Kisalföld logö

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Ingyenmunka Bécsben: hiába dolgozott a hölgy, fizetést nem kapott

Két hétig dolgozott tolmácsként az osztrák fővárosban egy megyebeli hölgy, de jogos jussát egyelőre nem kapta meg. Mit lehet tenni hasonló esetekben? Megkérdeztük dr. Léhner György győri ügyvédet.

"Munkanélküli lettem, s feltettem egy ingyenes hirdetést az egyik internetes oldalra. Hamarosan egy békéscsabai férfi jelentkezett azzal, hogy munkát ajánlana nekem.

"Körülbelül két hétig ott is voltam minden egyes fuvarnál"

Pár levélváltás után személyes találkozót beszéltünk meg, s megállapodtunk, hogy másnap már indulunk Bécsbe. A megbeszéltek szerint napi 5000 forint lett volna a fizetésem" – kezdte Halwax-Őz Klára.

"A férfi tortákat szállított az osztrák fővárosba, s azért volt szüksége a segítségemre, mert nem beszél németül. Az ő autójával jártunk ki Bécsbe, s körülbelül két hétig ott is voltam minden egyes fuvarnál.

Hamarosan azonban azzal az ürüggyel elkezdett `lekoptatni´, hogy a tortákat át kell alakítani, mert jelenlegi formájuk nem felel meg az osztrákok ízlésének" – folytatta a pórul járt hölgy.

"Hasonló ingyenmunkára volt példa Mosonmagyaróváron is az utóbbi hetekben"

"Azt ígérte, hogy rövid időn belül hívni fog telefonon, de hiába vártam, nem érkezett tőle megkeresés. Nagy nehézségek árán sikerült elérnem, de azzal hárított, hogy még mindig nem sikerült változtatni a tortán.

Később még egyszer beszéltünk, s akkor azt az ígéretet kaptam, hogy pár nap alatt elutalja a számlámra a jogos jussomat. Sajnos, ez azóta sem történt meg" – zárta szavait Halwax-Őz Klára, aki kérdésünkre elmondta: "tudomása szerint nem ő az egyedüli, akit ingyen dolgoztatott a békéscsabai férfi".

Információnk szerint hasonló ingyenmunkára volt példa Mosonmagyaróváron is az utóbbi hetekben; a Lajta-parti városban egy gimnazista lány nem kapta meg az elvégzett diákmeló utáni járandóságát.


Bécsi munka, euró - forint nélkül.
Bécsi munka, euró - forint nélkül.


Fontos, hogy legyen írásos (munka)szerződés

A kisalfold.hu megkérdezte dr. Léhner György győri ügyvédet arról, hogy ilyen esetekben milyen jogi lehetőségei vannak a munkavállalóknak?

"A két ügyet mindenképp szükséges megkülönböztetni, hisz a diákmunkát végző gimnazista munkaügyi bíróságon keresheti igazát és fizetését, míg a bécsi tolmácsolásos munka polgári peres eljárásnak tűnik.

Noha egy megállapodás történhet szóban is, nyilvánvalóan nagyobb eséllyel fordulhat bírósághoz az a ki nem fizetett munkavállaló, aki írásos szerződést tud felmutatni.

Ráadásul a szóbeli megállapodás bizonyítási eljárása roppant nehéz még akkor is, ha sikerül tanúkat beidézni" – tudtuk meg a győri ügyvédtől.

Mit tehet az a munkavállaló, akinek nincs perre menni? 

Arra a felvetésünkre, hogy a gimnazisták vagy szorult helyzetben lévő, munkanélküli felnőttek valószínűleg nem tudják állni a peres eljárás költségeit, dr. Léhner György úgy válaszolt: "ez igaz, de illeték feljegyzési jogot, vagy költségmentesítést mindenki kérhet a bíróságon.

Előbbi lehetőség azt biztosítja, hogy az illetékbélyeget csak abban az esetben kell utólag megtéríteni, ha a pert elveszíti a felperes".

Köztünk szólva ezeknek a történeteknek azért van még egy tanulsága: sok esetben jobb és biztosabb a legális, adót és járulékokat befizető alkalmazás, mint a bizonytalan fekete meló.


