Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Ingyenjegyek ötezerért

Győr: Sikeres közönségcsábítás vagy gazdasági balfogás a cseh céggel közös akció?

Nagyon „kedvező áron" juthatott hozzá a Győri Nemzeti Színházba szóló ingyenjegyekhez az, aki megvett egy kiadványt.

Egy cseh cég a most éppen betegszabadságát töltő gazdasági vezetőt kereste meg azzal, hogy jegyszaporítási akciót indítana el. Ötezer forintért ad egy kiadványt, melyen hat ingyenjegykupon található. Hat jegy átlagára  12.500 forint, vagyis a spórolás kézenfekvő. A színház is plusznézőt kap, hiszen a majdnem ingyenjegyhez kell egy teljes árút is venni, csak így áll az alku. Csakhogy a kiadványnak sem sorszáma, sem jól látható ára nincs. Annak ára a cseh céget illeti, az ingyenjegyek után pedig a közterheket a színház fizeti.

Miközben a színpadon értékek, közönségbarát előadások születnek a Győri Nemzeti Színházban, a háttérben vizsgálat, szóbeszéd és azonnal kitudódó furcsaságok vannak. Ezen utóbbiak közé tartozik a „hat ingyenjegyes" prospektus.

Egy hónapja egy cseh cég ügynökei járják a megyeszékhely intézményeit, gazdasági társaságait, sőt, a környező falvakat is. Ötezer forintért kínálnak egy kiadványt, amelyben hat darab ingyen jegykupon található a Győri Nemzeti Színházba. A szórólapon se sorszám, se ár nem szerepel. A bevétel a cégé, de a jegykuponokat  valóban a színház váltja be, ám csakis a kijelölt előadásokra. A győriek csináltak már hasonló akciót: egyet fizet, kettőt kap. Akkor egy királydrámára próbálták elcsábítani a pedagógusokat, nem túl nagy sikerrel. A cseh cég – a szórólapon található mobilszámon senkit nem tudtunk elérni náluk – viszont elég hatékony. A pénztárba sokan jönnek a szórólapról levágott bonnal. Érthető ez, például  5600 forint helyett két belépőért így csak 2800 forintot kell fizetni.  A színháznak a korábbi gazdasági vezető szerint állítólag megéri ez, mert csak bérletes előadásokra válthatóak be a kuponok, és ezen előadásoknál harminc-negyven százalékban vannak általában üres helyek.

Az más kérdés, hogy a járulékokat minden kiadott jegy után be kell fizetni. Az ügy szépséghibája az is, hogy a cseh cég úgy kapott engedélyt a brosúra árusításához, hogy azokon se sorszám, se ár nem szerepel. Így senki nem tudja számon kérni, mennyit adtak el. Néhány szemfüles színházlátogató a kiadvány birtokában korábban megváltott jegyét visszaváltja és a kedvezményesből vesz.

Tipikus színházi történet ismét, amely akárhogyan is nézzük, ahhoz a színházi vezetéshez kötődik, amely ellen most vizsgálat folyik vagy folyt. Nyilatkozni ezen ügyben a színház gazdasági vezetője, Tichy László nem akart. Forgács Péter megbízott igazgató azonban elmondta, gazdaságilag és színház-politikailag is elhibázott volt a füzetke kibocsátása. A színházban még a prózai előadásokon is szinte telt ház van mindig. A füzet, illetve az ingyenjegyek után kifizetett kötelező pénzek többmilliós veszteséget jelentenek. Ő arra kérte a cseh céget, függesszék fel az egyébként szép, de nem éppen a színháznak hasznos kiadvány terjesztését. Az eddig eladott kuponokért azért szavatolnak, vagyis azok beválthatóak a kijelölt előadásokra. Hasonló akciót egész biztos nem terveznek, nem is csinálnak. A színház sikeres, nincs szüksége idegesítő gazdasági ügyletekre, melyek nézőcsalogatás címszóval futnak.

Fábián György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apró madarászok gyűrűztek

A Dunántúlon egyedülálló környezet- és természetvédelmi program szerint oktatják-nevelik az apróságokat a Gyirmóti Általános Művelődési Központ óvodájában. A kezdetben házi programként, az intézmény udvarán megrendezett tavaszi madárgyűrűzés az évek során népszerű, megyei érdeklődéssel kísért eseménnyé nőtte ki magát. Az idei három nap alatt közel ezer gyerek érkezett Gyirmótra. Tovább olvasom