Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Ingyenkerékpárok, bankkártya-olvasóval

Győr - Az Európai Mobilitási Héten (szeptember 16–22. között) Győr az idén olyan programokkal vesz részt, amelyek jórészt a város hosszú távú fejlesztési stratégiájához kapcsolódnak – mintegy „szoktatják" a lakosságot a várható változásokhoz.

Évente legalább 3 millió autóval több fut Európa útjain. A fokozódó mobilitás, bár kétségkívül javítja az életminőséget és a gazdasági növekedést, azzal is jár, hogy romlik a városok levegője, növekszik a zajszint, egyre nagyobbak a közlekedési dugók, az ezzel járó stressz, több a baleset... Az Európai Mobilitási Hétnek már hagyományosan az a célja, hogy felhívja a figyelmet a veszélyekre, s alternatív módokat találjon kivédésükre.


Próbaképpen éjszakai járat

Győr idén olyan programokkal kapcsolódik az európai eseménysorozathoz, amelyek a város hosszú távú fejlesztési elképzeléseivel igyekeznek megismertetni a lakosságot, mintegy „szoktatni" a jövőben várható változásokhoz – mondta el lapunknak Szakonyi Petra, a polgármesteri hivatal stratégiai tervezője.

Szeptember 16–22. között számos érdekes és látványos rendezvény várja a győrieket. Az idén is közlekedik majd a belvárosban a citybusz, más útvonalon, mint tavaly. Azt kívánják felmérni, mekkora iránta az érdeklődés, hogyan lehetne véglegesíteni. Két napig lesz éjszakai buszjárat is, az előbbihez hasonló szándékkal.


Hetven „ingyenbicikli"

Fontos a kerékpározás népszerűsítése – ahhoz viszont infrastruktúra kell. A megyeháza előtt rendezendő kiállításon bemutatják a közlekedésfejlesztéssel kapcsolatos hosszú távú programokat, benne egyebek között a kerékpárút-hálózat bővítését. Idén nyolc új kerékpártárolót helyeznek ki közterületre, a vasútállomás előtti terület után ezúttal a vidéki buszpályaudvarnál, az aluljáró mellett.

Bizonyára nagy érdeklődés fogadja majd azt a kísérletet is (szintén a tervezett bevezetés szándékával), hogy „városi bicikliket" állítanak hadrendbe. A Bécsi kapu téren 70 bringa várja majd, hogy nyergükbe pattanjanak. Aki felmutatja igazolványát, már viheti is ingyen a kétkerekűt próbaútra, vagy amerre dolga akad... A járműveket a gyártó (Schwinn-Csepel) adja, amely már dolgozik a speciális, kölcsönözhető városi kerékpárok kifejlesztésén. Különleges, más kerékpárokhoz nem alkalmas alkatrészekkel szerelik fel, s például olyan szerkezettel, amely képes bankkártya-azonosításra. (Európa több városában jól működik már ilyen, az autózást kiváltó, városi tulajdonú kerékpárpark.)


Vízen, buszon, játékosan

Kiemelt figyelmet kap az idei mobilitási héten Győrött a vizek „rehabilitációja", a vízi közlekedési lehetőségek népszerűsítése, egyebek között egy látványos felvonulással.

A tömegközlekedés népszerűsítéséhez járul hozzá (a citybuszon és az éjszakai járatokon kívül), hogy az adott napon Győrött ingyen lehet minden városi buszjáraton utazni. A megyeháza előtti téren tömegközlekedési relikviákból kiállítást is rendeznek. Az
autómentes nap (szeptember 22-én) több érdekességet is tartalmaz, ezekről külön is írunk majd.

Lesz szakmai konferencia és lakossági fórum a közlekedésről, nem feledkeztek meg a játékos programokról sem.

Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap Programok

Olvasóink írták

  • 2. Stewe 2008. szeptember 11. 22:16
    „BANKÁRTYA. Grétsy tanár úr megnyalná mind a 10 ujját egy ilyentől...”
  • 1. pélask. 2008. szeptember 11. 21:31
    „Az orkoknak mindegy h milyen az alkatrész csak vasból legyen!!! Azoktól a bringáktól el lehet köszönni!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teraszt nyitottak az olvasóknak

Győr - Megújult a városi könyvtár emeleti szolgáltatótere, bővült a szabadpolcos állomány. A… Tovább olvasom