Hasonló eset Önnel is megtörtént? Dolgozott és átvágták? Írja meg történetét, s utánajárunk az ügynek. E-mail címünk: online@kisalfold.hu

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. fortuna54 2010. november 18. 11:15
  „Pedig milyen büszkék néhányan a magyar nyelvtan ismeretére,és átlépik a határt,vége a tudásuknak.Hollandiában majdnem mindenki beszél németül,angolul.”
 • 22. Ing.Böck 2010. november 17. 16:51
  „Nagyonhasználhatatlan "tolmács"lehetett ez nem az elsö eset, hogy magyarok kijelentik: felsö né-
  met tudással rendelkeznek, és mikor kiderül egy pohár vizet sem tudnak kérni. Kegyetlen, de sajnos igaz.
  Lejjebb az igényekkel, csak a tükörbe kell nézni.”
 • 21. Citizen 2010. november 17. 14:58
  „Nahát nahát! Szerintem be kéne mennie a nőnek az APEH irodába és feljelentenie a munkaadóját. :D pfff Alacsony a kerítés :D”
 • 20. gonzo 2010. november 17. 13:42
  „Persze,nyilván könnyebb ezt leírni,mint leszervezni,pl.most per pillanat én sem tudok olyat az ismeretségi körömben,aki elvállalna egy ilyen "melót":)
  De egy perc gondolkodás után több olyan is képbekerült,aki ismerhet ilyeneket:)”
 • 19. gonzo 2010. november 17. 13:39
  „18.orion1!
  Nyilván a hölgy sok adattal rendelkezik az átverőjéről,még az is lehet,hogy tudja hol lakik,egyebek.De:mit tud tenni,ha egyszer az emberünk egyszerűen kijelenti,hogy nem fizet,és kész?Szerződés,gondolom nuku,akkor meg....
  Marad az általam már említett megoldás,amit kimoderáltak,pedig célravezető lehet:mikor valaki a törött kezével törölgeti a vérző orrát,és ez be van neki ígérve repetára,lehet,hogy benyúl a bukszába,és rájön,hogy ott van az a fránya összeg,amiért ez a nő,ha többek által elítélendő módon is,de megdolgozott.”
 • 18. orion1 2010. november 17. 13:32
  „Amíg együtt dolgoztatok, lett volna lehetőséged rá, hogy megnézd a kocsi papírjait, tudod a cím név satöbbi...”
 • 17. Mankapunka 2010. november 17. 12:09
  „Ha nincs munkazserződés,akkor nem tudom,mit kell sírni,és még villog,hogy feketén melózott,és itt reklmaál.

  Mielőtt valaki beszól,én is dolgoztam feketén,és nem fizettek ki a végén egy hónapot,de legalább a gázolajat loptuk,így nagy kár nem érte az embert,meg tényleg jót lehet belőle tanulni.
  Ezt úgyhvják,hogy "Tanulópénz",amit ebben az országban meg fizet egyszer minden kezdő.

  Ajánlom,hogy nézegesse a munkahirdetéseket itt a kisalföld.hu-n is,csak is német vagy angol nyelvtudással keresnek embereket.”
 • 16. kisember1 2010. november 17. 12:01
  „Nem tudom miért kell leharapni a szerző fejét! Nem ő vállalta el a munkát, nem ő csapta be a hölgyet. Legalább valaki felhívja a figyelmet arra, hogy szorult helyzetünkben sem kell mindent, sőt nem szabad mindent elvállalni.
  Lassan már annak is örülni kell, hogy nem kért utiköltséget a munkaadó azért, hogy a hölgy lássa az osztrák fővárost. :-((( keserédes.”
 • 15. Tasi 2010. november 17. 10:54
  „Kedves Tornacipő!
  Köszönöm, ez igen szépen meg lett fogalmazva ismét!”
 • 14. Szilágyi_Zsolt 2010. november 17. 10:26
  „Egyébként az ilyen szlenges fogalmazás ("meló") szerintem nem igazán illik egy mértékadó megyei napilaphoz.”
 • 13. baliko 2010. november 17. 10:25
  „Tisztelt Szerkesztőség !

  Kérem, legyenek segítségemre abban, hogy fel tudjam venni a kapcsolatot Halvax-Őz Klára nevű pórul járt tolmáccsal. Amint vele kontaktáltam, azonnal írok részletesen Önöknek is.
  Segítségükért és fáradozásukért előre is köszönettel vagyok.
  Várom mielőbbi válaszukat.
  2010.11.17.

