra utalják a pénzt vagy értesítik őket, mikor és hol vehetik át.

Sokaknak ebből teljesen fedezhető járandóságuk. Akiknek nem, azoknak a teljes bérkövetelésre a felszámolóbiztos szerint az Integrál zrt. vagyona fedezetet biztosíthat. Ennek elérhetőségét azonban nagymértékben nehezíti, hogy azon ingatlanok eladásakor, amelyek jelzáloggal terheltek, a törvény alapján a kifizetéseknél a bankok elsőbbséget élveznek. Éppen ezért a munkavállalóknak járó teljes összeget akkor lehet kifizetni, ha a jelzáloggal terhelt vagyonon felüli vagyonrészeket értékesítik. Erre 2010 első negyedévében nyílhat lehetőség. Az Integrál által alapított kft.-knél (Beton, Acél) felszámolás nem indult, de a cégek likviditási problémáira hivatkozva a teljes létszámot leépítették. Ezeken a helyeken is elmaradtak a bérek, járandóságok kifizetésével. Ezért a cégek tulajdonait úgy szeretnék értékesíteni, hogy elkerülhető legyen a felszámolás és azonnal rendezhessék a dolgozói követeléseket. Így bízni lehet abban is, hogy az új tulajdonosok újra foglalkoztatják a régi munkatársakat. A részletek hetek múlva derülhetnek ki. A volt integrálosok kérdéseikkel, problémáikkal az érdekvédőket a 96/415-080-as számon kereshetik.


Folyik a nyomozás

Az Integrál-ügyben négy hónapja folyik a nyomozás, amelynek célja kideríteni, történt-e gazdasági bűncselekmény. Ezt – miután a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság elfogultságot jelentett be – a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja. Váradi Piroska, a főkapitányság szóvivője portálunk kérdésére nem adott bővebb tájékoztatást a nyomozás állásáról.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két sáv is vezet a készülő áruházhoz

Sajátos közlekedési helyzet alakult ki Győrött, a majdani Duna Center mellett: az áruházat csak október végén adják át, de a már júniusban beüzemelt közlekedési lámpák feltételezik létezését a négysávosra szélesített szakaszon. A forgalmas főúton egy rövid ideig feleslegesen állnak az autók. Tovább olvasom