  Tisztelettel

  baliko”
 • 12. tornacipő 2010. november 17. 10:23
  „Tasi, asszem az értő olvasás nem az erősséged
  az meg hogy az újság és az online között sem tudsz különbséget tenni egyszerű ostobaságra vall”
 • 11. mais 2010. november 17. 10:20
  „lásd: Ványik László :)”
 • 10. Szilágyi_Zsolt 2010. november 17. 10:20
  „5. hozzászólás zsuzso100 2010.11.17. 09:51

  Nem tudom, ezen mi nem világos:
  "A férfi tortákat szállított az osztrák fővárosba, s azért volt szüksége a segítségemre, mert nem beszél németül. Az ő autójával jártunk ki Bécsbe, s körülbelül két hétig ott is voltam minden egyes fuvarnál."”
 • 9. annobon 2010. november 17. 10:17
  „"nem kell ahhoz külföldre menni dolgozni valakinek ,hogy ne kapja meg a fizetését :)" Ez így igaz! Javaslom csak beütni a netes keresőbe mondjuk, hogy: Ganz-Röck ...”
 • 8. mais 2010. november 17. 10:15
  „Ugyan már ... nem kell ahhoz külföldre menni dolgozni valakinek ,hogy ne kapja meg a fizetését :))) Nézd meg az itthoni magyar maszekokat ... ! Sok nem fizet ... vagy csak késve , és sajna megteheti , ezt tudja jól azért teszi meg :( Dolgozókat senki se védi meg a keselyű maszekoktól... !!!”
 • 7. Tasi 2010. november 17. 10:15
  „Kedves Szeghalmi Balázs!
  Mindamellett, hogy már többen jelezték előttem is, hogy a cím megtévesztő, szenzációhajhász, ami ezen a portálon számtalanszor előfordul, egy a hétköznapi életben sajnos megszokott, de egyedi esetet dolgoz fel. Nem is értem. Ha én bemegyek, hogy valami bajom van, azt azonnal megírják? Vagy valamelyik rokona volt, hogy ne kelljen messze menni a témáért és gyorsan megírta este az ágyban? Az Ön főnöke nem nézi át, mi kerül fel erre az oldalra? Hát kérem, nem kell csodálkozni, hogy zuhan az eladott lapszám! Ezért nyilván egyre kevesebben adnak pénzt!”
 • 6. barca10 2010. november 17. 10:09
  „Először is, a hölgy a naívsága áldozata lett. Ha munkaszerződés nélkül vállalok ilyen jellegű munkát, akkor a saját érdekemben úgy egyezek meg a munkaadóval, hogy minden fuvar után fizessen ki. Aztán amikor nem fizet, akkor eldöntöm, hogy akarok e még neki dolgozni.
  Másodszor: nagyon megtévesztő a cím, mert tényleg úgy hangzik, mintha bécsben verték volna át. De nem ez a helyzet. Sőt! Néhány kivételtől eltekintve az osztrák munkaadók nagyon is keresik és szeretik a magyar melósokat, mert mi tudunk normálisan, lelkiismeretes dolgozni. Sok ismerősöm és barátom van kint, és mindenhol meg vannak becsülve, mert az egyéb nemzetekből származó kollégákhoz képest sokkal jobbak.
  Persze kivételek mindenhol vannak, de nagyrészt ez így van.
  Bejárónőnek sok helyen kimondottan magyar nőket keresnek!”
 • 5. zsuzso100 2010. november 17. 09:51
  „Hogy jön ide Bécs? Kissé megtévesztő a cím!”
 • 4. nemmondod 2010. november 17. 09:36
  „Nem vagyok kotekedos tipus De, a cikk cime azt sugallja mintha a holgyet az osztrakok nem fizettek volna ki. Valojaban viszont egy kedves honfitarsa tette ezt vele. Szerintem az hogy ez az ingyenmunka hol tortent igazabol nem fontos, a lenyeg hogy egy tipikus ...... magyar mentalitas. Dolgoztatok de nem fizetek. Tehat nyugodtan lehet menni Becsbe dolgozni.”
23 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épülnek a karácsonyi faházak Győrben, lesz meglepetés is - videó

Jövő pénteken megnyitja kapuit a győri adventi vásár. Portálunk arra volt kíváncsi, milyen vásárra… Tovább olvasom